במסמך שפירסם היום משרד הבריאות, שמראה את כמות החולים שחזרו ב-10 ימים האחרונים מחו"ל ואומתו היום כחיוביים, טורקיה נמצאת בראש הרשימה - עם 11 חולים. אחריה נמצאת בריטניה עם 8 חולים, ספרד עם 7 חולים, גאורגיה עם 6 חולים וקפריסין ויוון עם חמישה חולים. 

הרשימה המלאה:

טורקיה - 11

בריטניה - 8

ספרד - 7

גאורגיה - 6

קפריסין - 5

יוון - 5

מצרים - 4

בולגריה - 3

הולנד - 3

אוזבקיסטן - 3

הונגריה - 2

רוסיה - 2

צרפת - 2

לא ידוע - 2

שוויץ - 1

אוסטריה - 1

רומניה - 1

ארצות הברית - 1

איטליה - 1

איחוד האמירויות - 1

בלגיה - 1

המלדיביים - 1

גם אתמול טורקיה "כיכבה" ברשימת המדינות שחזרו מהן הכי הרבה חולים ב-10 ימים האחרונים, עם 15 חולים, כשרק אוזבקיסטן, שמוגדרת מדינה אדומה, הקדימה אותה עם 16 חולים. 

יחד עם זאת, ולמרות נתוני התחלואה הגבוהים במדינה, עם ממוצע של 5,114 חולים חדשים ביום בשבוע האחרון, טורקיה לא מוגדרת על ידי משרד הבריאות כמדינה בסיכון מירבי (מדינה אדומה) - אליה הטיסה אסורה וכל מי שמגיע ממנה חייב להיכנס לבידוד, והיא גם לא מוגדרת בארץ כמדינה באזהרת מסע חמורה.

החל ממחר - החוזרים מ-16 מדינות יהיו חייבים להיכנס לבידוד בארץ

בתוך כך, החל ממחר (16.7), כל מי שיחזור ממדינה שהוגדרה על ידי משרד הבריאות כמדינה באזהרת מסע חמורה, יהיה מחויב גם הוא בבידוד בארץ, גם אם הוא מחוסן או מחלים. מדובר ב-16 מדינות שהטיסה אליהן מותרת ולא דורשת אישור מיוחד, אך בחזור כאמור נדרש בידוד. המדינות הן: איחוד האמירויות, איי סיישל, אקוודור, אתיופיה, בוליביה, גואטמלה, הונדורס, זימבבואה, זמביה, נמיביה, פרגוואי, צ׳ילה, קולומביה, קוסטה ריקה, קירגיזסטן, ותוניסיה.

כאמור, על אף כמות הנדבקים הגדולה שחזרה מטוריה לארץ, הנסיעה אליה מותרת וכל מי שחוזר ממנה יכול לצאת מבידוד לאחר 24 שעות או קבלת תוצאת בדיקת שלילית (הראשון מבניה0), כפי שקורה עם כל שאר מדינות העולם שאינן נמצאות באיום.

לאחרונה נדרש משרד הבריאות להסביר איך הוא קובע איזו מדינה נכנסת לרשימה האדומה ואיזו לא. הפרמטרים לרשימה האדומה נקבעים על פי מספר החולים שחזרו מאותה המדינה לארץ, כששיעור המאומתים מסך כל החוזרים הוא מעל 0.5 אחוז, או אם הגיעו ממנה יותר מ-50 חולים בחודש.

לגבי מדינות עם אזהרת מסע חמורה, משרד הבריאות מגדיר אותן ככאלה עם מעל 1,000 מאומתים לכל מיליון איש. 

נכון לעכשיו, טורקיה אינה עומדת בהגדרות היבשות הללו, אך נראה שאם כמות החיוביים שחוזרים ממנה תמשיך להיות גבוהה, היא עלולה למצוא את עצמה בדרך לשם. 

"כולם מקפידים כאן על ההנחיות"

על פי הערכות שונות, כ-5,000 ישראלים שוהים בימים האחרונים בעיקר באיסטנבול ואנטליה והטיסות לטורקיה מלאות עד אפס מקום, בעיקר בישראלים שמחפשים חופשה זולה. נגיף הקורונה המשתולל בטורקיה לא מפחיד כלל את אותם הישראלים ואין כמעט הגבלות למעט הנחייה על עטית מסיכה במקומות סגורים.

"כולם פה מקפידים על ההנחיות. שומרים שני מטר מרחק כמה שאפשר. אין על איסטנבול בעולם. יש כאן אוכל טוב ומלונות חמישה כוכבים במחירי רצפה. הלירה הטורקית נפלה חזק מאוד בשבועות האחרונים והרווח הוא שלנו", סיפר יוסי מעפולה. "הכול פה זול מאוד. אנחנו עוטים מסיכה ברחוב ובמקומות הסגורים, אין מה לפחד."

"יותר מפחיד בישראל להידבק מאשר בטורקיה", טוענת רווית מנתניה, שכבר טסה שלוש פעמים בשנה האחרונה לאיסטנבול. "מדינה מדהימה. כיף להיות פה".