הסכמי נרמול היחסים הבין-לאומיים בין ישראל לבין מדינות מוסלמיות, שבעבר רק אפשר היה לפנטז על לטוס אליהן לחופשה, לנגישות ופתוחות לתייר הישראלי. אחרי איחוד האמירויות ובחריין האטרקטיביות, המדינה הבאה לכונן יחסים רשמיים עם ישראל היא סודן - המדינה השלישית בגודלה באפריקה.

ההסכם עם ישראל הוא חלק מהפיכתה של סודן מדיקטטורה מוסלמית בעלת חוקים נוקשים, למדינה מערבית מתפתחת וחדשנית יותר. כך, בחודש יולי 2020, בוטלו סדרת חוקים קיצוניים שנחקקו בשנות ה- 80, כמו הקלאות פומביות כעונש, איסור על צריכת אלכוהול ועוד, ובשנת 2022 צפויות להתקיים במדינה בחירות דמוקרטיות לראשונה מאז הקמתה של המדינה.

אלה המדינות שהישראלים יכולים לטוס אליהן בזמן הקורונה

עד היום סודן הייתה נחשבת כיעד תיירותי הפתוח בעיקר לתיירים מוסלמים. כשלושה מיליון תיירים מבקרים במדינה מדי שנה, כשרבים בוחרים לבלות במדינה מספר ימים כחלק מטיול למכה במהלך החג'. כעת, הצפי הוא שבמהלך השנים הקרובות סודן תצליח למשוך אליה גם מטיילים ותיירים נוספים מרחבי העולם, כולל מבקרים מישראל.

מידע שימושי

סודן ממוקמת בצפון מזרח אפריקה, דרומית למצרים ומזרחית לאתיופיה. מתגוררים בה למעלה מ-40 מיליון תושבים, רובם המכריע מוסלמים, ועד ההיפרדות ממדינת דרום סודן בשנת 2011, היא גם הייתה המדינה הגדולה ביותר באפריקה. הרפובליקה של סודן מורכבת מ-11 מדינות קטנות שמשתרעות על פני חמישה אזורים: מרכז סודן, מזרח סודן, צפון סודן, קורדופאן ודארפור.

האקלים, כיאה למדינה שמרבית משטחה מדברי, הוא חם וצחיח ומזג האוויר שרבי. השפה הרשמית בסודן היא ערבית, והמטבע הרשמי הוא לירה סודאנית, כ- 0.006 שקל. העונה הטובה ביותר לטייל בסודן היא בין נובמבר לפברואר, שכן הקיץ במדינה שרבי ובלתי נסבל.

ח'רטום (צילום: mbrand85, shutterstock)
עיר הבירה ח'רטום | צילום: mbrand85, shutterstock

מה יש לעשות בסודן?

סודן מזכירה מאוד את מצרים בשל חופי הים ואתרי הנופש והצלילה הרבים שבים סוף, המדבר האין-סופי, ריבוי אתרי העתיקות ועיר הבירה ח'רטום, שנחשבת לעיר מודרנית שמזכירה במעט את קהיר, בירת מצרים. יש מגוון אטרקציות בסודן ואזורי בילוי מערביים, רובם מרוכזים בח'רטום ובפורט סודן שלחופי ים סוף, ואפשר למצוא גם מלונות מפוארים, מרכזי קניות ומוזיאונים.

הנה כמה מהמקומות שאסור לפספס בסודן:

ח'רטום (Khartoum)

בירת המדינה והמרכז המסחרי, הכלכלי והתרבותי שלה. שני נהרות הנילוס – הלבן והכחול – זורמים ישירות לעיר ומתמזגים בה, ויוצרים מראה מרהיב שמשתלב היטב עם המבנים המודרניים שלאורך הנהרות. בח'רטום יש מספר אתרים מרתקים כמו המוזיאון הלאומי והארמון המלכותי ששווים ביקור, וגם מתחמי שופינג מערביים. האזור המרכזי בעיר הוא רחוב הנילוס (Nile Street), מעין מדרחוב-טיילת לאורך נהר הנילוס, שמלא באוזרי ישיבה, מסעדות, בתי קפה, חנויות ומלונות. כדאי לבקר גם בעיר אומדורמאן (Omdurman), שנמצאת בגדה המערבית של נהר הנילוס והיא חלק ממדינת ח'רטום, בה אפשר למצוא מסגדים מרשימים ואת המוזיאון האתנוגרפי "בית ח'ליפה".

