מותר הלואו-קוסט יבוטל (צילום: צילום הדמיה ומיתוג: open)
כיום כבר קיימים כ–25 יעדים עם טיסות מוזלות לישראל וממנה. UP | צילום: צילום הדמיה ומיתוג: open

אם היו אומרים לפני כמה שנים לנוסע הישראלי את צמד המלים טיסת לואו־קוסט, הוא היה בוודאי מביט בעיניים פעורות. כיום, ובמיוחד בתקופה האחרונה, טיסות לואו־קוסט נהפכו לעניין שבשגרה בישראל.

עוד ועוד טיסות לואו־קוסט מיעדים שונים ופופולריים באירופה מגיעות לישראל, ואפילו חברות התעופה הישראליות החלו להציע טיסות כאלה. חברת אל על השיקה לפני כשלושה חודשים את מותג הלואו־קוסט UP; ישראייר מבקשת לעבור ולבצע טיסות מטרמינל 1, שממנו יוצאות טיסות לואו־קוסט בנתב"ג; וגם ארקיע לא מוותרת על שוק הלואו־קוסט, ואף היא הגישה בקשה לבצע טיסות מטרמינל 1.

כיום כבר קיימים כ–25 יעדים עם טיסות מוזלות לישראל וממנה, כשהחברות המובילות הן וויזאייר (Wizz Air) ואיזיג'ט. איזיג'ט הטיסה ב–2013 מישראל וממנה 342 אלף נוסעים, והיא מפעילה כיום טיסות לשבעה יעדים מרכזיים באירופה. וויזאייר פועלת בתשעה יעדים, בהם בודפשט, בוקרשט ופראג, אך נפח הפעילות שלה נמוך מזה של איזיג'ט והסתכם ב–130 אלף נוסעים ב–2013.

באחרונה הצטרפה חברת Transavia לטיסות מוזלות המופעלות בקו פריז־תל אביב, וגם חברת התעופה האיטלקית נאוס שוקלת לעבור ולפעול מטרמינל 1 ולהפעיל החל במארס שתי טיסות שבועיות במתכונת לואו־קוסט מנתב"ג לוורונה.

למרות הגידול במספר טיסות הלואו־קוסט, מציע אריאל אטיאס, מנכ"ל חברת הנסיעות וואלה טורס, לקחת את הדברים בפרורפורציה. "נכון שיש לואו־קוסט ליעדים מובילים, כמו לונדון ופריז, אבל זה פסיק ביחס למספר של כלל הטיסות. יש לפחות חמש טיסות ישירות רגילות ביום לפריז, של אל על ואיירפראנס, וגם ללונדון של בריטיש איירוויס ואל על", הוא אומר. "זה שיש גם טיסת לואו־קוסט עדיין לא הופך את היעד ליעד שכולו לואו־קוסט".

לגבי הצרכן הישראלי, אין ספק שכדאי לפני כל טיסה לחו"ל לבדוק אם יש טיסת לואו־קוסט ליעד ואם היא באמת משתלמת. כדי לא להתאכזב או למצוא את עצמכם משלמים מחיר גבוה יותר משתכננתם, יש כמה דברים שכדאי להביא בחשבון.

אין תמונה
טיסת לואו-קוסט זולה משמעותית רק אם מזמינים אותה חודש מראש

1. טיסת לואו-קוסט זולה משמעותית רק אם מזמינים אותה כמה חודשים מראש

הרעיון של טיסת לואו־קוסט קובע כי ככל שמועד הטיסה מתקרב, מחיר הכרטיס עולה. המחירים הנמוכים באמת של טיסות לואו־קוסט מוצעים לרוב כחצי שנה מראש, וההערכות הן כי רק כ–20% מהמושבים בטיסות מוצעים במחירים ההתחלתיים. דמיינו לעצמכם מטוס מחולק לכמה מחלקות, כשבכל מחלקה יש מספר מסוים של מושבים. הראשונה שמושביה נמכרים היא המחלקה עם הכרטיסים הזולים ביותר. ברגע שהמושבים האלו נמכרים, המחיר קופץ, וברגע שהמושבים במחלקה הבאה נמכרים, המחיר שוב קופץ וכך הלאה. אז אם אתם באמת רוצים לטוס ללונדון או לברלין ב–99 דולר לכיוון, אתם חייבים לתכנן את הנסיעה כמה חודשים מראש, אחרת ייתכן שמחיר הטיסה המוזלת לא יהיה כה נמוך לעומת טיסות אחרות.

