בורגס ממוקמת בנקודה המערבית ביותר לאורך חוף הים השחור של בולגריה ונחשבת לעיר נמל הזו יפה שהייתה מרכז חיוני לתרבות הבלקן, לתעשייה ולמסחר עוד מתקופת הברונזה. היום העיר היא הרביעית בגודלה בבולגריה והיא השילוב המושלם בין מסורת לחדשנות עם מראות, צלילים וטעמים נפלאים של הבלקן.

מחפשים לאן לטוס? הכנסו למדריך היעדים של mako חופש

בעשור האחרון בורגס הפכה לאחד היעדים המועדפים על הישראלים, בגלל שילוב של טיסות והוצאות זולות, חופי ים ומלונות מפנקים, קזינו לבליינים (לכו לחוף סאני ביץ') ואפילו היסטוריה וארכיטקטורה מרשימה למי שמחפש. אחרי הפיגוע שהתרחש בנמל התעופה בעיר בשנת 2012, הביקוש למקום קצת ירד, אך נראה שכעת העיר חזרה לככב באופן קבוע בין היעדים המועדפים על הישראלים. 

המקומות שחייבם לראות בבורגס

אגם אטאנסובסקו (Atanasovsko), הוא אגם מלח, שאפשר לקרוא לו גם ״האגם הוורוד״ בזכות הצבע הלא ייאמן של המים. בניגוד לאגמים ורודים רבים אחרים בעולם, באגם של בורגס השחייה מותרת ואפשרית. המקום פחות מוכר לתיירים אך מדובר באחת הנקודות האהובות ביותר על מקומיים. התושבים מאמינים שלבוץ באגם יש כוחות מרפאים, ובדומה לים המלח שלנו – גם הבולגרים מורחים את הבוץ השחור על העור. בביקורכם באגם תוכלו לראות גם מגוון של מאות זני ציפורים שונים.

היעד הכי זול (צילום: מתוך instagram)
חוף סאני ביץ' בבורגס | צילום: מתוך instagram

View this post on Instagram

A post shared by Heartfeltroute, a travel blog (@heartfeltroute) on

בלב העיר נמצא גן הים (The Sea Garden), הפארק הציבורי הגדול והידוע ביותר בבורגס, שמקורותיו משנת 1910. הפארק בנוי מגינות רחבות ידיים יפיפיות עם פינות מוצלות, בתי קפה ואפילו ערסלים מפנקים לתנומת צהריים חפוזה. הגנים ממוקמים לאורך החוף של העיר, על הים השחור, ומלאים בפרחים צבעוניים, עצים אקזוטיים ושיחים טרופיים, שלא הייתם מצפים לראות דווקא שם. בקצה הדרומי של הפארק נמצא גם גן פסלים ואנדרטאות (המוכר שבהם הוא ככל הנראה האנדרטה של אלכסנדר פושקין). עם שטח של כ-800 דונם, מדובר בנקודת ציון של אדריכלות נוף בלקנית שמאד חשובה למקומיים. לאורך כל השנה מתקיימים בפארק הופעות ופסטיבלים, וצמוד לגן נמצאת גם אחת השכונות המגניבות יותר של העיר, שכונת לאזור (lazur).

המזח המפורסם של העיר הוא עצירה נוספת למבקרים באזור. המזח, בצורת T ובאורך של כ-300 מטרים אל תוך הים, עם נוף מרהיב של הים השחור המשתרע מולכם.

האטרקציות המקומיות

פסטיבל החול מתקיים במהלך כל הקיץ, בדרך כלל מיוני ועד סוף ספטמבר. מדי שנה נבחר לפסטיבל "נושא מרכזי" (קולנוע, בעלי חיים, אגדות) וכל יצירות החול הענקיות נבנות בהתאם לנושא (האמנים המקומיים והבינלאומיים משתמשים לרוב בחול מיוחד שעמיד בפני גשם). היצירות מוצגות על החוף עד סוף הקיץ ומושכות תיירים מכל רחבי העולם.

