mako
פרסומת

"נקים בסיס בישראל": מנכ"ל וויז רוצה להשקיע מיליארדים בארץ – כולל עשרה מטוסים חדשים ואלפי מקומות עבודה

מנכ"ל חברת הלואו קוסט ההונגרית, ג'וזף וראדי, הודיע היום בפגישה עם משרד התחבורה ורשות התעופה האזרחית על כוונתה של החברה להקים בסיס בישראל כבר באפריל. ההשקעה הצפויה של כמיליארד דולר בשלוש השנים הקרובות כוללת הצבת עשרה מטוסים חדשים, יצירת כ-4,500 משרות ישירות ועקיפות, והגדלת מספר הנוסעים מ-3 מיליון לשנה כיום לכ-7 מיליון

אילן ארנון
פורסם:
מטוס של ויז אייר
מטוס של וויז אייר | צילום: Arpingstone, Wikipedia
הקישור הועתק

אחרי לא מעט שמועות והשערות בנוגע להקמת בסיס של חברת הלואו קוסט וויז אייר בארץ, היום הגיע מנכ"ל החברה ההונגרית, ג'וזף וראדי, לפגישה עם ראשי משרד התחבורה ורת"א. בהצהרה של המנכ"ל לאחר הפגישה הוא אומר: "התוכנית שלנו היא להקים בסיס בישראל באפריל".

בפגישה עם משרד התחבורה ורשות התעופה האזרחית, הודיע וראדי כי החברה מתכננת להשקיע כמיליארד דולר בישראל במהלך שלוש השנים הקרובות, יוצבו עשרה מטוסים חדשים ומתקדמים, והמהלך צפוי לייצר כ-4,000 מקומות עבודה ישירים וכ-500 עובדים שייקלטו ישירות לחברה ההונגרית, בעוד השאר ייכללו בעקיפין במשק הישראלי. בנוסף, וראדי ציין כי המהלך יגדיל את כמות הנוסעים משלושה מיליון בשנה לשבעה מיליון בישראל.

במקביל, שרת התחבורה, מירי רגב, מפעילה לחצים על הפעלת טיסות לנמל התעופה רמון ומציעה הקלות משמעותיות באגרות ההפעלה, עד כדי פטור כמעט מלא, במטרה לעודד את פעילות החברה מהשדה הדרומי. עם זאת, וראדי הבהיר כי "האינטרס העיקרי הוא שדה התעופה נתב"ג", אך ציין גם שהם "פתוחים מאוד לפעול בשדה תעופה רמון" והוסיף: "יש כמעט שני מיליון אזרחים באזור הדרום שאנחנו רוצים להכניס לשוק התעופה שלנו".

וויז אייר
בוויז עדיין מתכננים להקים האב בישראל | צילום: Tupungato, shutterstock

כזכור, וויז אייר, חברת הלואו קוסט הכי גדולה שפועלת בימים אלה בארץ (לאחר שריינאייר ואיזי ג'ט עדיין לא חזרו), בדקה אפשרות להקים בסיס (האב) בישראל, ובכך היא תוכל להפעיל עוד טיסות מהארץ ליעדים רבים באירופה ואף לדובאי כפי שרצתה. המשמעות של האב בישראל אומרת שמטוסי החברה יחנו כאן והצוותים שמפעילים את הטיסות יהיו כאן גם. בכך, התפעול יהיה נוח יותר. לוויז אייר יש מספר האבים כאלה בעולם, כמו במלטה למשל, ולאחרונה הם סגרו את ההאב שלהם באבו דאבי.

הביקור מתקיים לאחר חודשים של דיונים בין החברה למשרד התחבורה ולרת"א, שהובילו להחלטה עקרונית לקידום הקמת הבסיס, אך ללא הסכם סופי. וראדי צפוי לפרסם הצהרה רשמית מאוחר יותר היום.

לאורך התקופה האחרונה המהלך לווה בהתנגדות גורפת מצד חברות התעופה הישראליות, בטענה שאם וויז אייר תפתח האב בארץ, היא תגרום לתחרות לא הוגנת היות והיא לא תהיה כפופה לנהלים אבטחה מחמירים כמו שאר החברות הישראליות, מה שייתן לה יתרון משמעותי בקביעת המחירים ובנתבי התעופה שלה ליעדים שונים. בנוסף, היא לא תהיה כפופה להסכמי וועדים, מה שהוביל להתנגדות נחרצת גם של ההסתדרות.

פרסומת
מטוס וויז (Wizz)
וויז רוצים להציב עשרה מטוסים בישראל | צילום: רויטרס

עו"ד אייל ידין, יו"ר איגוד עובדי התחבורה ונמלי הים בהסתדרות, פנה לשרת התחבורה וקרא לעצור את קידום ההסכם עד לקיום הידברות עם נציגי העובדים. במכתבו הזהיר ידין כי הטבות תחרותיות לחברה זרה עלולות לפגוע ביציבותן של החברות הישראליות ולסכן את אלפי עובדיהן: "עובדי ענף התעופה לא יעמדו מנגד בזמן שפרנסתם ועתיד משפחתם מושלכים אל הסל במהלך נמהר וחפוז", כתב. בהסתדרות דורשים שהמו״מ יתנהל בשקיפות מול העובדים, ומתריעים כי קידום המהלך ללא הסכמה עלול להיתקל בקשיים.

במכתב ששיגרה בזמנו חברת אל על לשרת התחבורה נכתב שהמהלך "טומן בחובו סיכון לפגיעה מהותית בחברות התעופה הישראליות בפרט ובמדינת ישראל בכלל - ועשוי לגרור השלכות שליליות על החוסן הלאומי ועל ביטחון הציבור הישראלי בטיסות מישראל ואליה".

יש לציין שהמחשבה על הקמת בסיס של וויז אייר בארץ עלתה בעבר מספר פעמים ובכל פעם מחדש היא נפלה.