לפני כמה שבועות אדווה (שם בדוי) ושני ילדיה הקטנים המתינו במשך שעות ארוכות בתור בגבול עם ישראל בצד המצרי של מעבר "טאבה". כשהגיעו לעשות את הבידוק הביטחוני, שם לב אחד הפקידים המצרים כי בנה של אדווה שלף תפוח מתיקו. הוא ניגש אל הילד, לקח מידו את התפוח ונגס בו.

"הפקיד לקח את התפוח מהיד של הבן שלי הקטן, נגס והמשיך כאילו לא קרה דבר. הייתי בשוק. מרוב שזה קרה כל כך מהר לא הספקתי אפילו לומר לו משהו חוץ מאשר להסתכל עליו בעצבים", שחזרה אדווה, "אחר כך הוא עשה חיפוש בתיק, אחרי כמה שניות לקח כמה שקיות של במבה ככה בלי לשאול, וביקש שנעבור את הגבול. אם לא הייתי עם ילדים קטנים הייתי מתעמתת איתו ועושה בלגן".

גם אוהד מבת ים מספר על החוויה החריגה שלו בעת שעשה את דרכו למעבר המצרי אל עבר ישראל. במקרה הזה אחד השוטרים דרש ממנו לפתוח את הארנק ולבדוק כמה לירות מצריות יש לו: "הוא אמר לי שיש הנחיה שאסור לי להוציא ממצרים יותר מאלף לירות מצריות. הוא ראה שיש לי כמה אלפי לירות שנשארו לי ובלי בושה לקח 2,000 לירות ואמר שעכשיו אני יכול לעבור לצד הישראלי", משחזר אוהד, "שמעתי מעוד ישראלים שעשו להם דבר דומה. הם פשוט גונבים אותנו מול הפנים ולא מזיז להם כלום. הם יודעים שמטיילים ישראלים יפחדו לריב איתם ולכן הם מנצלים את זה".

מעבר טאבה (צילום:  ChameleonsEye, shutterstock)
הפקידים בצד המצרי יודעים שלא יריבו איתם. מעבר הגבול טאבה | צילום: ChameleonsEye, shutterstock

מבחינת השוטרים והפקידים המצרים, במעבר הגבול מדובר בהתנהלות לגיטימית שבה הם לוקחים חפצים אישיים, דורשים בקשיש (שוחד) או פשוט "מחרימים" מוצרים.

"הגעתי כמה ימים לפני חג השבועות למעבר הגבול והיה לי בקבוק מים תרמי עשוי ממתכת, מוצר די יקר. השוטר המצרי הסתכל על הבקבוק ואמר שהוא לא מרשה להכניס אותו. הוא החרים אותו. כל הוויכוחים שלי איתו לא עזרו", נזכר עידו, "זה מבאס להתחיל ככה את החופשה. השוטרים והפקידים המצרים עושים מה שבא להם במטרה לדפוק את הישראלים. להראות כוח ולהשפיל אותם. זו פעם ראשונה ואחרונה שלי בסיני".

לענת ואלי החרימו פאקטים של סיגריות ובקבוקי וויסקי, בטענה שהם עברו על ההנחיות."הם השאירו לנו פאקט סיגריות ובקבוק וויסקי ולקחו את כל השאר", מספרת ענת, "זה מתסכל. הרגשנו חסרי אונים. לא היה עם מי לדבר. פחדנו שאם נעשה מהומה לא יכניסו אותנו לסיני אז שתקנו ואולי זו הייתה טעות כי אותם שוטרים ופקידים מצרים מנצלים את זה לרעה כדי להמשיך במעלליהם".

אלונה, נדהמה לגלות שאחד הפקידים ראה במכונת השיקוף סנדלי טבע ישנות שלה ובקבוק מים תרמי ממתכת, ורמז לה בעדינות שאם לא תיתן לו אותם הוא יערוך חיפוש מקיף בכל התיקים שלה ויאריך את זמן הבדיקה."זה ניצול כוחני ומנוון. מדובר בפקידים ושוטרים מושחתים שמשתפים פעולה כדי לגנוב מהישראלים. הייתי עצבנית מאוד. הבנתי שהם עושים את זה כל הזמן למטיילים ישראלים שמפחדים להתעמת איתם", מציינת אלונה, "כשהייתה קורונה הם התחננו שנחזור לסיני ועכשיו מתנהגים כלפינו בצורה משפילה ומבזה. מישהו צריך לעשות לזה סוף".

