> איך יראו אירועי דרום אדום השנה?

> מקומות לבקר בהם במהלך דרום אדום

> איפה לאכול בדרום אדום?

> הנחיות צה"ל והמשטרה במהלך דרום אדום

ושוב הצבע האדום חזר, אך הפעם לא מהסיבות המלחיצות והכואבות, שחווינו מאז השבעה באוקטובר. להיפך. הפעם אנחנו בעקבות הדרום האדום מהסיבות היפות – מרבדי ענק של מיליוני כלניות סמוקות שצובעות את מרחבי צפון-מערב ומזרח הנגב באדום לוהט, שמכניס קצת יופי ושמחה ללב הדואב. ראשונות הכלניות הקדימו לפרוח ויגיעו לשיאן במהלך פברואר, ואם הגשם יטיב איתנו, הן ימתחו עלי כותרת וימשיכו להאדים גם עד בוא האביב.

> למרות הכל: דרום אדום חוזר

> התוכנייה המלאה של אירועי דרום אדום

את פריחת הכלניות מקדמים כבר 19 שנים אירועי "דרום אדום", שבימי שקט ושגרה היו ה-אטרקציה התיירותית הלוהטת של החורף, כשההמונים מגיעים למופע הכלניות השנתי באזור בו חיים בין צבע אדום לדרום אדום. טרום ימי המלחמה לאירועים האלה קראו "פסטיבל" וכולו נסוב סביב הפריחות. נוכח הנסיבות המילה פסטיבל הושמטה מהלקסיקון המלחמתי, ומהיום ובמהלך פברואר יהיה כאן פחות פסטיבל ויותר דרום. ומכורח הנסיבות ה"דרום" התכווץ השנה לממדים צנועים יותר ולשטח קטן יותר, ואם טרום השבעה באוקטובר מוקדי העניינים היו ביערות בארי, רעים, סעד ושוקדה, היום הם נדדו מזרחה ליערות רוחמה, שחריה וניר משה.

עם שינוי הקונספט, תחסר גם נוכחותם של אנשים רבים שהיו חלק ממנו, ובראשם אופיר ליבשטיין, ראש מועצת שער הנגב ומי שהגה וייסד את הפסטיבל, שבאותה שבת שחורה נאבק בגבורה במחבלים שחדרו לקיבוצו כפר עזה, ונפל בעת שהגן על ביתו ועל חברי המשק. ההתלבטות האם להמשיך את המסורת האדומה של אופיר ושל האזור, שנויה במחלוקת. יש מי שאומרים שחייבים להמשיך בחיים, אף על פי ולמרות הכל, ובעיקר עכשיו, גם למען הנצחתו של אופיר, ההמשכיות של מפעל חייו והחייאת האזור והתנעת הכלכלה מחדש.

יער ניר משה (צילום: אריאלה אפללו)
יער ניר משה | צילום: אריאלה אפללו
הנגב המזרחי (צילום: אריאלה אפללו)
הנגב המזרחי | צילום: אריאלה אפללו

דרום אדום (צילום: אריאלה אפללו)
דרום אדום | צילום: אריאלה אפללו

מולם יש מי שטוענים שזו לא העת, כל זמן שהמלחמה נמשכת. יש לנו חטופים בעזה, הדם עדיין לא ייבש מהיערות, משדות הקטל ומבין בתי הקיבוצים, התושבים טרם חזרו לביתם ואנחנו עוד רחוקים מהחזרה לשגרה. "אנחנו בתקופה שבה קהילות שלמות באזור העוטף טרם חזרו לשגרה ועדיין מבכות את גורל יקיריהן, חבריהן וחייהן שלא ישובו להיות כפי שהיו", אומרת דורון נחמני אשטן, מנכ"לית תיירות שקמה בשור. היא מספרת  שההחלטה לקיים אירועים בודדים לא התקבלה בקלות, ולכן הם פועלים ברגישות ומתוך תחושת שליחות אמיתית, שיחד עם דרום אדום מגיעה אחריות לסמליות שלו כמייצג המשכיות ופריחה. "יש לנו אחריות לאלפי העסקים והאנשים שבוחרים לחיות את חייהם כאן וזקוקים לתמיכה שלנו. כל מטרתנו היא לפעול לקידום האזור וחיזוק עסקי התיירות של צפון הנגב ולכן דרום אדום יתקיים בהתאם להנחיות גורמי הביטחון". 

