כל מה שצריך לדעת על סופיה:

1. מה אסור לפספס בסופיה

2. סופיה למתקדמים

3. איפה לישון בסופיה?

4. איפה לאכול בסופיה?

5. שופינג בסופיה

6. תחבורה ציבורית בסופיה

לא הרבה יודעים את זה, אבל סופיה (Sofia) היא עיר הבירה השלישית העתיקה באירופה. יש לה היסטוריה מרשימה שמקורה עוד במאה שמינית לפנה"ס, וכיום היא העיר ה-13 בגודלה באיחוד האירופי, כשהמוטו שלה הוא חלומה של כל אישה: "גדלה, אך לא מזדקנת."

> המדריך המלא למטייל בבולגריה

> טיילנו בסופיה וזה מה שחשבנו עליה

יש לה אמנם מוניטין של עיר מזרח אירופית אפרורית ומשעממת, אבל בואו נודה באמת, גם תל אביב, העיר התאומה שלה, היא לא בדיוק העיר היפה בעולם, ובכל זאת יש לה טונות של סקס אפיל. אם תתנו לה הזדמנות, גם סופיה תחשוף בפניכם את אוצרותיה. בין הצצה לקתדרלה לביקור בבית הכנסת הספרדי, תוכלו ליהנות בה משלל שווקים, מבנים שמורים היטב, גנים מוריקים ומוזיאונים מרתקים, מסעדות מצוינות, בתי קפה היפסטריים וחיי לילה תוססים, שלא לומר קניות זולות. עד כמה זולות? קבלו את מדד הבירה של סופיה4 לבה (8 ₪) לחצי ליטר.

View this post on Instagram

A post shared by Sofia, Bulgaria (@_visit_sofia_)

מה אסור לפספס בסופיה?

קתדרלת אלכסנדר נבסקי (Alexander Nevsky Cathedral) היא מסימני ההיכר המפורסמים והבולטים בעיר. הקתדרלה האדירה נבנתה במאה השמונה-עשרה כאנדרטה לחיילים שנהרגו במלחמה מול העות'מנים, והיא נקראת על שמו של הנסיך הרוסי. מרשימות במיוחד הכיפות הרבות שמתנוססות מעל הקתדרלה – אחת מהן מצופה זהב -  אבל היא מפוארת לא פחות גם מבפנים, בזכות ציורי הקיר הרבים שמעטרים אותה.

קתדרלת אלכסנדר נבסקי, סופיה, בולגריה (צילום: zefart, shutterstock)
קתדרלת אלכסנדר נבסקי, סופיה, בולגריה | צילום: zefart, shutterstock

בית הכנסת של סופיה הוא הגדול ביותר באזור הבלקן והשלישי בגודלו באירופה, ובנוי בסגנון אקלקטי שמשלב אדריכלות ספרדית-מוּרית עם סגנון ונציאני ואר-נובו וינאי. הוא מכיל מעל אלף מקומות ישיבה, ונבנה לפני כמאה שנה עבור הקהילה היהודית המפוארת שהתגוררה בסופיה עוד מהמאה השנייה לספירה. חלל הפנים המרשים מעוטר בנברשת גדולה שמשקלה מעל שני טונות, בפסיפסים  ובגילופי עץ, ויש גם תערוכת קבע המוקדשת ליהדות בולגריה.

מבין שלל המוזיאונים של סופיה, כדאי לציין את המכון והמוזיאון לארכיאולוגיה (National Archaeological Institute with Museum), במבנה עתיק שהיה בעבר מסגד עות'מני. יש פה אוספים של מטבעות, תכשיטים, פסלים, ציורי קיר ועוד, מרחבי בולגריה, יוון, טורקיה, רומא כן הלאה. מומלץ במיוחד האגף הפרהיסטורי, הכולל פריטים כמו כלי פולחן מלפני מיליון וחצי שנה שנמצאו במערות באזור בולגריה.

סופיה ידועה בפארקים שלה ופינות החמד המוריקות שפזורות בה, והוותיק מכולם הוא פארק המלך בוריס (Borisova Gradina) שנוסד ב-1884. הוא מחולק לשלושה חלקים, וכל אחד מהם עוצב בתקופה אחרת ובידי אדריכל גנים אחר. הפארק ירוק ומטופח, ותוכלו לטייל בו בין מדשאות, עצים, ערוגות פרחים, פינות ישיבה, אגם מלאכותי, גן יפני, מתקני שעשועים, שבילי אופניים ואפילו מגרשי ספורט. אחת הפינות הציוריות בפארק היא בריכת חבצלות המים.

פארק המלך בוריס, סופיה, בולגריה (צילום: Alex Segre, shutterstock)
פארק המלך בוריס, סופיה, בולגריה | צילום: Alex Segre, shutterstock

 

סופיה למתקדמים

סופיה מוקפת הרים, והמפורסם שבהם הוא הר ויטושה (Vitosha) שבפאתי העיר, מקום נפלא לטרק קצר או לשלג בחורף. ניתן לעלות אל פסגת ההר ברכבלים (מומלץ לבדוק מראש מתי הם פעילים), ואפשר להצטרף גם לטיול מודרך בטבע, שעובר בין השאר בכנסיית בויאנה (Boyana), אתר מורשת העולם של אונסק"ו, בתצפית אל העיר, במפלים ובאגם, והוא מוצל ברובו.

