בישיבת וועדת הקורונה שהתקיימה היום (ב') עלתה הסוגייה באשר לקביעת הקריטריונים המגדירים איזו מדינה בישראל נחשבת לאדומה ואיזו ירוקה

בישיבה נטען, שנכון להיום לפי ה-ECDC, המרכז האירופי למחלות זיהומיות, באירופה אין מדינות ירוקות על פי שיטת המדידה שלהם ורוב המדינות כתומות ו/או אדומות. למרות זאת, אין סגירת שמיים וחלק גדול של המדינות אינן מטילות בידוד לשבים.

כמו כן, בוועדה טענו שאין קביעה אחידה בין רמת התחלואה בין מדינות שונות. כך למשל, שבדיה שנחשבת בארץ למדינה אדומה, היא בעלת תחלואה של 203 מקרים לכל 100 אלף תושבים ואחוז חיוביים של 5.3. לעומת זאת, קפריסין, עם נתונים דומים נחשבת למדינה ירוקה. גם איסלנד, עם 243 חולים לכל 100 אלף איש ואחוז חיוביים של 3.4 אחוזים, שנחשבת למאוד אדומה על פי ה-ECDC, מוגדרת בארץ כירוקה.

שבדיה קורונה מסעדות (צילום: רויטרס, רויטרס_)
שבדיה לא יותר אדומה מקפריסין. בארץ חושבים אחרת | צילום: רויטרס, רויטרס_

דוגמה מרכזית נוספת היא יוון, שרק השבוע קיבלה אישור להישאר מדינה ירוקה בזמן שנתוני התחלואה בה עולים ואחוז הבדיקות החיוביות עומד על 5.7 אחוזים, גבוה יותר משל שבדיה שמוגדרת כאדומה בארץ. 

במהלך הדיון תהו מה הם הקריטריונים בארץ לקביעת מדינות אדומות וירוקות וטענו שהמשרד מסרב לתת הסברים על אופן סיווג מדינות והשפעתו מבחינת בריאות הציבור. בדיון נטען שאזרחים סובלים מהסיווג הלא הגיוני, ללא שום הצדקה מדעית ו/או של בריאות הציבור.

"בפועל, הרשימה נקבעת ע"י צוות מקצועי במשל"ט התעופה לפי שורת פרמטרים מורכבת היוצרת ציון לכל מדינה", אומר ד"ר אשר שלמון, מנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות ל-mako. "אין בעולם מודל אחיד וכל מדינה מייצרת מודל עבורה. האיחוד האירופי ממליץ לפי פרמטרים שלו אך ההחלטה לא מחייבת את מדינות האיחוד (לדוגמה יוון מתעלמת מההמלצה לגבי ישראל שנחשבת לאדומה). איני יודע מתי נהיה מדינה ירוקה, בקצב הנוכחי  לדעתי זה יכול לקרות תוך כמה שבועות ספורים אך כמובן תלוי איך היציאה מהסגר תצליח".

המדינה שחשבה שניצחה את הקורונה (צילום: HARALDUR GUDJONSSON, AFP)
לא לגמרי ברור למה איסלנד אדומה | צילום: HARALDUR GUDJONSSON, AFP

בוועדת הקורונה הציעו מתווה חלופי שאינו מסתמך על נתוני התחלואה אלא מתייחס לטיפול שווה בין כל נוסע באשר הוא. גם עו"ד דוד שפרכר, מומחה ברגולציה תעופתית אומר כי: "נושא צבעי מדינות אינו עוד רלוונטי היום בשל העובדה שמידי יום צבעי המדינות משתנים מירוק לאדום. בטבלה האחרונה של המרכז האירופאי לבדיקת מחלות זיהומיות ECDC, מדינות כמו קפריסין כבר אינן מוגדרות כירוקות. הפתרון היחיד הוא קידום מתווה לפתיחת שמיים ללא הבחנה בין מדינות ירוקות לאדומות, מתווה אשר מקדם בדיקות RT PCR או בדיקות חדשות מהירות עם בידוד מאוד קצר לשבים ארצה". 

ממגן ישראל, התוכנית של הפרויקטור רוני גמזו נמסר כי: "אין פרמטר עולמי אחיד, כל מדינה מחליטה בשביל עצמה. יש מדינות שלא רואות את עצמן אדומות ואנחנו קובעים אותן ככאלה". 


מדינות ירוקות ללא בידוד כלל

יוון ורואנדה

מדינות ירוקות - בידוד רק בהלוך

אסטוניה, דנמרק, הונג קונג, פינלנד, קפריסין, רואנדה, אורוגוואי, איחוד האמירויות, נורווגיה, איסלנד, קובה.

מדינות אדומות - בידוד רק בחזור

אוקראינה, בולגריה, גיאורגיה, קרואטיה, אוסטריה, אוקראינה, טורקיה, מקסיקו, ארה"ב, טנזניה, קניה, ברזיל, ברבדוס, המלדיביים.

מדינות אדומות - בידוד בהלוך ובחזור

גרמניה, איטליה, לטביה, ליטא, אנגליה, אירלנד, פורטוגל, צרפת, מלטה, בלגיה, הולנד, שוודיה וצ'כיה.

מדינות שלא יתנו לכם להיכנס

מדינות ירוקות שאין אליהן כניסה בכלל: וייטנאם, יפן, דרום קוריאה, איי סיישל, תאילנד, טייוואן, ניו זילנד, אוסטרליה, סינגפור, קנדה.

מדינות אדומות שאי אפשר להיכנס אליהן בכלל: ספרד, ירדן, רומניה, הונגריה, סלובניה, ארגנטינה, צ'ילה, הודו, סין, לאוס, פרגוואי, נפאל, הפיליפינים, מרוקו.