פורחים מחדש

האירועים והפעילויות יערכו בסימן פריחה ותקווה. תחת הכותרת "דרום אדום – פורחים מחדש", הם יעברו מהעוטף בצפון-מערב הנגב, שחלקו מוגדר עדיין כשטח צבאי סגור, למרחב המזרחי, ויתקיימו כאמור במתכונת מצומצמת, באופן מבוקר ובתיאום מראש. חשוב לציין שלא תותר כניסת רכבים לציר המוביל ליישובים צמודי הגדר במועצות אשכול ושער הנגב, וכן ליער שוקדה, לחניון רעים, לחניון ורמולין ולחניון מרווה.

במרכז האירועים יערכו שני מותגי הדגל הקבועים - צעדת הכלניות המסורתית של קק"ל, שתוקדש לזכרו של אופיר. השנה יצעדו רק מי שיוזמנו מראש, ולאות הזדהות הם מזמינים אותנו ללבוש חולצה אדומה ולצעוד בכל מקום אחר שנבחר באמצעות אפליקציה ייעודית שפותחה לטובת הצעדה ובשיתוף מייקרוסופט. הצעדה תיערך ב-16.2, תצא מאתר הראשונים בקיבוץ רוחמה ותתקיים בשלושה מסלולים - 3.5, 6.5 ו-10 ק"מ, שיעברו לצד פריחות, נופים ואתרים היסטוריים במרחב ביתרונות רוחמה.

דרום אדום (צילום: אריאלה אפללו)
דרום אדום | צילום: אריאלה אפללו

דרום אדום (צילום: אריאלה אפללו)
דרום אדום | צילום: אריאלה אפללו

המותג הוותיק השני הוא מרוץ הכלניות, שיערך בסימן השבת החטופים ובשיתוף מטה משפחות החטופים והנעדרים, ויתקיים ב-9.2, ובהרשמה מראש. גם מסלול המרוץ ישתנה, ינדוד לאזור פארק גרר-שרשרת, יתקיים בשלושה מקצים ויעבור בתוואי שלאורכו מעיינות ופריחות.

עוד בתפריט האדום: סיורים מודרכים ביערות ובאתרי הפריחה בהנחיית מדריכי קק"ל, בהם מגבעת הכלניות אל יער ניר משה; מפארק נחל גרר ליער שרשרת; אל בתרונות רוחמה; ובשביל הזהב שביער להב, וכן דרום אדום MARKET -  יריד של אמני הנגב שיתקיים בפארק תעשיות עידן הנגב ב-23-24.2, במסגרתו תוכלו לתמוך בעסקים המקומיים ולרכוש חפצי נוי, כלי קרמיקה, עבודות עץ, תכשיטים, בגדים, דבש, זיתים, שמן זית, מאפים, קינוחים, ומאכלים ביתיים.

בשל המצב, וטרם תצאו לדרך, מומלץ להיכנס לאתר דרום אדום שמתעדכן בכל יום באירועים ובפעילויות. 

 

5 תחנות לעצור באדום

כלניות, אופניים וקפה טוב -  יער ניר משה

ניר משה הוא "יער הקסם" בפי המקומיים' על שום פסל החלילים הנעים רוח ומשמיעים צלילים ענוגים, ובשל החורש הסבוך, הפריחות המרהיבות, השדות, המטעים והנופים שסובבים אותו, המשלימים את תמונת הטבע הנהדרת, בעיקר עכשיו. היער עבר לאחרונה שיפוץ בחניונים ונוספו לו חניון מונגש, שילוט הכוונה, נקודות תצפית, שולחנות פיקניק וכן עגלת "קפה קטן" למי שהטיול שלו לא שלם בלי קפה ומאפה טוב. כל הטוב הזה ממוקם בין שבילי טיול מוסדרים למסלולי רכיבה בכל רמות הדיווש, כולל סינגל למקצוענים. אחד מהשבילים המומלצים הוא  דרך נוף – מסלול הקיפי שמתחיל בחניון הראשי, עובר בתוך היער, ממשיך מסביב לו וחוזר להתחלה. סה"כ כ-2 ק"מ.