טיול יום נוסף מחוץ לעיר יביא אתכם אל רילה (Rila), המנזר הגדול והמפורסם ביותר בבולגריה, ואתר מורשת העולם של אונסק"ו. המנזר שבהרים שוכן כשעה וחצי נסיעה מדרום לסופיה, והוקם במאה העשירית בידי תלמידיו של הקדוש איוון רילסקי. מאז הוא עבר גלגולים רבים, והמנזר שתראו כאן היום הוא מהמאה התשע-עשרה. מומלץ לבוא לכאן בזכות המבנה הייחודי שיושב על רקע תפאורת היער, כשהוא מוקף נופים הרריים. מבחוץ הוא נראה כמו מצודה, כולל חומות בצורת מחומש. בתוך המתחם פזורים כמה מבנים מעניינים, בהם גם הקתוליקון (כנסיית הולדת הבתולה הקדושה), המעוטרת ציורי קיר, הספרייה, מגורי הנזירים מהמאה השבע-עשרה, וגם המוזיאון ובו אוסף של חפצי קודש ופריטים היסטוריים.

רילה, בולגריה (צילום: Dennis van de Water, shutterstock)
רילה, בולגריה | צילום: Dennis van de Water, shutterstock

 

איפה לישון בסופיה?

האזור המומלץ ביותר ללינה בסופיה הוא ללא ספק מרכז העיר (Centrum), שם נמצאים גם רוב המבנים ההיסטוריים, הסמטאות הצרות והמדרחובים, בתי הקפה וחיי הלילה. מטבע הדברים, המלונות כאן בוטיקיים ויקרים יותר. אזור מומלץ לא פחות הוא שדרות ויטושה (Bv. Vitosha), רחוב הקניות המרכזי של העיר ואחד האזורים היוקרתיים יותר בסופיה, גם בזכות הפארק המטופח שתוחם אותו. שני האזורים שציינו מושלמים למי שרוצה להיות קרוב למרכז העניינים, אך יש להביא בחשבון שהם גם עמוסים ודי רועשים בלילות.

מי שמעדיף להתרחק מעט מהרעש וההמולה, יוכל לבחור לדוגמה ברובע ויטושה שלמרגלות ההר, שם תוכלו למצוא דירות להשכרה וגם כמה ממלונות הספא של סופיה.

שדרות ויטושה, סופיה, בולגריה (צילום: stoyanh, shutterstock)
שדרות ויטושה, סופיה, בולגריה | צילום: stoyanh, shutterstock

 

איפה לאכול בסופיה?

הביקור בסופיה הוא הזדמנות נפלאה להיכרות עם המטבח הבולגרי המצוין, שהושפע רבות מהמטבחים של יוון, טורקיה והונגריה. אל תוותרו על: סלט בולגרי טרי; מיש-מש (Mish-mash),  תבשיל ירקות, ביצים וגבינה; מאפה הבאניצה (Banitsa) הקריספי; מרק הצ'ורבה המסורתי (Bob chorba); השישליק הבולגרי (shishche); הקבב (kebapche) או על דג פורל שלם בגריל, וכמובן על הראקי הבולגרי (rakia).

כמה מסעדות טובות לאוכל בולגרי מסורתי הן The Hadjidragana Tavern, Manastirska Magernitsa Restaurant, וגם Pod Lipite. ואם אתם מעדיפים ארוחת שף טעימה באווירה יוקרתית יותר, עם מנות קטנות ומוקפדות וצלחות ראוי לאינסטגרם (במחיר שווה לכל נפש), לכו על Secret table by Chef Petrov.

View this post on Instagram

A post shared by Dan Liu (@danliufilm)

 

שופינג בסופיה

רחוב הקניות מספר אחת של סופיה הוא ללא ספק שדרות ויטושה, שם תוכלו למצוא את כל חנויות היוקרה והמותגים המובילים, לצד בתי קפה, מסעדות ומקומות בילוי אחרים. את מסע הקניות תוכלו להמשיך גם ברחוב גראף איגנטייב (Graf Ignatiev Street), ובו שלל בוטיקים, חנויות ספרים ואביזרים, דוכנים, מסעדות ובתי קפה.

שוק הנשים (Zhenski Pazar) הוא מקום מצוין לקנות בו מזכרות, גבינות, נקניקים, תבלינים ושאר מוצרים מקומיים, ויש בשוק ומסביבו גם דוכני אוכל רבים. ואם אתם מעדיפים קניונים, גם זה לא חסר בסופיה – החל מ-Mall of Sofia, Paradise Center או Serdika Center, ועד מותגים במחירים מוזלים ב-Sofia Outlet Center

View this post on Instagram

A post shared by AllAroundTheWorld (@allaroundtheworldem79)

View this post on Instagram

A post shared by Santiago Muñoz (@santimb)

 

תחבורה ציבורית בסופיה

התחבורה הציבורית של סופיה יעילה ונוחה, וכוללת מטרו, חשמליות ואוטובוסים. תעריפי הנסיעה זולים במיוחד, אבל העיר גם נוחה מאוד להליכה ברגל – ואם אתם רוצים לחצות אותה מצד אחד לצד שני, הנסיעה במוניות זולה כל כך שעדיף להתנייד במונית במקום לחכות לאוטובוס.