כמו אחרי הסגר שני, גם היציאה מהסגר השלישי גרמה ללא מעט אנשים לחזור ולטייל בהמוניהם בשמורות הטבע והאתרים ברחבי הארץ, שנמצאת עכשיו אחת מהתקופות הכי יפות שלה. הכמיהה הגדולה, והמבורכת כמובן, של הישראלים לצאת ולטייל גורמת לכך שבכל סוף שבוע ישנם אתרים רבים שמתלכלכים ומתמלאים במהרה ונסגרים לכניסה, במיוחד לאור הנחיות "התו הסגול".

בעקבות כך, החברה להגנת הטבע השיקה היום (ד') אפליקציה חדשה וחינמית - "בשביל הטבע", שמתריעה על מצב הניקיון ועומס המבקרים, במעל ל-350 אתרים בטבע הישראלי. 

האפליקציה תעבוד כך שהנתונים שייאספו מהציבור, יאפשרו לחברה להגנת הטבע, להעביר את המידע לגופים האחראים לניקיון באותם אתרי טבע. לצד מצב הניקיון, יוכלו המטיילים לדווח על עומס המבקרים באתרי הטבע ולקבל מידע שבועי לגבי עומס המבקרים, בכל אתר ממאות האתרים.

ליכלוך בטיול (צילום: צוות סימון שבילים, החברה להגנת הטבע)
מסלול טיול מלוכלך | צילום: צוות סימון שבילים, החברה להגנת הטבע

כך, באמצעות מפה אינטראקטיבית, יכולים המטיילים לדעת מראש, לאן כדאי להגיע מבחינת הניקיון והעומס באתרי הטבע.

קישור להורדה מהגוגל פליי

קישור להורדה מהאפ סטור

איך זה יעבוד בדיוק?

כאשר נכנסים לאפליקציה, יופיעו על גבי המפה, עשרת האתרים הקרובים ביותר לנקודה שבה אתם נמצאים. לחיצה על שם אתר הטבע המבוקש, תציג את המרחק שלו מהמקום שבו אתם נמצאים, את מדדי הניקיון ואת עומס המבקרים בו, תמונות שלו ומידע כללי נוסף עליו.

בנוסף, האפליקציה כוללת גם אפשרות לחיפוש עצמאי של אתרי טבע, על פי בחירה (לדוגמא – אגמון חפר, נחל סער, או עין ירקעם). חיפוש של אתר טבע מסוים, יוביל לשם האתר, מידע כללי עליו, מצב הניקיון בו, עומס המטיילים ודרכי הגעה לאתר.

על גבי המפה עצמה, כל אחד ממאות אתרי הטבע, יסומן באחד משני צבעים – צבע כתום, לאתר שרמת הניקיון בו אינה טובה וצבע ירוק, לאתר נקי.

"בשביל הטבע" (צילום: החברה להגנת הטבע, צילום מסך)
צילום: החברה להגנת הטבע, צילום מסך

הדיווחים באפליקציה יאפשרו לחברה להגנת הטבע ליצור גם את "מדד ניקיון הטבע, של החברה להגנת הטבע", הכולל שינויים במצב הניקיון של כל אתר ומבט כלל ארצי - דירוג האתרים הנקיים והמלוכלכים ביותר. את כל הנתונים, אפשר יהיה לראות על גבי מפה אינטראקטיבית. כל דיווח חדש באפליקציה, ישפר את הסטטוס של המדווח, מ"אוהבי טבע", דרך "שומרי טבע" ועד "אלופי טבע".

"מדובר במיזם חלוץ ופורץ דרך, לשימוש בניטור אזרחי, כדי להתמודד עם בעיית הפסולת ברשות הרבים", אומרת איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע.." לצערנו, זו בעיה קשה ונרחבת, וכמו כל בעיה – כדי להתמודד איתה באופן יסודי ומערכתי, צריך קודם כל למפות את היקפיה וממדיה. כיום, אין בישראל תשתית ידע כזו ובכך מתמקדת האפליקציה החדשה – תמונת מצב עדכנית, לגבי מצב הניקיון, במאות אתרי טבע בישראל. המידע שנאסוף ותמונת המצב שתתקבל, תשותף עם הגופים שהאתרים נמצאים בשטחם".

"בשנה האחרונה, המודעות ללכלוך במרחב הציבורי והכעס על התופעה, תופסים מקום משמעותי יותר בתודעה הציבורית וההכרה בחשיבות הטבע והשמירה עליו, הולכת וגדלה", אומרת מירב דבורי לוי, מנהלת אגף השיווק בחברה להגנת הטבע, "המטרה של האפליקציה החדשה, היא ליצור כלי, שיסייע להעלות את האכפתיות של הציבור כלפי הטבע. אנו מאמינים, כי ניקיון הטבע, הוא ביטוי של האכפתיות הזו וזו האחריות שלקחנו על עצמנו - לגייס את הציבור להתחיל לשים לב לניקיון, לדווח עליו באופן אקטיבי ולספק לשותפים לדרך, תשתית נתונים טובה, להתחיל ממנה פעולות בעולם האמיתי".