הסיבות לשמן התכנסנו הפעם ביער האהוב עלינו הן האופניים והכלניות, שגרמו לנו לחייך בהתרגשות שהדרום חזר לפרוח. מראה הכלניות הפורחות יתעצם במהלך החודש והיער יתכסה במרבדים אדומים משל היו השטיח האדום בבכורה הוליוודית, שיגרמו למצלמת הנייד שלכם לעבוד שעות נוספות.  אל האדומות מצטרף גל של פרחים צהובים בהם חרדלים, חרציות וסביונים. ובעניין האופניים, תוכלו להביא מהבית או לשכור במקום מ"באופן" של סלבה טקץ', שאחראי על כל האופרציה הגלגלית ביער במהלך דרום אדום, כולל אופניים עם מושב לתינוקות ונגרר לגדולים יותר, וכן לטיולי אופניים מודרכים שיסתיימו בגבעת הכלניות. סלבה, במקור משדרות והיום ממושב יכיני, הגיע לרכיבה לאחר פציעה ברגל  שעזרה לו להשתקם, והיום הוא מדריך רכיבה לאנשים עם צרכים מיוחדים והקים חוג לנוער בסיכון בשדרות ובבארי.

יער ניר משה (צילום: אריאלה אפללו)
יער ניר משה | צילום: אריאלה אפללו
יער ניר משה (צילום: אריאלה אפללו)
יער ניר משה | צילום: אריאלה אפללו

מחיר: 70 שקלים לאופניים, 100 שקלים לטיול מודרך. לעוד פרטים


הוג'ה, לילי ואפרודיטה, גבעת הכלניות

הגבעה היפה קיבלה את הכינוי גבעת הכלניות אבל שמה הרשמי הוא גבעת הוג'ה והיא למעשה תל קדום שנישא בכפר הוג' -  יישוב עתיק שבשטחו שרידי התיישבות ובית קברות מהתקופה הערבית העתיקה במאה ה-7, ומאידך, יש גם עדויות להתיישבות יהודית עם אסמכתא מהמשנה, שהיה ממוקם אז לצד היישובים אור הנר וברור חיל –מאות שנים לפני שהפכו לקיבוצים, בהם התגוררו יהודים לאחר חורבן בית המקדש. גם לבדואים היה חלק במקום והם קראו לו אל הוג' ובו ישב שבט אל עטאונה שהועבר לכפר ח'ורה.

התל חולש על צפון-מערב הנגב ועל תווי נחל שקמה - הנחל המרכזי שמתנקז אליו את כל הנחלים שזורמים במרחב, אל קיבוץ דורו והעיר שדרות, ואל השדות החקלאיים ומרבדי הפריחות. על מורדות הגבעה החלה פריחת הכלניות, שכאן הן אדומות שבעתיים וקרויות  Anemone, לצדן פורחות אחיותיהן האדמומיות Adonis – שנקראות על שם הצייד שהיה  בחיר ליבה של האלה אפרודיטה. הגבעה מוכרת גם בכינוי גבעת לילי, ע"ש לילי שרון רעייתו של אריאלה שרון, ראש הממשלה לשעבר, שהייתה נוהגת לטייל על הגבעה ולהשקיף על עדרי הבקר המשפחתיים שראו באחו ועל ביתה בחוות השקמים, שממוקם למרגלות הגבעה. כאן גם בקשה להיקבר ובראש התל הוקמה אחוזת הקבר של בני הזוג הממלכתי, שנראית יפה וצנועה עם שני אבני סלע, ספסל קטן וגינה מטופחת.

גבעת הכלניות (צילום: אריאלה אפללו)
גבעת הכלניות | צילום: אריאלה אפללו

גבעת הכלניות (צילום: אריאלה אפללו)
גבעת הכלניות | צילום: אריאלה אפללו

הגעה: בווייז: גבעת הכלניות - קבר אריאל ולילי שרון


אנרגיות טובות - חוות רימון, יער להב

רימון היא חווה אקולוגית המשתרעת על 50 דונם הכוללים יער מאכל, כרם ענבים, מטע זיתים וחלקת אגרופורסטרי ( חקלאות מחדשת). החווה, שהיא מהיפות, המטופחות והמרגשות בארץ, מהווה מסגרת תעסוקתית-חינוכית-טיפולית לקידום נוער בסיכון באמצעות חקלאות בת קיימא וסביבה קהילתית תומכת, ובין השאר גם למילואימניקים שמגיעים לטיפול באמצעות העבודה בשטח.

החווה מוקפת גבעות, יערות, מטעים וערוגות מוריקות, שמספיקים מרחבים וזמן לעצור, לנשום ולקבל אנרגיות טובות. בשטח מתקיימת פעילות תיירותית-חקלאית  בליווי סיורים מודרכים וקטיף עצמי של ירקות ופירות, ובמסגרת דרום אדום יציעו  גם הופעות וסדנאות, שזירת פרחים, הכנת פיתות, קרקס, מעגל  תופים, וכן קטיף עצמי בגן הירק. עוד במקום עגלת קפה עם תפריט מהפרודוקטים שהם מגדלים, וכן פרגולה נהדרת להתנחל בה מול הנוף.

