אין תמונה
בהנחה לתושבי הדרום. "בין גלבוע לתבור"
דווקא בימים אלה, כשעשרים דקות דרומה לתל אביב נחשב "איזור מלחמה", אפשר היה לצפות שהתיירות בצפון תהיה המרוויחה הבלעדית מהמצב. רבים מתושבי הדרום מחפשים לצאת מטווח הטילים, לתושבי המרכז לא נותרו הרבה אפשרויות ליעדים לנופש ובכלל, החורף נחשב לעונה אטרקטיבית בצפון הירוק. אבל שלוש קטיושות ועוד כמה בומים מאיימים חרצו ביום חמישי האחרון את גורלם של מאות אתרי נופש בצפון הארץ, שמספרים שגם קודם לא היה כל-כך שמח.

כשהתותחים רועמים – אין מצב רוח לטייל

באתר הנופש "בין גלבוע לתבור" שבקיבוץ עין חרוד בעמק יזרעאל התארחו בשבועיים האחרונים בעיקר תושבי הדרום, ללא תשלום. הילה מסורי, העובדת באתר, סיפרה שבסוף השבוע האחרון היה מלא. "מאז יום ראשון לפני שבועיים אנחנו מארחים תושבים משדרות, מאשקלון ומאשדוד בחינם לגמרי", היא אומרת. "היו משפחות שנשארו שבוע שלם, אבל הרוב הגיעו ללילה או שניים. כנראה שאנשים רוצים הביתה- גם כשהבית לא בטוח, בכל זאת רוצים לחזור אליו".
לדברי הילה, חלק מההזמנות שנקבעו מראש לסוויטות נוצלו, אבל היו גם שביטלו: "קיבלנו ביטולים, אבל הגורם להם היה המצב רוח הלאומי, ולא פחד מהצפון. קבוצה פרטית גדולה מירושלים ביטלה, כי גייסו בנים ונכדים וההרגשה הייתה שזהו לא זמן לצאת לנופש".

הקטיושות בצפון החמירו את המצב

עושה רושם שבמקומות החזקים לא מתרגשים מהירידה הזמנית בהזמנות, אבל עסקי האירוח הביתיים נפגעים מהמצב ואפילו מוכנים להוריד מחירים, רק שהטלפון יצלצל. רחל, בעלת "הכפריה של רחל ויוסי" במושב שתולה שבגבול הלבנון, סיפרה שלפני הקטיושות היו הזמנות ועכשיו- אין. "אין בכלל טלפונים", היא אומרת בצער. "היו גם ביטולים. הסברתי לאנשים שהמצב חזר לקדמותו ואין מה לחשוש, אבל הם בכל זאת חששו ולא באו". רחל מצטערת שהיא לא יכולה לעזור לתושבי הדרום, אפילו ללא תשלום. "רציתי לארח תושבים מאשקלון ומקיבוץ עין השלושה בחינם, להכין להם ארוחת ערב של יום שישי- אבל הם פחדו בגלל הקירבה שלנו לגבול ולא רצו לבוא".

"אסור לשחק עם המזל"

עינב, תל אביבית בת 28, תכננה לנסוע לצפון בסוף השבוע האחרון, וביום חמישי ביטלה. "חששתי מאד כאשר שמעתי בבוקר שהמלחמה התחילה גם בצפון", סיפרה. "מיד אמרתי לבן זוגי שאני פוחדת לנסוע. לא עברו עשר דקות ואמא שלי התקשרה, ודרשה ממני בכל תוקף "לא לשחק עם המזל שלי" ולבטל את הנסיעה. היא איימה בחשש לבריאותה אם ניסע, ולמרות שכבר היה ברור שלא מדובר בהתלקחות רצינית בצפון, החלטתי לא לחשוף את עצמי לסכנה ולא לקצר את חייה של אמא שלי, ולחכות להזדמנות אחרת".

המשבר הכלכלי נותן את אותותיו

אבל יש גם מי שיטען שהירידה בהזמנות בעסקים הצפוניים לא קשורה ישירות למצב הביטחוני. דובי בנארי, מנהל מלון "פסטורל" בקיבוץ כפר בלום מדווח על חודש ינואר חלש בהזמנות- דווקא בגלל המשבר הכלכלי. "האירוע של הקטיושות ביום חמישי הסתכם בביטול של ארבעה חדרים", הוא אומר, "אבל למעט זה לא חל שום שינוי. אנחנו עובדים הרבה גם עם קבוצות ותיירים מחו"ל וההרגשה היא זהה - יש ירידה בהזמנות כי אנשים מעדיפים לשמור את הכסף קרוב לכיס, בגלל אי הודאות הכלכלית בעולם".

אז מורידים מחירים? לא כל כך מהר

"אנחנו משתדלים לא להיגרר להורדת מחירים כי אנחנו סבורים ששמירה על המחיר תשתלם בסופו של דבר. קל מאד להוריד מחיר, קשה מאד אחר כל להעלות אותו בחזרה", מסביר בנארי.
גם במלון פסטורל אירחו את תושבי קו העימות, בחצי ממחיר האירוח - 480 ש"ח ללילה, אבל בנארי מספר שההענות לא היתה כל כך גבוהה. "התברר לי שמרבית התושבים שהחליטו לצאת מהאזור נסעו לחברים ולקרובי משפחה, ולא ממש השתמשו במלונות וחדרי אירוח", הוא מספר. 

גם באתר הנופש "בין גלבוע לתבור" שבקיבוץ עין חרוד לא ממהרים להוריד מחירים - "בדרך כלל אנחנו מעלים מחירים בתקופה הזו של חודש ינואר כי אמור להיות יותר ביקוש", מסבירים באתר. מחיר בחדר אירוח סטנדרטי עולה 320 ש"ח לזוג ומחיר ביקתת עץ עולה 640 ₪ ללילה לזוג. לתושבי הדרום שהתארחו עד כה בחינם, מציעים כעת הנחה של 50%.
המקומות הקטנים דווקא כן מתגמשים במחירים - רחל מ"הכפרייה של רחל ויוסי" הורידה את המחיר מ-580 ש"ח ל-500 ש"ח. בנוסף היא מוותרת על המגבלה של מינימום שני לילות ומוכנה לארח גם ללילה אחד.


מתמונת המצב בשטח עולה שאם תכננתם חופשה חורפית לצפון – לא כדאי למהר לבטל. רוב בעלי הצימרים ומפעילי האטרקציות מבטיחים הנחות, הגליל והעמקים מציעים עכשיו שפע של טבע ומים סוערים וחוצמזה, מתי שוב תהיה לכם הזדמנות לנפוש ולטייל בלי המולת מטיילים גדולה?