מנהיגי האיחוד האירופי יתכנסו היום (ה') לפסגה דיגיטלית, שבה הם צפויים לדון בין השאר בהצעות לאפשר שימוש ב"דרכון ירוק" ביבשת. הנושא המרכזי של הפסגה הוא כיצד לזרז את מבצע החיסונים האיטי ברחבי האיחוד האירופי. הגורם העיקרי שמעכב אותו הוא המתנה לחיסוני החברות ביונטק-פייזר ואסטרהזניקה, שמתעכבים ומספיקים בקושי כעת כדי לכסות את שכבת הגיל של בני ה-80 ומעלה, קבוצת סיכון עיקרית, יחד עם עובדי מערכת הבריאות.

הכתבה פורסמה במקור בגלובס

בכל האיחוד האירופי ניתנו בחודשיים האחרונים, מאז החל מבצע החיסונים, כ-28 מיליון חיסונים נגד קורונה בלבד. מדובר בשיעור של 6 מנות ל-100 תושבים, בהשוואה ל-88 מנות בישראל, 28 מנות בבריטניה ו-20 מנות בארה"ב. חברת אסטרהזניקה הודיעה על עיכובים נוספים במשלוח חיסונים לאיחוד האירופי בימים האחרונים, בעוד ביונטק הבטיחה לייצר כ-300 מיליון מנות "עד סוף הקיץ", שאמורים לסייע למאמץ האירופי לחסן בהצלחה את האוכלוסייה.

בהתאם, אחד הנושאים על סדר היום של הפסגה יהיה הנפקתם של "דרכונים ירוקים" לפי המתכונת הישראלית - למי שקיבלו חיסון ולמי שהחלימו מהמחלה באופן טבעי. מי שדוחפות במיוחד את אישור השימוש ב"דרכונים הירוקים" הן אוסטריה, קפריסין ויוון, שמקוות כי הם יאפשרו תנועה חופשית יותר באיחוד האירופי, שתיתרגם לתיירות רבה יותר ללא הגברת הסיכון להתפרצויות קורונה נוספות.

קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ אמר אתמול (ד') בנאום בווינה כי "אנחנו צריכים שוב את חופש התנועה בתוך האיחוד האירופי". כלי התקשורת דיווחו כי הפתרון שקורץ מקדם הוא "דרכון דיגיטלי" - אפליקציה שתציג את המצב החיסוני של תושב האיחוד. "אנחנו רוצים לאמץ פתרון דומה לזה שקיים בישראל", אמר הקנצלר האוסטרי.

אבל גרמניה, שבדרך כלל משפיעה משמעותית על גישת האיחוד האירופי כולו, מהססת מאוד לגבי הוצאת הדרכון. מומחים וכלי התקשורת במדינה הצביעו על הבעיות הכרוכות בו: מתן "זכויות יתר" למי שיתחסנו למרות שעדיין אין מספיק חיסונים לכולם, הרכב החיסונים השונה שקיבלו תושבי מדינות שונות (בהונגריה, למשל, החלו גם לחסן בעזרת החיסון הרוסי "ספוטניק 5"), היעילות שלא ברורה עדיין של החיסונים בפני מוטציות שונות וגם התוקף של החסינות הטבעית למי שהחלימו, שככל הנראה משתנה משמעותית מאדם לאדם.

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מתנגדת בשלב זה לצעד, בגלל העובדה שהממשלות לא הציעו מספיק חיסונים, אך אמרה בריאיון אתמול כי יש "לשקול מחדש" את העמדה בשלב מאוחר יותר. "בנקודת הזמן שבה נציע אפשרות חיסון לקורונה למספיק אנשים, וחלק מהם כלל לא ירצו להתחסן, אז נצטרך לשקול אם צריכות להיות אפשרויות אחרות למחוסנים באזורים מסוימים. אנחנו עדיין לא שם", הוסיפה.