זה רשמי: אוסטריה נכנסת לסגר החל ממחר (ב'-22.11) והוא ימשך לכל היותר 20 ימים, עד ה-13.12. אחרי עשרה ימים, יעילות הסגר תיבדק ואז יחליטו אם להמשיך אותו או לא. הסגר מגיע בעקבות עלייה חדה במספר החולים שעומד כרגע על כ-13,500 חולים ביום. 

ניר, תושב אוסטריה מתאר שוינה, עיר הבירה, הייתה אתמול מלאה כי הייתה אפשרות אחרונה לקניות לפני הסגר.ניר מספר כי: "בתי המלון יסגרו לתיירים, כך שהם לא יכולים לבוא. היום, יום ראשון, זהו היום האחרון שיהיה ניתן לשבת בבית קפה ולטייל לפני הסגר. האפשרות היחידה אחרי שהסגר יתחיל היא לשכור דירה, כמו למשל בAirbnb. כל אמצעי התחבורה ממשיכים לפעול כרגיל".

יחד עם זאת, על אף שאוסטריה נסגרת לתיירים ובתי המלון נסגרים, בחברות התעופה אל-על ואוסטריאן איירליינס, המפעילות כרגע טיסות ישירות מישראל לוינה, בינתיים אין שינוי בלוחות הזמנים והטיסות. משתי החברות נמסרה הודעה דומה האומרת שכרגע אין שינוי בטיסות והן יעקבו בימים הקרובים אחר ההתפתחות בהזמנות העתידיות.

גם בחברות הלואו קוסט וויז אייר וריינאייר, הטיסות לוינה מהארץ מופיעות עדיין על לוח הטיסות בנתב"ג. משתי החברות לא נמסרה תגובה. יש לציין שבסגרים שהיו בעבר באוסטריה איפשרו כניסה למקרים מיוחדים בלבד, כמו טיפולים רפואיים ואירועים משפחתיים. 

רחוב באירופה (צילום: Brian Kinney, ShutterStock)
היום (א') זה יום אחרון להצטייד בו ולשבת בבתי קפה. וינה | צילום: Brian Kinney, ShutterStock

היות ואוסטריה נסגרת לתיירים, אך חברות התעופה עדיין לא ביטלו טיסות, אנשים רבים נאלצו לשנות את מסלולם או לבטל את נסיעתם, במידה והכרטיס שרכשו מאפשר זאת. יוסי אזולאי מפרדסיה, הוא אחד כזה שהיה אמור להגיע אך הוא שינה תכניות: "עצוב לי לשמוע שאוסטריה נכנסת לסגר וכמובן שאגיע במועד אחר. זה חבל, כי לא כל חודש בשנה יש הזדמנות כזאת, שווקי הכריסטמס של וינה הם מהיפים בעולם. ברגע שהודיעו על סגר ביטלתי את הטיסות ואת המלון".

לאן תיסע במקום?
"אני בודק אפשרות של נסיעה לפריז במקום וינה, אבל זה לא אותו הדבר".

בניגוד לניר, ישנם ישראלים ששינוי הכרטיס לא היה אפשרי עבורם. שרה, שהתכוונה לטוס לוינה, נתקלה בבעיה הזו: "שינוי בוויזאייר לא משתלם, גם לא משתלם לי לנחות באוסטריה ולהמשיך ליעד אחר, כך שהכסף על הכרטיסים שנקנו הלך לפח. קניתי לפני שבועיים וחשבתי שהכול יהיה בסדר, לא ידעתי שהדברים ישתנו כל כך מהר".

גם אינה מירושלים הייתה אמורה להגיע באמצע דצמבר אך קיבלה הודעה ממקום הלינה שהזמינה, שלא תוכל לשכון בו, עקב הסגר. "הצימר נמצא באוסטריה עלית ליד זלצבורג לכן בוטל", היא אומרת. למרות זאת, אינה מקווה שתוכל לנסוע ולהגיע לאוסטריה בהמשך: "אני עדיין מתלבטת. מקווה שב15.12 אוסטריה תחזור לשגרה למחוסנים. אנחנו נחליט סופית כאשר בעוד עשרה ימים יחשבו מסלול מחדש במדינה."

