mako
פרסומת

"זה מחטף": המעיין החם נסגר לשיפוצים - לא מעט טוענים שזה נעשה בצורה לא שקופה

מעיין עין ג'ונס, שנמצא ליד חמת גדר, נמסגר אתמול לשיפוצים של כמה חודשים, כדי להסדיר אותו ולתקן ליקויי בטיחות. לא מעט אנשים שמתנגדים למהלך טוענים שזה נעשה בצורה לא שקופה ושלא ברור איך הוא יראה לאחר העבודות. "ללא דיון ציבורי, ללא שקיפות, וללא חלופה כלשהי - פשוט הגיעו והשמידו את הנביעה"

אילן ארנון
פורסם:
עין ג'ונס
הקישור הועתק

אתמול (ב') המעיין החם המפורסם שנמצא ליד חמת גדר - עין ג'ונס, כוסה כולה בחצץ ונסגר לתקופה של כמה חודשים. על פי רשות הניקוז כנרת, המהלך הוא חלק מביצוע עבודות שיקום להסרת סכנת התמוטטות וחיזוק המבנה במעיין בהשקעה של 2.2 מיליון שקלים מהקרן לשמירה על שטחים פתוחים. האתר ייסגר זמנית ל-4 חודשים וייפתח מחדש לציבור ללא תשלום".

ברשות מוסיפים שבשל מצבו הפיזי של המבנה והחשש הממשי לפגיעה במבקרים בתקופת העבודות, הוחלט על-ידי הגורמים המוסמכים כי במהלך ביצוע השיפוץ המבנה לא יהיה פתוח לשימוש הציבור. המבנה הוכרז כמבנה מסוכן על-ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה עמק הירדן, ונקבע כי נדרשות בו עבודות שיפוץ ותחזוקה מקיפות לצורך הסרת הסיכון והשבתו לשימוש בטוח.

מעיין עין ג'ונס הינו מבנה היסטורי ששמו הנוסף - עין א-ריח - ממוקם בתוך מבנה ישן מאבן בזלת ובטון, סמוך לחמת גדר, ומשתרע על פני 2 דונם. האתר נבנה על-ידי הטורקים בימי האימפריה העות'מנית ואף שימש כבריכה לקציני הצבא הסורי.

עין ג'ונס
עין ג'ונס | צילום: אילן ארנון

מי המעיין עשירים במינרלים וגופרית, עם טמפרטורת מים בטווח של 40-50 מעלות. האתר מבוקש על-ידי מבקרים במיוחד בתקופת החורף, ולכן נבחרה עונת אביב-קיץ לצורך עבודות הפרויקט הנחוצות, כל על פי רשות הניקוז כנרת.

לא מעט אנשים שהתנגדו לשיפוץ, בטענה שהוא נעשה בצורה לא שקופה, כעסו על המהלך שנעשה אתמול בחסות המלחמה, לטענתם. בעמוד המחאה נגד השיפוץ נכתב: "מעיין עין ג’ונס הושמד הבוקר ללא התראה. הבוקר בוצע מהלך חמור וחסר תקדים ב־עין ג'ונס: משאית וטרקטור הגיעו למקום, וללא כל הודעה מוקדמת, ללא שיתוף הציבור וללא שילוט או הסבר - מולאה נביעת המים החמים כולה בחצץ.

פרסומת

"מדובר במעיין טבעי, חופשי, פתוח לציבור 24/7. במשך שנים רבות מגיעים למקום אזרחים מכל הארץ - אנשים מבוגרים, חולים, פצועים ונכים שרואים במעיין הזה מקור הקלה ובריאות, מקום של ריפוי, שקט ונשימה. ללא דיון ציבורי, ללא שקיפות, וללא חלופה כלשהי - פשוט הגיעו והשמידו את הנביעה. זהו לא 'פיתוח'. זו לא 'הסדרה'. זו פגיעה ישירה בציבור, בטבע, ובאמון הבסיסי בין הרשויות לאזרחים.

"אם אכן קיימת כוונה לבצע עבודות או שינויים במקום - איך ייתכן שהדבר נעשה במחטף, באישון בוקר, בלי להודיע, בלי לשמוע, ובלי לתת מענה לאנשים שתלויים במקום הזה? הציבור דורש תשובות: מי נתן את ההוראה? באיזו סמכות? מדוע ללא שיתוף ציבור? והאם יש כוונה להשיב את המעיין לקדמותו? מעיין עין גונס אינו רכוש פרטי של אף גורם. הוא משאב טבעי וציבורי - והציבור לא מתכוון לשתוק".