ח'רטום (צילום:  Claudiovidri, shutterstock)
ח'רטום. הקהיר של סודן | צילום: Claudiovidri, shutterstock

האי תותי (Tuti Island)

אי באורך 8 ק"מ שממוקם בין ח'רטום לאומדורמאן, ושני נהרות הנילוס זורמים אליו וממנו מתמזגים לאחד. באי כפר עתיק אותנטי ואזורי גידול חקלאיים עם שדות ארוכים וירוקים. בשנים הקרובות הוא צפוי להפוך לאתר נופש מרכזי.

פורט סודן (Port Sudan)

עיר נמל במזרח המדינה השוכנת לחופי הים האדום, שנחשבת גם לאזור הנופש המרכזי בסודן. העיר נוסדה על ידי הבריטים בשנת 1909 כדי לשמש כתחנה האחרונה במסילת הרכבת שקישרה בין ים סוף לבין נהר הנילוס, והנמל העירוני המודרני משמש עד היום לייצוא כותנה ושומשום לכל העולם. חופי הים באזור פורט סודן מזכירים מאוד את חופי סיני עם מי טורקיז ושוניות אלמוגים רבות, מה שמושך למקום צוללנים רבים שמגיעים כדי לגלות את העולם התת-ימי המרהיב של ים סוף. בעיר יש טיילת גדולה עם בתי קפה, מסעדות וברי נרגילה רבים, וגם חנויות מזכרות.

פורט סודן (צילום: Cleop6atra, shutterstock)
פורט סודן | צילום: Cleop6atra, shutterstock

ג'בל ברקל וממלכת נוביה (Jebel Barkal) 

חבל הארץ העתיק 'נוביה' שוכן באזור צפון סודן והוא טומן בחובו אוצרות ארכיאולוגיים רבים. הממלכות הנוביות השפיעו רבות על התרבות המצרית העתיקה, וגם שלטו במצרים במשך תקופה מסוימת. בסודן נתגלו מאות פירמידות נוביות ומקדשים היסטוריים עתיקים שהופכים את המדינה לגן עדן לחובבי היסטוריה מצרית וארכיאולוגיה. הפירמידות הנוביות שונות בצורתן מהפירמידות המפורסמות במצרים, והן ארוכות, צרות וחדות יותר. האתר הגדול ביותר הוא מרואה, השוכן כמאה ק"מ צפונית לח'רטום, ובו יש 40 פירמידות נוביות שמורות. אתרים נוספים באזור ג'בל ברקל הם קרימה, מקדש ע'מון וסולב.

ג'בל ברקל  (צילום:  Ole Nesheim, shutterstock)
גם כאן תמצאו פירמידות | צילום: Ole Nesheim, shutterstock

דונגולה (Dongola)

אתר עתיקות מרתק נוסף בצפון המדינה. דונגולה הייתה בירתה של ממלכת מקוריה – ממלכה נוצרית קופטית שחיה בסודן עד המאה ה- 13 לספירה. בדונגולה נתגלו בעשור האחרון עשרות פירמידות קבורה לבנות, שצורתן עגולה, ובתוכן מומיות של מנהיגי הקהילה, ספרי קודש נוצריים רבים ועוד. קירות מערות הקבורה צבועות בלבן ועליהן יש כתובות מרהיבות בדיו שחור של כתבי קודש בשפה היוונית.

דונגולה (צילום:  Sergey-73, shutterstock)
צילום: Sergey-73, shutterstock

הרי טאקה וקסאלה

רכס הרים במזרח המדינה, המכונה 'יוסימטי של אפריקה'. ההרים המרהיבים מושכים מטפסים וחובבי טרקים רבים, ומפסגתם נשקף נוף עוצר נשימה של המדבר ונהר הנילוס מצד אחד, ומצד שני שורה ארוכה של מטעי מנגו וגויאבה ירוקים. למרגלות הרי טאקה שוכנת העיר האקזוטית קסאלה (Kassala), שמוכרת בשוק הצבעוני והתוסס שלה.

קסאלה (צילום:  StreetVJ, shutterstock)
צילום: StreetVJ, shutterstock

איפה ישנים?

