מעין שאול, בת 22 מגבעת שמואל, לא האמינה שטיול לסיני יסתיים בתא מעצר. ביום חמישי האחרון בשעות הבוקר, שאול וכמה חברים הגיעו למעבר הגבול עם טאבה בדרכם לחופשה בסיני. "לקחתי תיק ספורט של אחי ועברתי את הצד הישראלי במעבר הגבול למעבר המצרי בלי שום בעיות. כשהגעתי לבדיקה אצל המצרים התחיל הבלגן", סיפרה שאול.

במהלך חיפוש בתיק מצאו אנשי הביטחון חמישה כדורים של רובה. "לקחתי מיד אחריות, שכן זה התיק שהבאתי מהבית. לא ידעתי שיש בו כדורים. זה תיק ספורט ששייך לאחי ששירת בצבא", שחזרה שאול בשיחה עם mako. "המצרים לקחו אותי מיד לחקירה ועצרו אותי. פעם ראשונה שקורה לי דבר כזה בחיים. מה שעשו לי היה ממש לא אנושי".

לדבריה, החיילים והשוטרים המצריים לא דיברו מילה באנגלית והסיעו אותה בתוך מכולה, בחום אימים, לבית משפט בנואיבה. "הייתי  חנוקה, בלי אוויר, אזוקה  בשתי הידיים. בדרך לבית המשפט התעלפתי, לא היה לי אוויר", סיפרה שאול.

תמונה שצולמה מתוך תא המעצר
תמונה שצולמה מתוך תא המעצר

בבית המשפט נדרשה שאול לשלם 10,000 לירות מצריות (כ-2,000 שקל) עבור עו"ד מקומי שייצג אותה ועוד 5,000 לירות (כ-1,000 שקל) קנס על מציאת הכדורים בתיק שלה. "לא היה לי מספיק כסף אז לקחו אותי לכספומט. שבעה חיילים השגיחו עליי שאוציא כסף כשהם צוחקים עליי ומתלהבים שאני מוציאה את הכסף. היו רגעים שהם הסתכלו עליי, כולם גברים ואני בחורה מבוהלת מאוד ועייפה, פחדתי שיאנסו אותי", סיפרה שאול. "נתתי לאחד החיילים את סכום הקנס ואין לי מושג מה הם עשו עם הכסף".

שאול נלקחה לבית המעצר בנואיבה שם היא הוחזקה בתנאים תת אנושים. "לא הביאו לי מים או אוכל. זרקו אותי בתא מלא ג'וקים עם אסלה ומזרון ישן בתנאים שאינם ראויים גם לחיות. התחננתי שיביאו לי אוכל אבל הם התעלמו ממני", שחזרה שאול.

משרד החוץ קיבל פנייה מבני משפחתה של שאול והחל לפעול מול הרשויות במצרים כדי להחזירה לישראל. שאול נשפטה בתשלום קנס ולא ברור אם תחזור שוב לסיני בשנים הקרובות. במקרים כאלה לרוב הרשויות במצרים מכניסים את הישראלים לרשימה שחורה והם אינם רשאים להיכנס לסיני בין שלוש לחמש שנים.

ביום שישי, בשעות הערב, המצרים העבירו שאול למעבר הישראלי שנפתח במיוחד עבורה והיא חזרה לארץ עייפה, תשושה ומסויטת. "משרד החוץ ומעבר הגבולות סייעו לי רבות לחזור לארץ ועל כך אני מודה להם אבל הבעיה הגדולה היא מדוע אין בדיקות שיקוף בצד הישראלי. שיקוף כזה היה מונע הרבה אי נעימויות ומעצרים של ישראליים". למרות זאת, שאול מתכוונת לחזור לסיני ואף שכרה את שירותיו של עו"ד מקומי כדי שזה יסיר אותה מהרשימה השחורה.


מאז פתיחת הגבול עם סיני במרץ, נעצרו כבר כשמונה ישראלים שבתיקיהם נתפסו קליעים. הם נעצרו ליממה, נקנסו והוכנסו לרשימה השחורה.

מטיילים ותיקים בסיני מציעים לישראלים בסיטואציה כזו שלא להודות שהכדורים שייכים להם ולטעון שאין להם מושג מאיפה הגיעו. לטענתם, בצורה הזו הם ישוחררו לדרכם תמורת קנס של כמה מאות לירות מצריות לכל היותר.

גורמים ברשות שדות התעופה אישרו שבצד הישראלי במעבר הגבול בטאבה אין מכונת שיקוף בהלוך, אלא רק בחזור, מטעמי ביטחון ושיש לבדוק מה המטיילים הכניסו לתיקיהם בעת ששהו בסיני. לדברי אותם גורמים, הכנסת מכונת שיקוף בצד הישראלי, בתוספת של כעשרה עובדים, מצריכה תקציב של מיליוני שקלים שאין כרגע בנמצא.

"רצינו לפתוח קורס למאבטחים במסוף כדי לתגבר כוח אדם ובסוף התייצבו שניים בלבד", ציין אחד הגורמים. "המטיילים צריכים להיות אחראים על מה שיש להם בתיקים ולבדוק אותם היטב לפני שהם חוצים את הגבול".