כמדי שנה, ברשות הטבע והגנים מסכמים שנה. זו השנה השנייה שברשות, כמו בכל שאר העולם, מתמודדים עם השלכות נגיף הקורונה, כשהדבר המרכזי הוא היעדר התיירים מחו"ל והסתמכות על קהל המטיילים הישראלי. 

כך, לצד העובדה שבשנת 2019 כמות המטיילים שהגיעו מחו"ל וביקרו באתרים ובגנים השונים של רשות הטבע והגנים (בעיקר במצדה ובקיסריה) עמדה על כחצי מסך כלל המטיילים, זו השנה השנייה ברציפות שכמות הישראלים שמגיעים לטייל עולה בצורה משמעותית (עלייה של 47 אחוזים).

האתרים המובילים והמועדפים השנה על הישראלים היו:

  1. הגן הלאומי תל אשקלון 
  2. הגן הלאומי תל אפק
  3. שמורת עין גדי
  4. שמורת הבניאס
  5. הגן הלאומי קיסריה
    ירון תל אפק (צילום: יניב כהן)
    עלייה של 92 אחוזים בכמות המבקרים לעומת 2020. תל אפק | צילום: יניב כהן

בתוך כך, הסחנה (גן השלושה) ותל אפק היו שני המקומות שחוו את העלייה הכי גדולה בכמות המבקרים לעומת 2020, עלייה של 124 ו-92 אחוזים בהתאמה. האתר היחיד בעשירייה הראשונה שחווה ירידה בכמות המבקרים השנה (של 6 אחוזים) היה מצדה, היות וזה אתר שנסמך בעיקר על תיירים מחו"ל. אתרים נוספים שהפכו מבוקשים על ידי המטייל הישראלי, אלה האתרים הפריפריאליים כמו בית שערים, חמת טבריה, הרודיון, כורזים, הקסטל ומגידו, שכולם חוו עלייה גדולה בכמות המבקרים לעומת 2020.

נתונים מעודדים נוספים מבחינת רשות הטבע והגנים היו בעלייה המשמעותית בכמות האנשים שעשו השנה מנוי "מטמון" ובכמות האנשים שישנו השנה באתרי הקמפינג בתשלום: מ-181 אלף לינות בסך הכל בשנת 2020 לכ-425 אלף לינות ב-2021.

חורשת טל (צילום: לימור פרידמן)
כמות הלנים בקמפינג יותר מכפילה עצמה ב-2021. שמורת טל | צילום: לימור פרידמן

מסכמים עשור

בסוף החודש הקרוב, לאחר עשור בתפקידו, צפוי מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין לסיים את תפקידו. ברשות ניצלו את ההזדמנות כדי לחשוף מספר נתונים מרכזיים בעשור האחרון.

במהלך 10 השנים האחרונות ברשות הטבע והגנים הוכרזו 99 שמורות טבע וגנים לאומיים חדשים, כשהמרכזיים בהם היו חאן שער הגיא, מגדל צדק ותל דור. מעל כולם, האתרים בהם ביקרו הכי הרבה מטיילים בעשור האחרון:

  1. הגן הלאומי קיסריה – 7,052,000 ביקורי מטיילים
    כביש 2 נמל קיסריה (צילום: נמרוד גליקמן)
    האתר עם הכי הרבה ביקורים בעשור האחרון. קיסריה | צילום: נמרוד גליקמן
  2. הגן הלאומי מצדה – 6,944,000 ביקורי מטיילים
  3. שמורת הבניאס – 5,222,000 ביקורי מטיילים
  4. שמורת עין גדי – 5,159,000 ביקורי מטיילים
  5. הגן הלאומי אשקלון – 4,121,000 ביקורי מטיילים
  6. הגן הלאומי ירקון תל אפק – 3,292,000 ביקורי מטיילים
  7. הגן הלאומי קומראן – 3,018,000 ביקורי מטיילים
  8. שמורת תל דן – 2,818,000 ביקורי מטיילים
  9. שמורת הבטיחה (מג'רסה) – 2,144,000 ביקורי מטיילים
  10. שמורת נחל שניר – 2,071,000 ביקורי מטיילים

לדברי שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "גאה לסיים עשור של עשייה מגוונת ופורייה ברשות הטבע והגנים. הרשות מורכבת מאנשים נפלאים שעשייתם הובילה אותנו לשורה הראשונה של ארגוני שמירת הטבע והמורשת בעולם, תוך קיום שיתופי פעולה עם כלל משרדי הממשלה, רשויות מקומיות, ארגוני סביבה ואזרחים מכל המגזרים. הישגי הרשות עומדים לטובת אזרחי המדינה ומבקריה. יש לנו ארץ יפה וחובה עלינו לחזק את הרשות ועובדיה".

שאול גולדשטיין (צילום:  יח"צ)
שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים | צילום: יח"צ

גולדשטיין מוסיף כי, "מתקופת עבודתי ברשות זכיתי לכמה תובנות לעתיד: במדינה מצטופפת וכאשר הלחץ על השטחים הפתוחים גובר, יש לחזק את אכיפת החוק בשטחים הפתוחים. חוסר המשילות באזורים שאינם מאוכלסים פוגע קשות בטבע ובשרידי המורשת.  פגיעה שלעתים, אינה הפיכה. יש להשקיע משאבים נוספים בהסדרת הממשק שבין האדם לחיות הבר - אתגר שעלול להפוך לקונפליקט רע. תובנה נוספת, שהצגתי בפני השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, הינה חוסר בהבנת ערכי הטבע ושימור המורשת בקרב משרדי הממשלה, להבנתי רק המשרד להגנת הסביבה יוכל לעשות זאת תוך הקצאת משאבים מתאימים. אחד האתגרים הקשים הוא תחזוקת וניקיון השטחים הפתוחים, המדינה אינה מקצה מספיק משאבים לעניין. פרויקט העסקת מובטלי קורונה, מיזם מרגש בפני עצמו, הראה לנו שבהשקעה סבירה ניתן לשפר מאד את ההתמודדות עם מיני צומח פולשים, שימור ארכיאולוגי למען הדורות הבאים וניקיון הארץ.

"אחד ההישגים הגדולים של הרשות הוא ההצלחה לשתף פעולה כמעט עם כל בעלי העניין בארץ - ממשרדי ממשלה, דרך צה"ל, קק"ל, מפעל הפיס, רשויות ניקוז, רשויות מקומיות, אקדמיה, ארגונים בין לאומיים ועד להתארגנויות פרטיות, חברות מסחריות  והמוני אזרחים.

"בניית האמון מול כל אלה, תוך שקיפות ואמינות היוו מנוף להצלחת הרשות ומימוש חזונה - למען הטבע, המורשת, הנוף והאדם".