2. המחיר באתרים הוא בסיס, עליו יש להוסיף עלויות כבודה

קריטריון נוסף שמאפיין את הטיסות המוזלות הוא שהכרטיסים שלהן נמכרים על בסיס מושב בלבד, ועל כל פעולה נוספת, כמו בחירת מושב, מזון בטיסה או הטסת כבודה, יידרש תשלום נוסף. נקודה זו חשובה במיוחד שכשאתם גולשים באתרי נסיעות כמו Kayak ואחרים, ומחפשים את המחיר הנמוך ביותר ליעד. שימו לב שהמחיר של טיסת לואו־קוסט שאתם רואים הוא המחיר הבסיסי, ועליו לרוב יש עלות נוספת שיכולה לגרום לכך שהמחיר הסופי כבר יהיה פחות משתלם. כך למשל, מחיר העלאת מזוודה של עד 20 ק"ג בטיסת איזיג'ט הוא כ–50 יורו (הלוך־חזור); בטיסת וויזאייר המחיר הוא 50–70 יורו; ב–Transavia תשלמו 40 יורו עבור אותה מזוודה; ואילו בטיסות UP של אל על העלות היא 40 דולר. אגב, אלה הן העלויות שיגבו מכם אם תזמינו את השירות מראש. ואולם, אם תיזכרו לעשות זאת רק בשדה התעופה, רגע לפני העלייה למטוס, העלויות יהיו גבוהות יותר.

3. טיסות לואו-קוסט לא תמצאו אצל סוכני הנסיעות. חפשו אותן באתרים הבינלאומיים

קשה למצוא אתר ישראלי נגיש שבו ניתן להקליד יעד באירופה ולצפות שכל חברות התעופה שפועלות לאותו יעד, כולל חברות לואו־קוסט, יימצאו בחיפוש. כרטיסי טיסה לחברות כמו וויזאייר ואיזיג'ט תצטרכו לרכוש דרך אתרי החברות עצמן. כדי לא לפספס את הטיסות המוזלות חפשו אותן באתרים בינלאומיים כמו kayak, שלרוב מציגים את כל חברות התעופה שטסות ליעד מסוים.

4. אין אפשרות לבטל את הכרטיס אחרי ההזמנה

החיסרון המרכזי של טיסות לואו־קוסט הוא שמה שאישרתם והזמנתם במועד ההזמנה הוא שיהיה, והחוקים שיחולו על ההזמנה שלכם הם בהתאם למדיניות הביטולים של חברת התעופה עצמה. לכן, לא יזיק לקרוא את כללי המדיניות בקפידה לפני האישור הסופי. גם חוק הגנת הצרכן לא יעזור לכם במקרה הזה. לחברות כמו וויזאייר ואיזיג'ט אין נציגות בישראל, והחוק המאשר ללקוח לבטל את הזמנתו בתוך 14 ימי עסקים ממועד ההזמנה, תמורת 5% מסכום העסקה או 100 שקל, לפי הנמוך ביניהם, לא תקף.

אגב, זו אחת הסיבות שסוכני הנסיעות לא ששים למכור כרטיסי טיסה של חברות אלו. הרי כשלקוח ישראלי רוכש מסוכן נסיעות כרטיס טיסה חוק הגנת הצרכן יגן עליו במקרה של ביטול, אבל החברה לא תשפה את סוכן הנסיעות והוא יאלץ לספוג את הביטול על עצמו.

