לאחר ישיבת הממשלה שנערכה אתמול, הוחלט שלא להוריד או להוסיף מדינות אדומות לרשימת המדינות שנקבעה לפני כשבועיים במטרה להלחם בנגיף האומיקרון כך, נכון לעכשיו, ישנן 50 מדינות מאפריקה, כולל את איי סיישל, מאוריציוס ומדגסקר, שלישראלים אסור לטוס אליהן ומי שחוזר מהן מחויב בבידוד של שבוע לפחות

ההחלטה על הגדרתה של כל אפריקה כאדומה, תפסה לא מעט ישראלים וחברות נסיעות, לא מוכנים רגע לפני פסח. טלי יטיב, מנכ"לית ובעלים של ספיריט הפקות עולם, המתמחה בטיולי יוקרה בין השאר לאיי סיישל ומאוריציוס. מציינת ש"יש אופטימיות רבה שחלק מהגזירות יתבטלו בקרוב, בייחוד לנוכח התחלואה הנמוכה והידע שמצטבר אודות הווריאנט החדש. אנחנו בקשר מתמיד עם הגורמים ומספקים את כל הנתונים הרלוונטים כדי להשפיע. אנחנו בתקשורת עם משרד התיירות ומשרד הבריאות שבמדינות אפריקה וכן עם הגורמים הרלוונטיים בארץ".

יטיב מוסיפה: "מאחר ולא ניתן לנסוע לאפריקה כלל, מרבית הטיסות לאפריקה בוטלו וכן מרבית החופשות שונו ליעדים אחרים. בניגוד לפעמים קודמות, בהכרזה האחרונה ישראלים רבים בחרו בכל זאת לטוס. מרגע ההכרזה הצענו ללקוחותינו שרצו מגוון חלופות אפשריות.

"אנחנו מאמינים כאמור שעקב התחלואה הנמוכה ביעדים כמו איי סיישל ומאוריציוס היעדים יפתחו שוב בקרוב. מרבית הטיסות שבוטלו הינן לתקופה הקרובה בלבד ואין השפעה לטווח הארוך ואין סיבה שתהיה כרגע מאחר והתחלואה ביעדים מאוד נמוכה".

סיישל (צילום: ליאת כהן רביב)
הישראלים יחזרו לסיישל בקרוב? | צילום: ליאת כהן רביב

שלמה כרמל, הבעלים של חברת 'עולם אחר' מציין ש"כרגע אין פיצוי ואין מידע מה יקרא בעתיד. עצרו את כל הפעילות שלנו, ארזו את כל אפריקה באריזה אחת ולא לוקחים אחריות על הנזק העצום. לא מתייחסים אלינו, הפגיעה מאוד קשה".

חברת עולם אחר היתה אמורה להוציא כ-10 טיולים למרוקו וטנזניה שבוטלו לגמרי וכרגע הטיולים בחודשים ינואר ופברואר ליעדים כמו איי סיישל, בוטסואנה וזמביה, עדיין משווקים בתקווה שעד אז משהו ישתנה. "בינתיים הצלחנו להוציא טיול אחד לנפאל, עם קבוצה של 20 איש לפני שבוע" אומר כרמל.

מה מצב הקורונה באפריקה?

ההחלטה להכניס 50 מדינות מאפריקה לרשימת המדינות האדומות בצורה מיידית נעשה היות ולא היה ברור מה קורה על הזן החדש - אומיקרון. בינתיים, נראה שדווקא מצב התחלואה באירופה מזנק בזמן שברוב מדינות אפריקה המספרים נמוכים. בדרום אפריקה למשל, המוקד המרכזי של האומיקרון, היו בשבוע האחרון ממוצע של כ-11 אלף חולים ביום (מדינה של 60 מיליון תושבים). באיי סיישל היו 39 נדבקים בשבוע האחרון. על פי הנתונים בטנזניה, לא נירשמו חולים כלל. בזמביה היו כ-30 חולים ביום בשבוע האחרון. בבטוסאנה כ-70 חולים ביום.

לביאה יושבת בצל הג'יפ של מטיילי עולם אחר (צילום: עולם אחר)
הטיולים לינואר עדיין קיימים | צילום: עולם אחר

בנוסף, מבחינת החולים שחזרו ממדינות אלה לארץ בחודש האחרון, בדרום אפריקה ספרו 15 חולים מתוך 1,000 אנשים (יחס מאוד גבוה של 1.69 אחוז). מאתיופיה חזר מאומת אחד, מניגריה מאומת אחד ומשאר מדינות אפריקה לא חזרו בחודש האחרון מאומתים (חשוב לציין שכמות הנוסעים הכללית שהגיעה מרוב מדינות אפריקה היא נמוכה מאוד). 

ומי מוביל את רשימת המאומתים מחו"ל (לא באופן יחסי)? טורקיה עם 88 חולים שחזרו לארץ בחודש האחרון (21 אלף חולים ביום היו במדינה בשבוע האחרון), ארה"ב עם 77 חולים שהגיעו לארץ בחודש האחרון, בריטניה עם 65 חולים (47 אלף חולים ביום במדינה בשבוע האחרון), הונגריה עם 54 חולים (8,300 חולים ביום במדינה בשבוע האחרון) וצרפת עם 53 חולים (44 אלף חולים ביום במדינה בשבוע האחרון).  

"רק מדינת ישראל, 'אורזת' את כל יבשת אפריקה, השנייה בגדולה בעולם, עם למעלה ממיליארד ו-300 מיליון נפשות באריזה אחת", אמר שלמה כרמל בשבוע שעבר.