"המלחמה פגעה בנו, זה הזמן להשתקם בחזרה": בגליל המערבי מחכים שהתיירים יחזרו בהמוניהם
אחרי שנים קשות, חוסר וודאות ומתיחות ביטחונית, הפסטיבל "זמן גליל מערבי" חוזר למקומו הטבעי. בעיצומו של חג החנוכה, ועל רקע חגיגות הכריסמס, בעלי העסקים בגליל יצרו שיתופי פעולה מסקרנים וטעימים שצובעים מחדש את האזור היפה בארץ. יצאנו לסיבוב

אחרי שלוש שנים, "פסטיבל חורף זמן גלילי מערבי" סוף סוף חוזר אל הגליל. לפני שנתיים הפסטיבל בוטל בשל המצב הביטחוני בגבול הצפוני, ובשנה שעברה הוחלט לקיים אותו באופן חד פעמי בגבעתיים, על מנת לאפשר לבעלי העסקים מהגליל זמן להשתקם ולהתפרנס אחרי הפסקת האש שנחתמה בצפון.
הפסטיבל יתקיים ב-18-20.12.2025 בעיצומו של חג החנוכה ורגע לפני הכריסמס כשכל האזור חגיגי וצבעוני. עמותת "זמן גליל מערבי" יזמה עשרות אירועים שיתפרשו על פני הימים הללו כולל סיורים בכפרים הנוצריים, סעודות מיוחדות ושיתופי פעולה בין התיירנים בגליל.

השבוע השתתפנו בסיור עיתונאים באיזור על מנת להתרשם מכמה מהאירועים המעניינים שיהיו בפסטיבל ויהיו פתוחים לקהל הרחב. יצאנו לסיור בטיימינג שדי מתאר את הלך הרוח והאי וודאות שמלווה את תושבי הצפון בשנתיים האחרונות, כשערב קודם לכן, צה"ל בישר על חיסולו המוצלח של רמטכ"ל חיזבאללה. כל אירוע כזה בגבול לבנון מקפיץ באופן מיידי את בעלי העסקים, שחזרו לנשום מחדש בשנה האחרונה אחרי הפסקת האש.
כעת, התיירנים באזור מתארים חזרה הדרגתית לשגרה מסוימת, שעדיין לא דומה למה שהיה בעבר. "בעלי העסקים כאן רק מחכים לתיירים שיגיעו ויגלו את הגליל הקסום שיש לנו, יש פה כל כך הרבה מה לראות ולחוות", אמרה כרמית ארבל, מדריכת טיולים ומורת דרך ותיקה. "יש מקומות מסוימים שנהנו מצמיחה איטית וסוג של התאוששות אחרי הפסקת האש, בעיקר בעלי הצימרים שנהנים מלקוחות חוזרים, אך במקביל יש המון אזורים שנפגעו בצורה קשה מבחינת התיירות כי אנשים עדיין חוששים להגיע. בכל פעם שמדווח בתקשורת על חיסול או תקיפה בלבנון, יש אנשים שרואים את הפושים ותוהים לעצמם האם זה הזמן הטוב ביותר לצאת לחופשה בצפון, ומחליטים לדחות את התוכניות או לבטל לגמרי. אך אצלנו, בקרב האנשים שחיים כאן, המצב שונה לחלוטין. רק מייחלים שמה שהיה לפני המלחמה יחזור לקדמותו".
משיחות נוספות עם בעלי עסקים, הם ציינו את הרצון העז שלהם לשקם את הגליל ואת ענף התיירות שנפגע בצורה קשה כתוצאה מהמלחמה. "יש כאן אנשים מדהימים, חמים ואוהבים שרק מחכים לארח באהבה כל מי שיגיע לכאן. הגליל המערבי מלא באטרקציות לכל המשפחה, מסעדות משובחות ומקומות אירוח מפנקים בנוף הירוק".
כפר מסריק
התחנה הראשונה שלנו בגליל הייתה בקיבוץ הוותיק עם קפה, מאפים ולחמים לצד מטבלים מעולים בעגלת הקפה תומאס. משם המשכנו למפגש עם הפסלת המקומית יעל נתנאל שיוצרת בחימר דמויות נשים ודרכן היא מספרת על תהליכי צמיחה וגדילה וכיצד הפך הפיסול עבורה כלי ביטוי מרפא לתהליכי נפש פנימיים. משם המשכנו לסיור בשביל שירי המשוררים הנמצאים במבנים ברחבי הכפר. השירים מספרים את סיפורו של הקיבוץ שהפך מקיבוץ שיתופי לקיבוץ מתחדש.


