יוהאן, 35, תייר מגרמניה, הגיע לפני כמה שבועות לביקור בישראל. התכנית שלו הייתה לשהות שבוע בירושלים, לבקר במקומות הקדושים לנצרות, בית לחם ולהמשיך לאחר מכן לנצרת, טבריה ויריחו. אך תכניות לחוד ומציאת לחוד. לאחר שנחת בנתב"ג הוא מתאר ש"כמה נהגי מוניות רבו מי יסיע אותי. לאחר מכן אחד הנהגים הסיע אותי לירושלים ולקח ממני 650 שקלים. הוא אמר לי שזה המחיר בלילה. שילמתי מבלי לדעת שעקצו אותי. חשבתי שזה באמת המחיר".

לאחר מכן הגיע לדירה ששכר ב'אייר.אנ.בי' והלסת כמעט נשמטה לו. הוא גילה דירה ישנה, מעט מוזנחת ולא נקייה במיוחד. "באתר ראיתי דירה חדשה. התמונות כך מתברר היו שונות מהמציאות. לא נעים להרגיש שרימו אותך. זה אמנם לא הרס לי את הטיול המדהים שהיה לי בארץ אבל יצאתי מפה עם טעם מר".

ואם זה לא מספיק, לדבריו, בעיר העתיקה בירושלים הוא נאלץ לשלם 50 שקל עבור מנת פלאפל. "סיפרתי למדריך טיולים ישראלי על מה שעברתי והוא התבייש. הוא הסביר לי שלא כולם מרמים אצלכם בארץ אבל הוא אמר לי שקל מאוד לרמות תייר בודד שמגיע לישראל ושעדיף שאגיע פעם הבאה בקבוצה", הסביר יוהאן.

נהגי מוניות (צילום: עופר חן)
כבר מרגע הנחיתה, התייר הופך לטרף קל. מוניות בנתב"ג, אילוסטרציה | צילום: עופר חן

הסיפור של יוהאן, הוא אמנם מאוד מרתיח אבל ממש לא יחיד במינו. רק השבוע עלה לכותרות הסיפור של התיירי מיוון, אלכסנדרוס זיאס, שנדרש לשלם 700 שקלים לנהג מונית על נסיעה מנתב"ג לרחובות. במקרה שלו, היות והעוקץ הגיע לחדשות, הוא זכה להחזר של חלק מהסכום אותו שילם, אך בניגוד אליו, תיירים רבים אחרים מוצאים עצמם מול ישראלים שמנצלים את חוסר ההבנה של השפה, התרבות והמחירים בארץ, ללא יכולת להתגונן.

גם אנסטסיה, שהגיעה מרוסיה לטייל בתל אביב וירושלים, נעקצה על ידי נהגי מוניות ובעל מסעדה. "ישבתי במסעדה במרכז תל אביב וביקשו ממני 200 שקל על צלחת סלט ובקבוק סודה קטן. ידעתי שתל אביב עיר יקרה מאוד ולכן שילמתי אבל באכסנייה שבה שהיתי אמרו לי שזה עוקץ. היו גם שני מקרים עם נהגי מוניות בתל אביב שעבור נסיעה של 15 דקות ביקשו שאשלם 150 שקל. נהניתי מאוד בישראל אבל כשמרמים אותך זו תחושה קשה. גם ככה יקר בישראל אז למה להכביד על תיירים ולגרום להם לא לחזור לכאן יותר".

"אחד הנהגים הסיע אותי לירושלים ולקח ממני 650 שקלים. הוא אמר לי שזה המחיר בלילה. שילמתי מבלי לדעת שעקצו אותי"

כפיר שוורץ, בעל חברת הנסיעות 'אהלן אולימפוס' שעד לפני הקורונה טיפל מידי שנה בעשרות קבוצות מאורגנות של תיירים, שהגיעו מכל העולם לטייל במקומות הקדושים בישראל וגם בירדן, הסביר שתייר בודד שמגיע לטייל בארץ הוא טרף קל לכל נותני השירותים.

"לפני הקורונה נתקלתי בהמון מקרים שעקצו תיירים בודדים שהגיעו לטייל בארץ. בקורונה עצמה שמעתי על כמה מקרים בודדים. בעלי דוכני פלאפל שרואים תייר בודד יכולים בשיא חוצפתם לבקש ממנו 70 שקל על מנה בלי שתייה, או 150 ו-200 שקל על פיתה עם שווארמה", הסביר שוורץ. "היה מקרה שנהג מונית גבה 800 שקל מסטודנט-תייר עבור נסיעה מנתב"ג לירושלים. אבל כשתיירים מגיעים בקבוצות מאורגנות אנחנו שומרים עליהם מכל משמר שלא יעקצו אותם. המדריכים מגנים עליהם ונותנים להם טיפים מה המחירים שהם צריכים לשלם כדי שלא יגנבו אותם".

גם רונן, מדריך קבוצות מאורגנות של תיירים, טוען שבגלל הקורונה נותני שירותים רבים ונפגעו והדבר הזה גרם להם לעקוץ תיירים. "תייר בודד זה עוקץ קלאסי עבור נותני שירותים, במיוחד שזו הפעם הראשונה שהוא מגיע לארץ", הוא מסביר. "הוא בקלות יכול להיעקץ במהלך כל החופשה שלו באלפי שקלים. אני נתקלתי במקרה של תייר ששילם 45 שקל על פיתה עם טחינה וכדורי פלאפל. מישהו צריך להתעורר ולטפל באותם מקרים ולחקור את אותם רמאים שעושים לנו שם רע בעולם וגורמים לתיירים שלא לחזור לארץ. זו תופעה מכוערת שעלולה לרסק פה את ענף התיירות שמדשדש".