השבוע האחרון היה קשה ביותר עבור מאות מתנדבי עשר יחידות החילוץ היבשתיות של משטרת ישראל. בסך הכל נרשמו 20 חילוצים של עשרות מטיילים שנתקעו באתרי טבע ללא מים, מבלי לעדכן את בני משפחותיהם לאן יצאו לטייל ומבלי שפעלו ברוב המקרים על פי נהלים הבסיסיים ליציאה לטיול בטבע. זאת בזמן שמאות אלפי בני אדם ניצלו השבוע את חול המועד.

"בשנת הקורונה אנשים לא יצאו כמעט לטייל בטבע ושכחו לקחת איתם מים, בגדים חמים, פנסים, סוללות גיבוי לטלפון סלולרי, מפות, נעלי הליכה מתאימות לאתר אליו יצאו לטייל והגרוע מכל לא טרחו לעדכן בני המשפחה בנוגע למסלול הטיול", הסביר מדריך טיולים וותיק. "ההתלהבות לצאת לטייל בטבע מבלי לתכנן מסלול כמו שצריך עלול להסתיים באסון. היו אנשים שממש נפלו מצוקים".

חילוצים (צילום: באדיבות יחידות  החילוץ)
פינוי מוסק | צילום: באדיבות יחידות החילוץ

כך למשל, שני נערים בני 16 שיצאו לטייל באזור נחל כזיב מבלי שיצרו קשר עם הוריהם. "מדובר בנחל ארוך מאוד עם כמה יציאות וחניוני לינה. ההורים המודאגים התקשרו ליחידת החילוץ 'גליל'. מתנדבי היחידה הצליחו לאתר אותם בחצות הלילה ישנים באחד האתרים בנחל. הם הוצאו בריאים ושלמים והועברו לידי הוריהם", ציין פקד שגיא הרשברג, ממלא מקום מפקד יחידות החילוץ במשטרת ישראל.

מקרה נוסף התרחש בהרי אילת סמוך לנחל 'גשרון'. מטיילים יצאו בחום כבד לטייל באזור מבלי שהצטיידו בכמות מים הנדרשת (שלושה ליטר מים לאדם). חלקם התייבשו. מתנדבי יחידת החילות 'אילת-איילות', איתרה את קבוצת המטיילים שחלקם היו בגילאי ה-70.  אחת מהם חשה ברע לאחר שהתייבשה, אחרים היו על סף התייבשות לאחר שנותרו ללא מים בשטח שעות רבות.

חילוצים (צילום: באדיבות יחידות  החילוץ)
חילוץ מטיילים שנכנסו לחושך | צילום: באדיבות יחידות החילוץ

חילוצים (צילום: באדיבות יחידות  החילוץ)
צילום: באדיבות יחידות החילוץ

במקרה אחר מטייל הלך לאיבוד בנחל 'פרס' שבנגב ונתקע על צלע מצוק. מדובר במקום מסוכן ביותר והמטייל חולץ בריא ושלם על ידי מתנדבי יחידת החילוץ 'ערבה'.

"יכול להיות שבגלל הקורונה אנשים קצת שכחו חלק מהכללים ליציאה לטיול בטבע", טען פקד הרשברג. "צריך לתכנן טיול מראש ולבדוק את תנאי מזג האוויר. בגלל שבשנה האחרונה אנשים לא טיילו באתרי טבע הרבה שינויים התרחשו. תוואי הנחלים השתנה לעיתים בצורה קיצונית. חלק מזרימות הנחלים שהיו יבשים הפכו למוצפים במי גשמים. צריך לתכנן את הטיול לפרטי פרטים כולל בדיקה של מזג האוויר ולהצטייד בכמויות מים גדולות, בגדים חמים למקרה שנשארים ללינה בשטח, פנסים, נעליים מתאימות בהתאם למשקל הגוף, לא להתקרב למצוקים ולא פחות חשוב להיות בקשר עם בני משפחה ולעדכן אותם בנוגע למסלול".

לדברי הרשברג 760 המתנדבים מוכנים 24 שעות ביממה לכל קריאה לחלץ מטיילים שנתקעו בכל מקום בארץ. "אנו עושים את זה בהתנדבות שנים רבות על חשבון הזמן הפנוי שלנו גם בערבי חגים ושבתות. אנחנו רואים בזה שליחות חשובה להציל חיי אדם. אנחנו קוראים לאנשים לטייל בטבע אבל לא לשכוח לפעול על פי כל הכללים".