מומלץ לשהות בבירת סודן, ח'רטום, שם תוכלו למצוא שורה של מלונות מערביים בדירוג חמישה כוכבים ובמחירים סבירים. מי שרוצה ליהנות מחופשת בטן-גב יעדיף ללון בחושות או במלונות היוקרה של פורט סודן ורצועת החוף של הים האדום.

איך מגיעים?

נכון להיום, אין טיסות ישירות לסודן. במדינה יש שני נמלי תעופה בין-לאומיים, הנמל המרכזי בח'רטום והנמל המשני בפורט סודן. הדרך הטובה ביותר לטוס לסודן היא בטיסת קונקשן של חברת טורקיש איירליינס דרך איסטנבול, או של אתיופיאן איירליינס דריך אדיס אבבה. ניתן להגיע גם במעבר יבשתי דרך מצרים (יש אוטובוסים מקהיר לחרטום). משך הטיסה הישירה בין תל-אביב לח'רטום צפוי לעמוד על כשלוש שעות בלבד. 

בינתיים, מחזיקי דרכון ישראלי אינם יכולים להיכנס לסודן, מה שצפוי להשתנות בעקבות הסכם נרמול היחסים בין המדינות. ככל הנראה, אזרחים ישראליים שירצו לנסוע לסודן בעתיד יצטרכו להנפיק אשרת כניסה (ויזה), התקפה ל- 30 ימים מרגע הכניסה למדינה.

מידע שימושי

יהודה זפרני, מומחה תיירות ותעופה ומנהל תחום התיירות של הוט מועדון צרכנות, מספק כמה טיפים אחרונים שיעזרו למי שבוחר להגיע לטייל במדינה:

מתי לנסועהעונה הטובה ביותר לטיול בסודן היא בחורף, בין נובמבר לפברואר. בשאר השנה החום במדינה בלתי נסבל.

חיסונים ובריאותלפני הנסיעה לסודן יש להתחסן ולקבל טיפול מונע מלריה. פרטים לגבי החיסונים הנדרשים תוכלו לקבל במרפאות המטיילים. הקפידו לשתות מים רק מבקבוקים סגורים או מים מסוננים.

קוד לבוש והתנהגותרוב תושבי סודן הם מוסלמים סונים, והחברה בסודן היא שמרנית. הסודנים הם מארחים חמים ומסבירי פנים, אבל רצוי לכבד את כללי המקום ולהתלבש בלבוש צנוע. בנוסף, אין לצלם אנשים ללא רשות, ובמיוחד נשים. רצוי שמטיילים גברים לא יפנו לנשים מקומיות, אלא אם הן פתחו ראשונות בשיחה.

מה לארוזבגדים ארוכים דקים (בהתאם לקוד הלבוש במקום), צעיף / מטפחת לראש לנשים, משקפי שמש, שיחון ערבי – רק חלק מתושבי סודן מדברים אנגלית בסיסית.

כסףהמטבע המקומי הוא לירה סודנית. חשוב להצטייד בכל הסכום שתזדקקו לו במזומן, שכן בסודן לא ניתן לעת עתה לשלם בכרטיס אשראי בינלאומי.

התניידותהנסיעה בתחבורה הציבורית נוחה למדי. אוטובוסים ומיניבוסים ממוזגים מקשרים בין הערים המרכזיות בתדירות גבוהה. אין לוח זמנים קבוע והם עוזבים כשהם מתמלאים. התחבורה זולה מאוד והכבישים, באופן מפתיע, במצב טוב. אם אתם יכולים להרשות לעצמכם, מוטב לשכור ג'יפ עם נהג, שכן חלק מאתרי העתיקות נמצאים עמוק בלב המדבר.

אוכלהאוכל בסודן בסיסי ופשוט, והמנה הלאומית, שסביר להניח תהיה המנה המרכזית בתפריט שלכם, היא פול. בחלק מהמסעדות מגישים גם עוף בגריל, ובאזורים הסמוכים לנהר הנילוס תמצאו לעתים דגים. באזורים תיירותיים יותר, כמו חרטום ופורט סודן, המגוון גדול יותר ולפעמים תוכלו להשיג גם אוכל מערבי.

תקשורת: האינטרנט בסודן, בעיקר מחוץ לחרטום, מוגבלת, ו-Wi-Fi לא קיים מחוץ לבירה. מומלץ לקנות סים קארד מקומי שיאפשר לכם תקשורת סלולרית וגלישה באינטרנט.