מבט מלמעלה, בורגס (צילום: מתוך instagram)
בורגס ממבט על | צילום: מתוך instagram

לחובבי המוזיאונים, בבורגס יש לא מעט. בדקו את המוזיאון האתנוגרפי בשביל ללמוד על המסורות הבולגריות העתיקות ולגלות כיצד חיו ,עבדו וחגגו בבורגס לפני מאות שנים. במרחק מספר דקות הליכה נמצאים שני מוזיאונים נוספים: Natural History Museum of Burgas ו- מוזיאון ההיסטוריה.

בחודשי הקיץ אפשר לתפוס סירה או מעבורת אל האי סנט אנטסטיה (St. Anastasia Island) שנמצא דרום-מערבית לנמל. זהו האי הגדול ביותר בבולגריה אבל הוא עדיין קטן מאוד ויש בו רק קומץ קטן של מבנים, מסעדות ומלונות. האי הוא מפלט שקט מהעיר, כפי שהבינו זאת נזירים שהקימו בו מנזר בימי הביניים.

View this post on Instagram

A post shared by Rosi (@rositsa.dimitrova.14) on

כחצי שעה נסיעה (בכיוונים מנוגדים) נמצאות גם שתי עיירות שוות לטיול יום. סוזופול (Sozopol) על שם האל אפולו, היא אחת העיירות העתיקות ביותר באזור ומקורותיה במאה ה-7 לפנה״ס. המבנים המסורתיים בעיירה בנויים מעצים מגולפים ועדיין נמצאים בה גם שרידים של ביצורים מימי הביניים. בכיוון השני נמצאת עיירת החוף נסבר (Nessebar) עם עשרות כנסיות עתיקות וחורבות היסטוריות.

מה אוכלים?

בורגס היא יעד אידאלי לקבל בו טעימה של הקולינריה הבולגרית. מסעדות רבות בנויות כמו פעם, עם הרבה מאד עץ, באופן המזכיר מסבאות ישנות. לא חסרות מסעדות חדשות ועדכניות (כמו ה- Ti-Bar) אבל המסעדות הוותיקות הן אלו שיגישו לרוב את כל הקלאסיקות הבולגריות. נסו את Tenyova Kashta שנוסדה לפני יותר ממאה שנים. בין הפלפלים הממולאים והבשרים על האש, אל תחמיצו את הדגים הטריים של הים השחור למשל ב- Zlatna Ribka ואת פירות הים המלווים מנות בולגריות מסורתיות. בחלק מהמסעדות (לצערנו, לרוב מדובר במסעדות התיירותיות יותר) תוכלו לצפות בזמן הארוחה במופע ריקודים מסורתי עם תלבושות עממיות.

הקינוחים הבולגריים הם גם אחד מה-היילייטייס של הביקור. סיימו את הארוחה עם בקלאווה או יוגורט ממותק ועם כמה סיבובים של Rakia, משקה שהוא סימן מסחרי של המקומיים. אין טעם יותר אותנטי של בולגריה מזה.

View this post on Instagram

A post shared by Andrey Streletskiy (@streletski) on

אגב, במקום לראות את מופע הריקודים באחת המסעדות, למבקרים באוגוסט מומלץ לבקר בפסטיבל המסורתי של העיר. להקות מחול עממיות, באזרים מלאים דוכני מלאכות יד ואינספור תהלוכות לאומיות. פסטיבל ה- Folk Fest הוא גם המקום האידאלי לטעום את האוכל הבולגרי המסורתי.

מה עוד כדאי לדעת?

אם אתם מחפשים יעד זול אבל אירופאי – בורגס היא בהחלט התשובה. העיר זולה מאד, המקומיים לא מרוויחים הרבה והמחירים בהתאם. מעבר לכך, התשתיות המקומיות הן מצוינות עד כדי פליאה. התחבורה הציבורית חסכונית ויעילה, האינטרנט הוא מבין המהירים בעולם והמדרכות משופצות ונעימות להליכה.

גם על המקומיים יש כמעט ורק מחמאות לחלק, מדובר לרוב באנשים חייכנים ונחמדים, דוברי אנגלית טובה ואפילו מצוינת והכי חשוב – הם יודעים לארח ולהתארח בכל ימי השבוע.