מדי שנה מוברחים למדינת ישראל מספר בלתי נתפס של מוצרים וחפצים, ששוויים על פי ההערכות נאמד בכמיליארד שקלים בשנה. מרבית מהפריטים שמנסים החוזרים מחו"ל להכניס נתפסים על ידי רשויות המכס, אך חלק גדול מהם מגיע לשוק הישראלי. על אף מגיפת הקורונה והמצב המורכב של עולם התעופה, גם השנה כמו בכל שנה, נצפו מגמות בפריטים שהוברחו לישראל.

רוני (שם בדוי), נחשב לראש רשת מבריחי הסיגריות הגדולים ביותר שפועלים בקו תל אביב-דובאי. הוא מפעיל עשרות מבריחים מקצועיים שטסים עם מזוודות ריקות וחוזרים כשהן מלאות במאות פאקטים של סיגריות 'מרלובורו אדום'.

"בכל הברחה כזו אנחנו מרוויחים 25 אלף שקל נטו לכיס. אנחנו דואגים למבריחים לשלושה ימים בבתי מלון, 300 דולר הוצאות ועוד 3,000 שקל במזומן על ההברחה. תלוי בכמות הסיגריות שהבריחו", גילה רוני, "הם נהנים מחופשה קצרה, מקבלים כסף ואני מרוויח בחודש קצת יותר ממיליון שקל" אומר רוני. חשוב לציין כי חפיסת סיגריות מרלובורו עולה בישראל 36 שקלים, כאשר בדובאי המחיר נמוך בהרבה כי אינו כולל מיסים כמו בארץ, ועומד על שבעה שקלים בלבד.

"אנחנו דואגים למבריחים לשלושה ימים בבתי מלון, 300 דולר הוצאות ועוד 3,000 שקל במזומן על ההברחה"

"זה עסק משתלם מאוד. הסיגריות בדובאי איכותיות מאוד, מקוריות, לא כמו באוקראינה שהן מיוצרות באיכות נמוכה. תוסיף לזה שהטיסה לדובאי קצרה וזולה יותר לעומת הטיסה לאוקראינה. הרווח מהברחות סיגריות מדובאי לישראל הוא מטורף", ציין רוני, "וגם כשתופסים את אחד המבריחים זה קורה פעם בכמה חודשים אם בכלל זה נגמר בקנס כספי. אנשים אצלי עומדים בתור לעבוד כמבריח".

תפיסת סיגריות מוברחות במכס (צילום: חטיבת דובר המשטרה)
הברחות סיגריות הן עסק משתלם. פקטים שנתפסו במכס | צילום: חטיבת דובר המשטרה

נדמה כי דובאי הפכה לגן עדן עבור התייר הישראלי בכל הנוגע להברחות. הדיוטי-פרי שלה זול בהרבה והישראלים מבריחים מכל הבא ליד, גם אלכוהול: ויסקי 'שיבאס ריגל', 'ג'וני ווקר', 'רמי מרטן', כאשר באחד המקרים הוברחו לארץ כמה בקבוקים בודדים של ויסקי מסוג 'גלנפידיך', שעולים בארץ כ-190 אלף שקל לבקבוק. חלקם מוברחים לשימושים פרטיים  ואחרים נמכרים לחנויות בוטיק בתחום האלכוהול. "לצד הסיגריות, בקבוקי הוויסקי היקרים הם להיט הברחה שמשתלם לתייר הישראלי להבריח לארץ בגלל שהערך שלהם פה יקר מאוד", מסביר גורם בנתב"ג.

פריט נוסף ומבוקש שישראלים מבריחים מדובאי לארץ, הוא אייפון מצופה זהב ואייפון 13. על פי המידע שהגיע ל-mako, כ-10,000  אייפונים הוברחו מדובאי, מארצות הברית, ואירופה לארץ. המחיר היקר של האייפונים בישראל, יוצר תמריץ עבור התיירים להבריח אותם, כאשר הרווח עומד על כ-1,500 עד 2,000 שקל לטלפון. על פי הדיווחים, כנגד כל מכשיר אייפון שעובדי המכס בנתב"ג תופסים, עשרה מכשירים מוברחים פנימה לישראל. כעת מסתמן טרנד הברחות חדש מדובאי וארה"ב, בדמות מטילי זהב המוסתרים בתוך דפנות כפולות של מזוודות מיוחדות.

ארכיון (צילום: מכס אלנבי)
מטילי זהב שנתפסו במכס | צילום: מכס אלנבי

יעד נוסף שממנו נרשמו מספר לא מבוטל של הברחות היא מרוקו, כאשר אחת ההברחות הנפוצות הן פוחלצי ציפורי דוכיפת מיובשות, מכוסות בכיסוי מיוחד: "הדוכיפת המשמשת לקמע נגד עין הרע והגנה מפני פגיעה, נחשבת ללהיט ההברחות של התייר הישראלי", אומר סוכן נסיעות, "גם יש ביקוש לבגדי חינה בעיקר וכלי בישול מיוחדים". היו כאלה שהבריחו גם תכשיטי זהב ממרוקו, שם הם זולים משמעותיים מאשר בישראל.

בין שלל הפריטים שהוברחו לישראל ניתן למצוא גם חשיש מרוקני מצרפת, סם אונס מגרמניה והולנד, קונדומים וויברטורים מוזהבים, שעוני יוקרה ובגדי מותגים.