לא רחוק מפה נמצאת פטרה, הבירה אפופת המסתורין של הנבטים, עיר קדומה שהתפרסמה בזכות ארמונות קבורה שנחצבו באבן חול אדומה, ובשל צבע זה זכתה לכינוי "הסלע האדום". פטרה נמצאת בשיפולים המערביים של הרי אדום שבדרום ירדן, סמוך לעיירה הבדואית "ואדי מוסה" ובסמוך לדרך המלך. העיר נבנתה בתהליך שנמשך עשרות ואף מאות שנים, תחילתה עוד בתקופה האדומית ושיאה בתקופה הנבטית - המאה השלישית לפני הספירה ואילך.

הכניסה לעיר היא דרך נחל "ואדי מוסה" אשר מתחתר בנקיק צר ועמוק (בערבית – סיק) עד לכניסתו לבקעה שבה שוכנת העיר. העיר מוקפת מצוקים גבוהים ועצומים שיצר הטבע באבן החול הנובית אשר מצטיינת בשלל צבעים. 

> כל מה שצריך לדעת על פטרה

>> לכל הפרטים על הכניסה לירדן וטיול בעקבה

בקרב הישראלים העיר זכתה לפרסום טרגי/מיתי בשל ניסיונות של צעירים וצעירות, מיטב הנוער, להגיע אליה תוך גניבת הגבול לירדן. הניסיונות נערכו בשנות ה-50 וחלק גדול מהמקרים הצעירים מצאו את מותם. כיום העיר פתוחה לישראלים.

לא לפספס בטיול לפטרה

באב א-סיק

זוהי בעצם הכניסה לעיר. פירוש המילה סיק הוא מעוק. הליכה במעוק (נקיק צר ועמוק בתחתית קניון גדול יותר) הצר - שלעיתים מגיע לרוחב של 3-4 מטרים - בין קירות מצוקיים שמתרוממים לגובה של כ-100-120 מטרים הוא אחד משיאי הביקור. קטע ההליכה הוא באורך של כ-1,200 מטרים. לאורך הסיק שלל אתרים: הסכר למניעת שיטפונות ומנהרת ההטייה (אל-מודלאם), שרידי קשת הכניסה לעיר, אמות המים החצובות, הדרך המרוצפת וסימני הכרכרות, מצבות הפולחן ושיירת גמלים חצובה בסלע. זהו ללא ספק מעבר חגיגי אל העיר האגדית.

באב א-סיק (צילום: xiaotao )
מעבר חגיגי אל העיר פטרה | צילום: xiaotao

 

מקדש האוצר (חזנת פרעון)

מבנה ענק חצוב בסלע המתנשא לגובה של 39 מטרים. בשעות הבוקר החזנה מוארת על ידי קרני השמש ומהווה את אחד המראות היפים והמרשימים ביותר בפטרה. המקדש השתמר בצורה נפלאה, והחזית שלו מבליטה ארכיטקטורה מפוארת, עושר של דמויות מהמיתולוגיה היוונית, עיצובים, גמלונים וכותרות. החזנה הוא ללא ספק המבנה המרשים והמפואר ביותר בפטרה והוא סמלה של העיר.

מקדש האוצר (צילום: Georgios Tsichlis)
המבנה המרשים והמפואר ביותר בפטרה | צילום: Georgios Tsichlis

 

התיאטרון

תיאטרון שכולו חצוב באבן החול הנובית, למעט הבמה שנבנתה מאבני גזית. התיאטרון עשוי להכיל יותר מ-3,000 אנשים. 

התיאטרון (צילום: Claudiovidri)
התיאטרון | צילום: Claudiovidri

 

הקברים המלכותיים

מצפון לתיאטרון, במצוק המערבי של ג'בל חובתה, חצובות ברצף מספר חזיתות מרשימות, שכנראה שימשו לקבורתם של מלכים נבטיים, ולכן זכו לכינוי הקברים המלכותיים. מיקום הקברים והחשיפה שלהם לנזקי הטבע נראית בהם, אך על אף הנזקים ניתן להתרשם מעוצמתם של המבנים. שמות הקברים על פי הסדר: קבר האורנה, קבר המשי, קבר הקורינתי, קבר הארמון וקבר סקסטיוס פלורנטינוס.

הקברים המלכותיים (צילום: Anton Buymov)
הקברים המלכותיים | צילום: Anton Buymov

 

המנזר (א-דיר)

כדי להגיע לאתר זה יש לטפס ולעלות בעשרות מדרגות בדרך תהלוכות מרשימה. העלייה נמשכת כ-40 דקות בממוצע אבל המאמץ משתלם. "המנזר" הוא מבנה נבטי ענק ומרשים שכולו חצוב בסלע (גדול מהחזנה). הארכיטקטורה של המבנה מזכירה את החזנה, אך את שפע העיטורים מחליפים כותרות ואלמנטים נבטיים טיפוסיים. בהליכה קצרה נוספת מערבה ניתן להגיע לתצפית מרשימה על הערבה ועל הר הנגב.