5. שימו לב לזמני הטיסות

הטיסות הסדירות הרגילות מציעות מגוון רחב של שעות וימים. ואולם, טיסות הלואו־קוסט עדיין לא טסות בתדירות שבועית ובוודאי לא יומית, ולכן אולי המחיר שלהן אטרקטיבי, אבל מועד הטיסה המוצע עלול לאכזב.

כך למשל, טיסות איזיג'ט ללונדון יוצאות מישראל בלילה וחוזרות לישראל בבוקר. המשמעות היא אובדן של יום חופשה בהתחלה ויום חופשה בסוף, שעליהם עדיין תאלצו לשלם עלות של לינה של שתי לילות במלון בחו"ל. בבדיקה שערכנו מצאנו כי טיסה באוגוסט ללונדון בלילה וחזרה בבוקר עם איזיג'ט תעלה 636 דולר, ואילו בבריטיש איירווייס טיסה כזו תעלה 816 דולר, אבל זו טיסת בוקר וחזרה בלילה. האם כדאי לשלם עוד 180 דולר כדי ליהנות מעוד יומיים כמעט מלאים בלונדון? בטיסות לרומא מצאנו דילמה אחרת: טיסת איזיג'ט במחיר של 547 דולר לטיסת לילה וחזרה בטיסת צהריים, לעומת טיסת אל על בתוספת של 55 דולר לטיסת בוקר וחזרה בטיסת צהריים.

ואולם בכך לא מסתיימות ההתלבטויות. מכיוון שטיסות לואו־קוסט לא יוצאות מדי יום, אולי גם תצטרכו להתגמש ביום הטיסה כדי ליהנות מהמחיר הנמוך שלהן. ההמלצה שלנו היא שאם אתם בכל מקרה מתכוונים להזמין מראש את הכרטיס כדי ליהנות מהמחיר הנמוך ביותר, תבדקו מהם המחירים בתאריכים הסמוכים ליום שבו אתם רוצים לטוס. סביר להניח שתגלו פערי מחירים של מאות שקלים אם תבדקו יום־יומיים אחורה או קדימה.

6. תשכחו לטוס במחיר נמוך בטיסת לואו-קוסט בתקופת הביקוש

פסח מתקרב, ועוד כמה חודשים גם החופש הגדול, אבל אם תכננתם ליהנות ממחירי רצפה אם תזמינו כבר היום טיסת לואו־קוסט, חצי שנה מראש, אתם עלולים להתבדות.

בדקנו מה יהיו מחירי הטיסה של החברות הסדירות הרגילות בהשוואה ללואו־קוסט ליעדי אירופה בחודשים אפריל (פסח), יוני ואוגוסט (החופש הגדול). באופן כללי, המחירים של חברות לואו־קוסט נמצאו במרבית המקרים נמוכים מאלה של החברות הרגילות. ואולם, את ההבדלים המשמעותיים רואים בעיקר בתקופות שאינן תקופות ביקוש מובהקות, כמו חגים או חודשי הקיץ.

עוד עולה מהבדיקה כי המחירים של טיסות לואו־קוסט בתקופות הביקוש אינם נמוכים במיוחד, ואילו ביוני, תקופה חלשה יותר שבה הילדים עדיין בבתי הספר והגנים, המחירים באמת נמוכים. כך לדוגמה, טיסת איזיג'ט לרומא, שבפסח עולה 755 דולר, תעלה ביוני 346 דולר ואילו באוגוסט מחירה שוב עולה ל–547 דולר. בטיסה לפריז חברת הלואו־קוסט Air Mediterranee מציעה לפסח כרטיס ב–689 דולר, ליוני ב–477 דולר בלבד, ואילו לאוגוסט ב–539 דולר.

מזרקת המשאלות ברומא
טיסת איזיג'ט לרומא, שבפסח עולה 755 דולר, תעלה ביוני 346 דולר
>> בית נופש משלכם: האתר שימצא לכם חופשה משפחתית מושלמת

* הכתבה עלתה באתר TheMarker

* קלאב הוטל: בעלי יחידות הנופש יוכלו לבטל העסקה
* מדוע יש כל-כך מעט נשים בענף המלונאות?