הבילוי השווה ביותר של הקיץ הוא גם זה שאמור להיות הזול מכולם - פשוט לארוז את התיק ואת המשפחה/חברים לתוך האוטו ולנסוע למקום ששייך לכולנו - חוף הים. אלא שכל מי שביקר בים בשנים האחרונות יודע שמה שאמור היה להיות הבילוי החינמי האחרון של הקיץ הפך ממזמן למעמסה לא קטנה על הכיס של כולנו. אם הכניסה לחוף לא עולה לכם כסף, כנראה שתצטרכו לשלם על חנייה ואם כבר חניתם ונכנסתם לחוף עצמו, תתקשו למצוא מקום על החוף. השטח לבילוי ללא תשלום הולך וקטן ויותר כסאות בתשלום נפרשים לאורך החוף. מי שרוצה לפרוס מגבת או מחצלת להנאתו נדחק פעמים רבות הרחק מסוכת המציל ומקו הים, ובמקרים מסוימים אף נאלץ להסתפק בחוף ללא שירותי הצלה. וכל זה עוד לפני שדיברנו על מחירי השתייה והנשנושים בחוף שמאמירים על ידי הזכיינים שמנצלים את העדר התחרות.

"המושג של ללכת 'סתם להיזרק בים' עם מגבת וספר, שהיה מובן מאליו בעבר, כבר לא קיים יותר", אומרת מנכ"לית עמותת "צלול", מאיה יעקובס, "האוכלוסייה גדלה והתיירות בחופים גוברת, מספר המתרחצים עולה ומספר החופים קטן. משרד הפנים צמצם את מספר החופים 'המוכרזים' בישראל ואינו פותח חופים נוספים. האחריות על אחזקת החופים נותרת בידי הרשויות המקומיות שמתקשות במשימה ומבקשות סכומי עתק מהזכיינים ויודעות שאותם זכיינים יגלגלו את העלויות הלאה למתרחצים. התוצאה היא שאין אכיפה מצד הרשויות ואנחנו רואים מקרים בהם זכיינים אוסרים על אנשים להביא כסאות מהבית לחוף או מציעים שירותים שונים במחירים מופקעים".

במהלך חודש יוני סוקרים מטעם עמותת "צלול" לשמירה על הים והנחלים יצאו לשורה של 15 של חופים ברחבי הארץ, כדי לברר כמה באמת עולה לבלות בשפת הים. הממצאים לפניכם.  

למפה המלאה עם הנתונים לחצו כאן

החנייה היקרה ביותר: חוף סירונית, 30 שקלים

את האתגר הראשון של הביקור בחוף הים כולכם בוודאי מכירים מקרוב: אתגר החנייה או לחלופין מחסום דמי הכניסה. מבין החופים שנבדקו החופים היחידים ברשימה שבהם לא תדרשו לשלם חנייה או דמי כניסה כלל הם: חוף דדו בחיפה, סי פאלאס בבת ים, חוף הצוק בתל אביב, י"א באשדוד ודלילה באשקלון. אם אתם תושבי הרצליה שמבקרים בחוף זבולון או חוף אכדיה, תוכלו לנסות לחפש חנייה בכחול לבן. בחוף שבי ציון ובטנטורה (חוף דור המוכרז) תשלמו דמי כניסה של 12 שקלים. את מחירי החנייה הגבוהים ביותר מבין החופים שנבדקו תמצאו בחוף סירונית בנתניה – עם 30 שקלים וחוף בוגרשוב בתל אביב (12 שקלים לתושב בחניון עירוני). 

אלא שמי שביקר בסוף השבוע בחוף הים, וודאי יודע שלא תמיד תמצאו חנייה בחניון העירוני או בזה הזול יותר. בחוף מציצים בתל אביב למשל, תושבים יזכו להנחה של 50% הנחה, אלא ששעות העומס לא יצליחו למצוא חנייה בחניון המוזל ויאלצו להתפשר על חניונים בעלות של 20-40 שקלים.

בקבוק המים היקר: חוף בוגרשוב בת"א וחוף זבולון בהרצליה, 13 שקלים

שכחתם להביא בקבוק מים או שהבקבוק נגמר? תאלצו לשלם בין 7 שקלים (בחוף שבי ציון למשל) ל-13 שקלים (בוגרשוב בת"א וזבולון בהרצליה). לצורך ההשוואה אגב, באותו הסכום (13 שקלים) תוכלו לרכוש בסופר שישיית בקבוקי מים מינרלים גדולים (1.5 ליטר) ולהישאר עם עודף של שלושה שקלים.

משלמים גם על כוס קרח: חוף טופסי בת"א, 5 שקלים

מחיר בקבוק קולה אישי של חצי ליטר ינוע בין שמונה שקלים בחוף דלילה באשקלון ועד 16 שקלים בחוף בוגרשוב בתל אביב. אגב, אם תרצו לחלוק את השתייה ותבקשו כוס קרח נוספת תתבקשו בחלק מהחופים (חוף טופסי בת"א למשל) לפתוח את הארנק פעם נוסף ולשלם כחמישה שקלים נוספים.

למפה המלאה עם הנתונים לחצו כאן

צלחת אבטיח ב-38 שקלים

רוצים לנשנש משהו? הילדים מתלוננים? מחירה של צלחת אבטיח (כרבע אבטיח) תנוע בין 25-38 שקלים, בעוד שאבטיח שלם יעלה לכם כ-18 שקלים בסופרמרקט. עבור קרטיב קרח פשוט תשלמו 5-7 שקלים.

איך יתכן שהים של כולנו הופך לים לבעלי אמצעים בלבד? זאת בדיוק השאלה ששאלו את עצמן גם חברות הכנסת מירי רגב (הליכוד) ותמר זנדברג (מרצ). בימים אלה מתגבשת הצעת חוק שמטרתה לשפר את המצב הקיים – הצעת חוק הסדרת מקומות רחצה (תיקון – איסור גביית דמי כניסה). ההצעה, שמטרתה לאסור דמי כניסה לחופי רחצה ולהגביל את המחירים שגובים על שירותים, מחכה לעלות בימים אלה לוועדת השרים לחקיקה. בדברי ההסבר כתבו היוזמות כי "הדעת אינה סובלת מצב שבו חוף הים, שהוא משאב טבע, וקניין ציבורי, פתוח רק בפני אוכלוסיות בעלות ממון". ההצעה מבקשת לבטל את דמי הרחצה והחנייה בחופים ואת התשלום על מי שתייה. כמו כן, להגביל את המחירים על מוצרים בסייסים כמו: בקבוק מים, כוס קפה, שמשייה וקרטיב.

הנתונים, כאמור, נבדקו במהלך חודש יוני, אך עם זאת, עיריית תל אביב פרסמה אתמול (חמישי) תקנות חדשות ונוקשות לגבי המחירים שאמורים לגבות מכם בחוף הים. על פי ה"מחירון המחייב" של העירייה בקבוק מים קטן, למשל, אמור לעלות 7 שקלים, קרטיב - 5 שקלים והשכרת מיטת שיזוף - 12 שקלים. נותר רק לראות מה יקרה בפועל בחופי העיר ללא הפסקה.

למפה המלאה עם הנתונים לחצו כאן