המנזר (צילום: Steve Cymro)
הוא מבנה נבטי ענק ומרשים שכולו חצוב בסלע | צילום: Steve Cymro

 

מטיילים שיבקרו בנקודות אלו יגיעו ויחלפו על פני אינספור נקודות נוספות בעלי עניין: קוביות הג'ין, קבר האובליסקים והטרקליניום, רחוב החזיתות, קבר עונישו, הקרדו והנימפאון, קסר אל-בינת, הכנסייה הביזנטית, המוזיאון, מקדש האריות המכונפים ועוד.

למבקרים בפטרה יומיים ומעלה

המרחב של פטרה עשיר באתרים מרשימים, והמטיילים במקום מקדישים לסביבתה של פטרה מספר ימי ביקור. למי שמתכוון לטייל בעיר יותר מיומיים מומלצים האתרים הבאים.

ג'בל הרון

זה המקום שבו לפי המסורת קבור אהרון. בפסגה נבנה מסגד – מקאם נבי הארון. המסגד הוקם במאה ה-13 על ידי החליף הממלוכי מוחמד אבן-קלאון. בתוך המבנה נמצאת מצבת הקבר של אהרון בן עמרם, ועל רגלי הקבר כתובות רבות של עולי רגל יהודים ממאות קדומות. מגג המבנה נמצאת התצפית היפה והמרשימה ביותר במרחב. ההגעה לג'בל הרון לא קלה וכרוכה בהליכה של כ-9 ק"מ (ובסה"כ כ-18 ק"מ). מסלול ההליכה ברובו מתבצע על דרך ג'יפים ברורה.

הרי אהרון (צילום: Iuliia Khabibullina)
הרי אהרון | צילום: Iuliia Khabibullina

 

ג'בל מטבח

הפסגה של הר זה, כמו פסגות רבות אחרות שימשה כאתר פולחן נבטי. בראש ההר חצובה חצר מלבנית בגודל 14.5 מטרים על 65 מטרים, כאשר בצדדים ניתן להבחין בספסלי ישיבה חצובים. במרכז החצר במה קטנה מוגבהת. מיקומו של ג'בל מדבח מאפשר תצפית מיוחדת על חלקים מרכזיים מהעיר פטרה.

ג'בל אום ביארה (אם הבורות)

כמו ג'בל מדבח גם ג'בל אום ביארה שימש כאתר פולחן מרכזי. גם המיקום של הר זה מאפשרת לעולים לפסגה תצפית מיוחדת ומרשימה על העיר. אבל ללא ספק האלמנט המרשים ביותר באתר זה היא דרך התהלוכות שעולה אל הפסגה. מדובר בעבודת חציבה אדירה ומרשימה שנעשתה בסלע, שכמוה רואים רק בסרטים. ייתכן ובתקופות קדומות יותר (אדומית) ההר שימש כמצודת מקלט, והיו ששיערו שזוהי סלע המקראית. 

סיק אל בריד - פטרה הקטנה

מעט צפונה לפטרה נמצא סיק אל בריד, הלוא הוא הנקיק הקר. במקום מספר אתרים נבטיים חצובים באבן החול. הסיק מצטיין באולמות הטרקליניום החצובים בו.

מה חשוב לדעת לפני שנוסעים לפטרה?

כניסה לירדן: כל ביקור בירדן חייב להתבצע באמצעות סוכן ירדני מורשה שדואג לכל הפרטים, הכוללים מדריך מקומי ושוטר. בניגוד לעבר, מטיילים שמגיעים לגבול ללא תיאום מראש מוחזרים ארצה. מגוון חברות ישראליות שמתמחות בטיולים בירדן יטפלו בכל הלוגיסטיקה הקשורה לטיול ובכלל זה ביצירת קשר עם סוכן ירדני טוב ואחראי.

לינה: בניגוד לעבר הלינה בשטח אסורה. הירדנים מונעים הכנסת אוהלים וציוד לינה ומחייבים את המטיילים לישון במלונות או באורחן מוסדר.

המרת כספים: המטבע המקומי הוא דינאר. ניתן להמיר כספים בגבול, הן בצד הישראלי והן בצד הירדני. גם בעקבה וגם בפטרה יש חלפנים מאושרים. במלונות המרת כסף כרוכה בעמלה גבוהה.

תקופת ביקור: מומלץ להיכנס לביקור בן שלושה ימים. ביקור חד יומי ו/או דו-יומי הוא יקר, נדרשת אשרה (ויזה) בעלות של 60 דינאר, ועלות הכניסה לפטרה יקרה יותר.

אסור להכניס: הירדנים אוסרים הכנסת טלפונים לוויינים, ספרות, מפות, חומרי קריאה, ספרי תפילה ותפילין.

כללי התנהגות וזהירות: המדריך הישראלי המנוסה ינחה אתכם בכללי עשה ואל תעשה בירדן וידאג שלא תעשו טעויות מיותרות. רצוי להימנע מחולצות עם כיתוב בעברית. אזור הדרום מיושב בעקר בבדואים ידידותיים, אנשים חמים ולבבים, והמודעות לתיירות, לאירוח ולביטחונו של התייר גבוהה ומובנת.

מתי לטייל: ירדן מדינה מדברית וחמה, והעונות המומלצת לביקור בירדן ובפטרה הן בסתיו, בחורף ובאביב (החל מאוקטובר ועד מאי). 

עזר בכתיבת הכתבה: יואל שטרלינג מטיולי רדיוס המתמחה בטיולים בירדן למעלה מ-20 שנה.