mako
פרסומת

חברה גדולה ראשונה: חברת התעופה הכניסה מחסום נוסף לתא הטייס

סאות'ווסט איירליינס הופכת לחברת התעופה האמריקנית הגדולה הראשונה שמכניסה את המחסום המשני לתא הטייס: שכבת מיגון חדשה שתוכננה למנוע חדירה בזמן פתיחת הדלת במהלך הטיסה. בעוד המתחרות דוחות את היישום לשנת 2026, סאות'ווסט מיישרת קו עם דרישות ה-FAA כבר עכשיו - ומציבה רף חדש לבטיחות האווירית

דניאל ארזי
פורסם: | עודכן:
דלת הגנה סאות'ווסט מטוס
צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
הקישור הועתק

כמעט 24 שנים לאחר פיגועי 11 בספטמבר, סאות'ווסט איירליינס הופכת לחברת התעופה האמריקנית הגדולה הראשונה שמפעילה מטוס עם מחסום משני לתא הטייס, אמצעי אבטחה חדש שמטרתו למנוע גישה לא מורשית לתא במהלך הטיסה. חברת התעופה האמריקנית שמרכזה בדאלאס, הפעילה בימים האחרונים לראשונה מטוס מדגם בואינג 737 MAX 8 המצויד במחסום החדש, בטיסה בין פיניקס לדנוור.

המחסום, שהותקן כחלק מדרישות חדשות של רשות התעופה הפדרלית (FAA), נועד למנוע פרצות אבטחה במקרים בהם דלת תא הטייס נפתחת במהלך טיסה, כפי שיכול לקרות כאשר טייס יוצא לשירותים. בעוד מרבית חברות התעופה הגדולות בארה"ב מתכננות להתחיל לעמוד בדרישה רק עד מועד היעד שנקבע ליולי 2026, סאות'ווסט בחרה ליישם את השדרוג באופן מיידי. עד לסוף 2025, צפויה החברה לקבל עוד 25 מטוסים המצוידים במחסום. "ראינו שאנחנו יכולים לעשות את זה מהר, אז פשוט עשינו", אומר ג'סטין ג'ונס, סגן נשיא בכיר בסאות'ווסט.



ההתקדמות הזו מגיעה לאחר שנים של קריאות מצד איגודי טייסים ומומחי בטיחות תעופתית להחלת מחסומים משניים. לאחר פיגועי 11 בספטמבר 2001, בהם חדרו המחבלים לתא הטייס וחטפו מטוסים, חיזקו חברות התעופה את דלתות תא הטייס, אך נותר חשש ממצבי ביניים בהם הדלת נפתחת. כבר בשנת 2018 קבע הקונגרס האמריקני כי כל מטוס נוסעים חדש חייב לכלול מחסום כזה, אך הרגולציה הסופית של ה-FAA נכנסה לתוקף רק באוגוסט 2023.

פרסומת

לאחר לחצים מצד חברות תעופה שטענו לקשיי הסמכה והכשרה, יישום הדרישה נדחה לשנת 2026. "אי אפשר להמשיך עם הדחיות האין-סופיות הללו", אומר קפטן ג'ייסון אמברוזי, נשיא איגוד טייסי הקווים האמריקני, בהצהרה ביולי 2023. "היה לחברות מספיק זמן, שנתיים מלאות, ליישם את הדרישה החוקית הזו".

המחסום המשני הוא שער מתכת מתקפל הממוקם בין תא הטייס לתא הנוסעים. הוא נפתח ונפרש רק כאשר דלת תא הטייס נפתחת, ובכך יוצר אזור חיץ שמונע גישה ישירה לתא הטייס. עד כה הסתמכו רבות מהחברות על פתרונות מאולתרים בהם הצבת עגלת שירות במסדרון או עמידת דייל/ת בכניסה לתא הטייס כדי למנוע ניסיונות חדירה.

כלל צוותי הטיסה של סאות'ווסט, טייסים ודיילים, עברו הכשרה על אופן השימוש במחסום החדש. אף שה-FAA לא מחייבת להתקין את המחסום במטוסים קיימים, החברה הודיעה כי תשקול לבצע התאמות ברגע שיוסמכו ערכות שדרוג מתאימות.

פרסומת

שאר התעשייה עדיין מדשדשת

בעוד סאות'ווסט מובילה את השינוי, חברות אמריקניות נוספות מתחילות ללכת בעקבותיה. יונייטד ואמריקן איירליינס דיווחו על קבלת מטוס אחד לפחות עם המחסום החדש, ואלסקה איירליינס צפויה לקבל מטוס ראשון כזה בנובמבר. דלתא, מנגד, לא חשפה תוכניות ספציפיות.

נכון להיום טרם אושרו ערכות הסבה לצי המטוסים הקיים, אך הלחץ הציבורי מצד מחוקקים ואיגודי תעופה גובר. לדברי איגוד טייסי הקווים, מאז שנת 2001 התרחשו ברחבי העולם לפחות 52 ניסיונות חטיפה של מטוסים, נתון שממחיש את הרלוונטיות של שכבת ההגנה הנוספת הזו.