סיני (צילום: Ed Giles, GettyImages IL)
המטיילים לכאן מספרים על ניצול הכוח של הפקידים. סיני | צילום: Ed Giles, GettyImages IL

מה עושים הפקידים המצרים עם החפצים המוחרמים?

בחודשים שבהם התיירות הישראלית למצרים נמצאת בשיאה, כפי שהיה בחופשת הפסח האחרונה, עוברים במעבר הגבול אלפים. בעיני המצרים מדובר בהזדמנות של ממש. "את כל המוצרים והפריטים שהם לוקחים מהמטיילים הישראלים, השוטרים והפקידים מוכרים כדי שתהיה להם הכנסה מהצד", מסביר מדריך טיולים וותיק בסיני, "הם אוהבים להפגין כוח ולהשפיל את הישראלים בזה שהם גונבים מהם דברים מהתיקים. מאז שהגבול נפתח לפני יותר משנה המצב רק הלך והחמיר. הם יגנבו ויחרימו כל דבר בעל ערך, אפילו עט שעולה תשעה שקלים או שקית במבה קטנה שעולה ארבעה שקלים".

מחלק מהישראלים נלקחו חפיסות שוקולד, נעלי ספורט, שימורי טונה ואפילו חפיסות של קונודומים: "הפקיד הסתכל על הקונדומים של ואמר לי: 'פה בסיני לא עושים סקס, אסור'. ופשוט לקח לי את הקונדומים ושחרר אותי", מספר שחר, "כשעברתי את המעבר לתוך סיני הבנתי שפשוט עקצו אותי ושזה קשקוש אבל לא יכולתי לעשות כלום".

התור במעבר הגבול סיני (צילום: רשות שדות התעופה)
חופשת הפסח האחרונה הייתה הזדמנות מצוינת עבור הפקידים במעבר הגבול | צילום: רשות שדות התעופה

לאחרונה הפקידים והשוטרים מבקשים מהישראלים לתת להם את כרטיסי הסים המצריים שהם לא הספיקו לנצל עד תום. ומה עשו בהם השוטרים והפקידים? מכרו למטיילים ישראלים שעשו את דרכם מישראל לסיני. "הם עושים מהכרטיסים המון כסף ובעיקר משקרים לישראלים שנשאר המון זמן גלישה", אומר ישראלי שנאלץ לתת את כרטיס הסים שלו לשוטר מצרי. "הוא שאל אותי אם יש לי כרטיס סים בטלפון. אמרתי שכן והוא ביקש שאתן לו כדי לזרז את התור שלי לצאת לכיוון המעבר לישראל. נתתי לו רק שיעזוב אותי".

היו מעט מאוד מטיילים ישראלים שהחליטו לשבור את הכלים והתעמתו עם אותם פקידים וסירבו לתת להם מוצרי מזון או פריטי ביגוד וסיגריות. "צעקתי על הפקיד וקראתי לקצין להגיע למקום. הפקיד נרתע, שחרר אותי ולא קיבל כלום, אבל הוא הסתכל עליי וסימן שהוא זוכר אותי ויטפל בי", משחזר אמיר, "זה היה מפחיד אבל מישהו היה חייב לעשות לזה סוף".

נכון לעכשיו מעבר הגבול לסיני יהיה פתוח החל מהשבוע הבא (1 ביולי) במשך 24 שעות ביממה, עובדה שתקל על העומס במעבר הגבול, ותמנע את הישנות התמונות של התורים הארוכים. במקביל גם הנכנסים לסיני לא יצטרכו להציג שום תעודות מתחסן או בדיקות קורונה בדומה לנתב"ג.