במסגרת הפסטיבל, יתקיים ביום שישי, 19.12.2025, בין השעות 10:00 ל-12:00 סיור בקיבוץ הכולל הדרכה עם הפסלת יעל נתנאל וביקור בגלריית "מוניו". בקפה תומאס מוצע תפריט עם תשלום בנפרד.
בגלריה מוצגת תערוכה "ברזל מצוייר" של נתי רומי ועמרי פלמאי, שני אומנים גליליים מוערכים. בתערוכה מוצגות דמויות של דיסני המצוירות בסגנון ייחודי ולציד יש פסלים צבעוניים ודינמיים המשלבים ברזל וחומרים נוספים.

ביקור ברפת - מחלבת "דוגמא"
הגענו למחלבה במושב עמקה שמספרת סיפור משפחתי מרגש של בעלת המקום ומציעה חוויה ייחודית לכל גיל. במסגרת הפסטיבל, מרכז המבקרים של המחלבה יארח את "סטודיו שרוניקה" לסדנת יצירה לילדים ולמבוגרים שיגיעו. במסגרת החוויה יוצע למבקרים כיבוד קל ומשקאות מהרפת, וכן ביקור של בעלי החיים והצצה למאחורי הקלעים של תהליך חליבת הפרות.


האירוע יתקיים ביום שישי, 19.12.2025, בין השעות 11:00 ל-13:00 ומחיר הכרטיס לסיור במקום הוא 60 שקלים לאדם וכולל ביקור ברפת ובמרכז המבקרים, סדנה וכיבוד קל.
קיבוץ לוטם
אחרי הביקור בעמקה, המשכנו לקיבוץ לוטם. התחנה הראשונה בקיבוץ הייתה במחלבת "פלורה גבינות משגשגות", שם דאגו להכין גבינה מיוחדת חודשים לפני פסטיבל החורף, גבינת הרקלט. מדובר בגבינה שנהוג לאכול לאחר שממיסים אותה אל תוך תפוח אדמה, קרונושונים ומיני-מוחמצים אחרים שמכינים במקום.

בין השעות 11:00-15:00 ביום שישי, 19.12.2025, יערכו במחלבה ארוחת רקלט מסורתית באווירה חורפית. במהלך האירוע הגבן של המקום יסביר על הגבינה המיוחדת ועל המקום.
עלות הכרטיס לארוחה היא 150 שקלים, וכל סועד יקבל יין חם, ירקות שורש אפויים/מוחמצים, לחם, גבינת רקלט גלילית המגיעה בתוך מכשיר שמחמם אותה, סלט ירוק וכוסית משקה של מזקקת יוליוס.
בתום ביקור טעים ועשיר בגבינות מיוחדות, הגענו ליקב לטם שנמצא ממש בסמוך למחלבה. חלל היקב בפנים מעוצב בצורה יפה ומזמינה, וכשיצאנו למרפסת החיצונית התרשמנו מהנוף המדהים שהכי נותן תחושה של רצון לשבת מול הנוף הזה עם כוס יין ואוכל. במסגרת הפסטיבל, עמותת "זמן גליל מערבי" יזמה שיתוף פעולה מסקרן בין היקב לשפית עדי שמואלי שמנהלת את "עדוש", עסק קולינרי המציע סדנאות אוכל ובישולים לאירועים פרטיים.


ביום חמישי, 18.12.2025, בין השעות 19:00 ל-22:00, תתקיים ביקב ארוחה חורפית שתלווה עם דיג'יי שינגן מוזיקה חיה ונעימה שתלווה את כל האירוע. הערב יתחיל עם סיפורים אישיים של השפית עדי ואלכס פולונסקי, מנהל היקב, לצד קבלת פנים עם לחמי מחמצת, קרקרים ללא גלוטן, חמאה, ריבה ודבש לצד כוס יין פתיחה. בארוחה העיקרית, שתוגש על שולחן אבירים רחב, יהיו שלל מנות חורף עונתיות – ירקות שורש, ממולאים, סלט פפריקה, מרק חם ומאפה טרי. במקביל, תינתן הצצה אל מאחורי הקלעים של עולם היין ולצפות בחללי הייצור של היקב.
מחיר הכרטיס לארוחה החגיגית בניצוחה של השפית המוכשרת עומד על 350 שקלים והוא מקנה יין חופשי לאורך כל הערב. מספר המקומות מוגבל
לפרטים והרשמה לאירועי הפסטיבל, ובמרכז המידע JNF-USA לעכו ולגליל המערבי: 072-3941110
*הכתב היה אורח של עמותת "זמן גליל מערבי"
