אין תמונה
מחול הזרזירים. כל אחד שואף להיצמד לשני
כששתי החברות מאירלנד תעדו בסרטון את מסעם בקנו, הן לרגע לא תיארו לעצמן מה עדשות המצלמה יתפסו. אבל הסרטון, שפורסם בשנת 2011 ומאז גרף כחצי מיליון צפיות, הוצף שוב ברשת היום וזכה לשיתופים רבים. אם תצפו בו תגלו כי יש סיבה מוצדקת לכך.

מחול הזרזירים

הסרטון, שצולם בנהר שנון (River Shannon) באירלנד, מציג להקת זרזירים ענקית אשר מסתובבת במעין מחול במה שנקרא “murmuring”, תופעת טבע ייחודית המתרחשת לעת ערב ובה נראות הציפורים תוך תמרוני תעופה קבוצתיים, כשכאן נתפסו בעין המצלמה לא פחות מאלפי זרזירים יחדיו.

עצם התופעה ותעופת הזרזירים, בתיאום על פי סדר מתמטי בין המשתתפים במעוף אינו ברור עדיין למדענים וכשצפו במספר דוגמאות של תעופת זרזירים מצאו שהתבניות של תנועותיהן קשורות יותר לפיזיקה מאשר לביולוגיה. להקות הזרזירים מתוארים הכי טוב בעזרת משוואות של "מעברים קריטיים", כמו מתכות שהופכות למגנט או נוזל שהופך לגז. כל זרזיר בלהקה מחובר לזרזיר אחר ושואף להיצמד אליו על מנת להגן על עצמו. כאשר הלהקה פונה ביחד, מדובר בשלב מעבר. ובמילים אחרות, כשהזרזיר הצמוד אליך זז, אתה זז ובמהירות שיכולה להגיע ל-74 קמ"ש. כל אחד מהשינויים בתזוזת הזרזירים הם אלה שיוצרים את הפיתולים המתואמים של חברי הלהקה.

התבנית בשמיים משתנה על פי הגדלים והמהירויות של זרזירי הלהקה. מה שמסובך וטרם מובן מבחינה מדעית הוא כיצד הדיוק של הזרזירים נוצר ונשמר. הרי זה פשוט לזרזיר אחד לנוע יחד עם שכנו, אבל מה בנוגע לתנועת שתי ציפורים אשר מופרדות על ידי מאות ציפורים אחרות? על פי Wired.com אשר פרסם את הידיעה במקור, הזרזירים מהווים דוגמא מרהיבה של דיוק ביולוגי שככל הנראה נובע מחלבונים ותאי עצב ומרמז על עקרונות אוניברסאליים שטרם מובנים לאדם.

>> יפן: הפרסומת הגזענית שמשגעת את העולם