וינה, אוסטריה (צילום: reuters)
וינה | צילום: reuters

חוץ ממנה, ישראלים רבים כתבו בקבוצות המטיילים של אוסטריה בפייסבוק שנתקעו ללא יכולת לשנות כרטיס וכספם נזרק פלח. "כבר נקנה כרטיס חדש ליעד אחר", כתבה אחת הגולשות.

עוד מדינות באירופה בדרך לסגר?

כאמור, גם גרמניה וצ'כיה עושות קולות של סרם או הגבלות מחמירות. הממשלה בגרמניה עשויה להכריז על סגר בעקבות התפשטות הנגיף במדינה, כך דווח ביום שישי האחרון, בסוכנות הידיעות רויטרס. זאת, שעות אחרי שדווח שאוסטריה תיכנס לסגר מלא ביום שני הקרוב. שר הבריאות הגרמני, ינס ספאן, הזהיר במסיבת עיתונאים כי לא בטוח שהחיסונים לבדם יעצרו את גל ההדבקות במדינה. ספאן נשאל במסיבת העיתונאים אם גרמניה תלך בעקבות אוסטריה לסגר מלא - ולא שלל את האפשרות. "אנחנו כרגע במצב שאנחנו לא יכולים לשלול שום צעד מניעה נגד התפשטות הנגיף", השיב ספאן. "אנחנו במצב חירום לאומי".

על פי נתוני הניו יורק טיימס, 48 בני אדם בגרמניה נדבקו בנגיף על כל 100 אלף בשבוע החולף. מדובר בעלייה של כ-40 אחוזים במספר הנדבקים לעומת הממוצע השבועי 14 יום קודם לכן. לשם השוואה, באוסטריה קצב ההתפשטות גבוה אף יותר, ובשבוע החולף כ-142 בני אדם נדבקו בנגיף על כל 100 אלף איש - עלייה של כ-107 אחוזים לעומת הממוצע השבועי שלפני שבועיים.

אולג פרנט בן 36 מאשקלון, הגיע ביום רביעי האחרון, למינכן  בגרמניה לפגישת עבודה והחליט להמשיך לאוסטריה ולטייל מעט. "הפגישה הייתה במינכן, כשהחלטתי לרדת לכיוון אוסטריה ידעתי שהתחלואה גבוהה אבל במקביל כל העסקים פה, מלונות, חנויות אטרקציות וכו מקשיחים מאוד מהבחינה הזאת ובכל מקום נדרשת תעודת מתחסן, בדיקה שלילית לא תופסת ואני מקווה שהם בקרוב יראו שינוי בתחלואה.

איך גרמניה מתנהלת כעת?
"לפני שהגעתי לפגישה עם הלקוח שלי, היה חשוב להם לדעת שיש לי תו ירוק/תעודת מתחסן. בביקורת הגבולות בכניסה לגרמניה גם כן בדקו וסרקו את תעודת המתחסן שלי. בכניסה לגרמניה לא נדרשת בדיקת קורונה שלילית אלה רק תעודת מתחסן. במקומות סגורים בדומה לישראל המון אנשים הולכים עם המסכה רק על פה, נתקלתי בכמה ללא מסיכה כלל, אומנם הם לא היו נראים מקומיים אבל עדיין. באוסטריה לא נתקלתי בכך. הם מקפידים מאוד על מסכות N95 ומעירים למי שללא מסיכה במקומות סגורים, אנשים די מתנהגים רגיל בחוץ. אבל גם כן בדומה לאוסטריה מאוד מקפידים לבדוק שיש תעודת מתחסן/תו ירוק. מהיכרותי הטובה עם גרמניה, הם לא יכנסו לסגר. יש פה היענות מאוד גדולה לחיסונים ובדומה לישראל כאשר אחוז המחוסנים יעלה כך גם אחוז החיוביים ירד".