חוות רימון (צילום: אריאלה אפללו)
חוות רימון | צילום: אריאלה אפללו

חוות רימון (צילום: אריאלה אפללו)
חוות רימון | צילום: אריאלה אפללו

מתי? בימי שלישי, חמישי ושישי. לעוד פרטים


על טעם ועל ריח –  מבוך מרים, מושב ניר משה

איך מזהים צמחי תבלין ובושם, איך משתמשים בהם ומה הקשר בין הסביבה, הצומח, בעלי החיים והאנשים?טוב, זה לא ממש בוחן פתע אבל אם אתם מהסקרנים תגלו את התשובות באחת מהחוויות הכי ריחניות במרחבי הנגב. על התשובות אחראים מרים ואלי שדה, שמובילים סיור חקלאי בין הערוגות ובין בוסתן שבעת המינים, המשתרעים על 4 דונם במשק המשפחתי, שם תוכלו ללכת לאיבוד בין שבילים מפותלים של עשבי תבלין ושיחי בשמים אורגניים, ולהסתחרר מהריחות שיציפו אתכם. את הסיור הם מלווים בסיפורים מרתקים, בין השאר על עברם – מרים, כמורה ומפקחת לחקלאות, ואלי כמדריך טיולים, שיספרו בעצב ובהערצה גם על נכדם סמ"ר איתי סעדון, שהיה מפקד טנק בגדוד 52 ונפל במלחמה בעזה.

עוד במבוך: הכנת שקיות ריח מפרחים ועלים, ותבשילים ביתיים שיגישו בסופ"ש.

מבוך מרים (צילום: איתי סעדון)
מבוך מרים | צילום: איתי סעדון

מחיר: 25-32 שקלים, מגיל 4. מתי? שישי, 10:00, 12:00, 14:00, ובשבת, 11:00, 13:00 15:00, ובתאום מראש. לעוד פרטים


מנשק לנשיקה - רון ארט, מושב מעגלים

רונן חורב הוא אמן רב-תחומי שיוצר במרחב מוקף בטבע ונופים שהמשמשים לו השראה ליצירה, בנוסף לסביבה הדתית בה הוא מתגורר, שבאים לידי ביטוי במזוזות ובעבודות היודאיקה שהוא מעצב. לאמנות הגיע בגיל 12, לאחר כשהפריע בשיעור והמורה זרקה אותו  מהכיתה. בדרך הביתה מצא סכין, מיני פסולת ויצר שתי מזוזות. הדוד התפעל, לקח את המזוזות, מכר ונתן לו את הכסף. רונן התלהב ולאור הביקוש ייצר עוד מזוזות בשילוב עץ וחלוקי נחל. אותן הוא מציג לראווה בסטודיו, לצד חנוכיות, פמוטים וקופסאות לאתרוג. בעבודות הוא משלב גזעי עץ, זכוכיות ומתכות, וברוח הזמן גם נפלים של פצמ"רים וחלקים מיירוט טילי כיפת ברזל, שמוצגים בחצר. כך למשל מזוזה מרגשת שיצר לאחרונה מרסיס של טיל גראד בשילוב זכוכית שקופה, עליה הוא אומר בחיוך - "מנשק לנשיקה, מזוזה פיצוץ". רון מתמחה גם בניפוח זכוכית ואפשר ולהצטרף אליו לסיור תוך שהוא מספר על החיבור לאמנות ועל  מקורות החומרים, ומדגים את ניפוח הזכוכית שלה בעזרת אש.

רון ארט (צילום: אריאלה אפללו)
רון ארט | צילום: אריאלה אפללו

רון ארט (צילום: אריאלה אפללו)
רון ארט | צילום: אריאלה אפללו

מתי? ראשון-שישי, ובתיאום מראש. מחיר: 30 שקלים. לעוד פרטים

 

איפה אוכלים בדרום אדום?

העגלה של נוריתא - קיבוץ בית קמה

"זה בסדר לפחד אבל חייבים להמשיך לנוע", אומרת נורית פינלי, הבעלים של עגלת קפה שהייתה סגורה מתחילת המלחמה ולראשונה פתחה היום (חמישי). "קשה נפשית לחזור", היא מוסיפה ומציינת שהחליטה לשנס מותנים ולחזור כשהדרייב  הוא האנשים ודרום אדום. "התקווה שלי שהאנשים יצאו מהבית ויתנו יד למי שלא עבדו הרבה זמן".

