אוסטריה הפכה לאחרונה ליעד מבוקש לישראלים. טיסה קצרה, מחחירים נוחים ונופים מרהיבים, הפכו את המדינה לאחת היעדים הפופולריים. אך החל מאתמול (14.11), אוסטריה שינתה את פניה: הממשלה האוסטרית הודיעה שתטיל סגר על תושבים שלא התחסנו נגד קורונה וייאסר עליהם לצאת מבתיהם שלא למטרות הכרחיות למשך 10 ימים. ילדים מתחת לגיל 12 ומי שאינם יכולים להתחסן בשל מצב רפואי פטורים לגמרי מההגבלות הללו. 

ההגבלות החדשות מגיעות לאחר ששיעור התחלואה באוסטריה זינק בשבועות האחרונים ועומד כרגע על קרוב ל-11 אלף מקרים חדשים ליום.

ישראל, איש עסקים שחי באוסטריה, אומר כי: "מי שלא מחוסן ולא מחלים יש לו ברירה או ללכת להתחסן או לשבת בבית. שמעתי גם קריאות זעם פה ושם, אפילו שימושים בקונוטציות הזויות של אפליה . אפילו שמעתי על התבטאות קיצונית מאוד שמשווה לתקופות אפלות, מחנות ריכוז וכדו׳, אבל זה ממש שולי באופן כללי רוב האנשים מחוסנים או מחלימים כך שזה לא משמעותי בעבורם. בכלל, הלחץ מהסגר הוא כבר לא כמו בגלים הקודמים".

גם ניר, ישראלי שמתגורר בוינה, מציין שאתמול בערב התקיימה הפגנה מול משרד ראש הממשלה כנגד הצעדים החדשים, אבל להערכתו רוב האוכלוסייה מבינה את המצב ותומכת בכך.

מי שמחה היו אנשים שלא התחסנו?
"כן, אבל האוכלוסייה בכללי לא זועמת. רובה מבינה. הרבה מאוד אנשים מתחסנים עכשיו, בעיקר בגלל הלחץ. אבל מדובר בצעד הכרחי ולדעת מומחים רבים לא מספיק. המספרים עולים מהר מידי. יש לנו כאן בעיה שמפלגת החופשיים מתנגדת ללחץ להתחסן אך אין התקוממות קיצונית. יש שילוב מעניין בין ימין קיצוני לבין מתנגדי חיסונים: הימין הקיצוני מעורב בהפגנות נגד אמצעי להדברת הקורונה. אנשי ימין קיצוני משתתפים בהפגנות נגד תקנות הקורונה".

"רוב הלא מחוסנים לא עשו זאת מתוך אידאולוגיה", אומר ניר. "הם לא התחסנו כי חשבו שזה לא כל כך חשוב. יש כמובן כאלה שחושבים שזאת קונספירציה אבל זה מיעוט. באוסטריה מפלגה בשם MFG שמתנגדת לחיסונים ולכל האמצעים נגד המגיפה. אבל אני לא יכול להבין איך אפשר לתמוך במפלגה כזאת. וינה מאפשרת לכולם להתחסן במנה השלישית מ-5 בנובמבר. לפני מספר ימים וינה קבעה שכל מי שהתחסן לפני 4 חודשים, יוכל להתחסן בפעם השלישית. מעבר לכך וינה מאפשרת לחסן ילדים למרות שעדיין רשות התרופות האירופאיות לא אישרה את השימוש בחיסון לילדים".

ניר מוסיף ומספר כי: "ההגבלות הרשמיות הן שאסור לצאת מהבית פרט למספר מקרים, בין השאר כדי להתאוורר. מושג מאוד גמיש. הם לא יכולים להיכנס לחנויות רגילות, כמו בגדים למשל. הם לא יכולים לקנות מתנות לחג המולד. הם לא יכולים לצאת ליהנות בשווקים המיוחדים של חג המולד. מותר לצאת לעבוד, לטיפולים רפואיים, מותר לצאת ללימודים ולקניית אוכל ודברים חיוניים אחרים, כמו למשל טואלטיקה. אבל הם לא יכולים לקנות בגדים, מתנות לחג וכן הלאה".

במקביל, הממשלה האוסטרית שוקלת אף להחמיר את ההגבלות ולדרוש בדיקות שליליות גם ממי שחוסנו או החלימו בכניסה לאירועים ציבוריים או חללים סגורים, וכן לסגור את מועדוני הלילה, הברים והמסעדות משעות מסוימות. כל מחוז באוסטריה יוכל לאמץ כללים חמורים יותר מאלה שגובשו על ידי הממשלה. שיעור המחוסנים באופן מלא באוסטריה עומד על 62% בלבד, לעומת 67% בגרמניה השכנה, 68% בצרפת ו-76% בדנמרק.