נורית הציבה את העגלה המתוקה, תרתי משמה, לפני שנתיים בסמוך לחדר האוכל ולשני צריפי עץ, זכר לראשית הקיבוץ, שמשמים לה תפאורה. בצמוד הקימה פרגולה, הציבה שולחנות מכוסים במפות ועציצים, הוסיפה את החיוך המקסים שלה, והפכה ללוקיישן מבוקש למטיילים ורוכבי אופניים. הקונספט הוא אווירה טובה ונינוחה, ארוחות בוקר קטנות, סלטים, כריכים (ההיי לייט - כריך סלק עם קממבר וכריך ברי עם אפרסמון), עוגות, קפה, חליטות מחממות, וסמול-טוק שהיא אוהבת לנהל עם האורחים.

נוריתא (צילום: אריאלה אפללו)
נוריתא | צילום: אריאלה אפללו

נוריתא (צילום: אריאלה אפללו)
נוריתא | צילום: אריאלה אפללו

מתי? שישי, 09:00-14:00: ושבת עד 17:00


סלילי – קיבוץ רוחמה

טרום הקורונה לילי ניהלה את האורחן של קיבוץ רוחמה. כשהנופשים והתיירים לא הגיעו מצא את עצמה ימים שלמים בבינג'ים ומרתון סרטים אל תוך הלילה. כשמחותניה חגגו יום נישואים היא הכינה את הכיבוד ובשל הצורך בריחוק פרסה את כל הגודיס ופתחה להם פיקניק בטבע. ואם עשיתם פיקניק ולא שיתפתם ברשתות החברתיות כאילו לא עשיתם בכלל, אז היא העלתה, החברים ראו ורצו גם. אחריהם באו החברים של חברים ובעיצומה של המגפה היא החלה להכין סלים למי שהגיעו לטיול במרחב הפתוח והבטוח, וכך גם  היום במסגרת דרום אדום, ובכלל.

בסל היא אורזת סלטים, קישים, מאפים, לחמים ועוגות שהיא מכינה, מוסיפה גבינות, מטבלים וזיתים מתוצרת האזור, ואתם רק תזמינו מראש, תגיעו לאסוף מביתה, והיא תוסיף המלצות ללוקיישנים יפים לפרוס אותו, תוך שהיא מחדדת - "רק על תדרכו ותרמסו לנו את שדות החיט שמקיפים את הקיבוץ".

סלילי (צילום: אריאלה אפללו)
סלילי | צילום: אריאלה אפללו

מחיר: 280 שקלים לסל זוגי. לעוד פרטים

 

הנחיות צה"ל ומשטרת ישראל לקראת דרום אדום

החל מה-2 בפברואר, ולאורך ארבעת סופי השבוע במהלך פברואר, יתקיימו אירועי "דרום אדום" בנגב המערבי. הפעילות אושרה בהתאם להערכת המצב הביטחונית, ולצד התאמות שנעשו בשל המלחמה. בין ההתאמות, הסטת מוקד האירועים לחלקה המזרחי של גזרת הנגב המערבי, איסור נסיעה על כביש 4 מצומת יד מרדכי ועד למעבר ארז, וכן על כביש 232 מצומת שער הנגב ועד לכרם שלום במהלך סופי השבוע בהם מתקיים האירוע. המרחב יתוגבר בכוחות צה"ל ומשטרת ישראל.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎דרום אדום Darom adom‎‏ (@‏‎daromadom‎‏)‎‏

חלקו המערבי של העוטף עדיין מוגדר כשטח צבאי סגור בשל המלחמה. קיים איסור לחצות גדרות, לנוע בדרכי עפר לא מסומנות ולהיכנס למקומות מגודרים ומשולטים. עקב חשש להימצאות נפלים או תחמושת במרחב, בעת היתקלות בחפץ חשוד אין לגעת בו ויש לדווח למוקד 100 של המשטרה. יש לפעול על פי הנחיות גורמי הביטחון במרחב.

נדגיש כי לא תותר תנועה במרחב השטח הצבאי הסגור, מלבד תנועת תושבי היישובים המתגוררים בשטח זה, בהצגת תעודת זהות.

מצורפת מפת הצירים האסורים לנסיעה.