"מטייל שנוסע פעם ראשונה להודו, עדיף שיעשה מחקר מעמיק וישאל חברים ומטיילים שהיו שם כדי לא ליפול למלכודות של כל מיני נוכלים ונהגי מוניות", סיפר דן תושב תל אביב שנעקץ בהודו כמה פעמים. "נסעתי  לבד והם ניצלו את הנאיביות שלי. היה מקרה שצילמתי אדם מחלל לנחש קוברה והוא דרש ממני 300 רופי. ממש עקיצה תרתי משמע. שלא לדבר על נהגי המוניות שאסור להאמין לרובם. אני את הלקח שלי למדתי. בפעם השנייה כבר נזהרתי יותר". 

מחפשים לאן לטוס? הכנסו למדריך היעדים של mako

רגע לפני שגם אתם אורזים מוצ'ילה ומגיעים, ריכזנו כמה תרגילים מוכרים שכל מטייל שנוחת בהודו צריך להכיר. חשוב לציין שאם נתקלתם במעשה נוכלות כזה או אחר, אל תהססו לפנות למשטרה המקומית שמקפידה לעזור לתיירים ומנסה למגר את התופעות הללו.

1. מיין בזאר סגור

אחת העקיצות הכי ידועות של נהגי המוניות. השיטה פשוטה: עצרתם נהג מונית בשדה התעופה על מנת שיסיע אתכם למיין בזאר בניו דלהי לחפש גסטהאוס. נהגי המוניות שרוצים לגזור עליכם קופון יטענו שהמיין בזאר סגור, יעשו סיבוב בעיר, ידאגו ל"סדר" לכם סוכן נסיעות וגסטהאוס ועל הדרך יעקצו מכם כמה מאות רופי. חשוב לדעת שהמיין בזאר אף פעם לא סגור. אם זה קורה לכם, פשוט רדו מהמוניות וחפשו נהג מונית אמין.

הצד האפל של המדינה האהובה על הישראלים (צילום: Smarta, Shutterstock)
מיין בזאר. המקום בו מתרחש העוקץ המוכר מכולם | צילום: Smarta, Shutterstock

2. עוקץ הנחשים

ישראלים רבים נופלים בפח כשהם מצלמים מקומיים שמחללים לנחשים ונדרשים בתוקפנות לשלם סכומי כסף גדולים. פשוט אל תצלמו ללא רשות וכך לא תסתבכו.

3.עוקץ נהגי המוניות והטוקטוקים

משדה התעופה בניו דלהי לתוך העיר אל תשלמו יותר מ-350 רופי. ישראלים רבים נפלו בפח כאשר נהגי מוניות וטוקטוקים עשו להם סיבובים ממושכים ודרשו מהם 800 וגם 1,000 רופי. תדאגו למצוא נהג מונית שעובד בחברה מסודרת.

4. מחירים מופקעים בדוכנים וניקוי אוזניים

בעלי הדוכנים ברחבי הערים בהודו יזהו מהר מאוד אם אתם מטיילים חדשים ונלהבים ויבקשו מכם מחירים מופקעים. אל תשלמו יותר מעשירית המחיר שיבקשו מכם. עוד טריק ידוע אלה מקומיים שיציעו לנקות לכם את האוזניים בטענה שהן מאוד מלוכלכות ואז ידרשו מחיר מופקע. פשוט תתעלמו מהם.

גואה (צילום: אילן ארנון)
יציעו לכם ניקוי אוזניים במחיר מופקע. השוק בגואה | צילום: אילן ארנון

5. בקבוקי מים ומשקאות קלים

על פחיות קולה, משקאות קלים ובקבוקי מים מינרליים אל תשלמו יותר מ-20 רופי. היו מטיילים ישראליים שנעקצו ושילמו 70 וגם 150 רופי.

6. הרכבות בוטלו, אין כרטיסים

שם קוד לעוקץ של מטיילים רבים  לרבות ישראלים: בתחנות רכבת מוצבים מקומיים שצועקים בקולי קולות שהרכבות בוטלו או שאין כרטיסים. גשו למודיעין ותבררו את העניין. מדובר בעוקץ שמטרתו לגרום למטיילים לשכור אופנועים, כלי רכב או מוניות מאותם נוכלים ולשלם אלפי רופי במקום כמה עשרות בודדות לנסיעה ברכבת.

7. סוכני נסיעות שמדברים עברית

הם ידברו בחביבות, יציעו לכם הרים וגבעות, ינסו לסדר גסטהאוסים, מלונות ומדריכי טיולים, אבל בשורה התחתונה הם יעקצו אתכם באלפי רופי. כך למשל מטיילים צעירים נדרשו לשלם 2,000 רופי ללילה בגסטהאוס במיין בזאר. המלצה: אל תתקרבו לאותם סוכנים ועדיף לעשות סקרי שוק ולהשוות מחירים.

טאג' מאהל (צילום: Seb c'est bien, ShutterStock)
סוכני טיולים שמדברים עברית הם לא בהכרח אמינים | צילום: Seb c'est bien, ShutterStock

8. עוקץ אמריצר

מדובר בעיר בפנג'אב שבה יש מקדשים רבים שמציעים למטיילים לישון בהם בחינם, אבל יש מקומיים שיטענו שאין אליהם כניסה וידרשו מכם ב-900 רופי ללילה לא כל סיבה.

9. תשלמו רק ברופי ולא בדולרים

ההפרשים בין השערים יגרמו לכם לחיסכון גדול מאוד. כך למשל, נהגי מוניות ובעלי דוכנים למזכרות בשווקים מנצלים מטיילים ישראלים שלא המירו לרופי וגובים מהם מחירים גבוהים בדולרים. "נסעתי במונית עשר דקות בדלהי ולקחו ממני 60 דולר", התלונן מטייל ישראלי. המלצה: להמיר דולרים ברופי מיד עם הנחיתה.

10. לא לקנות תכשיטי כסף וזעפרן

מטיילים שקנו תכשיטי כסף במקומות שונים בהודו, מתוך מחשבה שמדובר בכסף אמיתי, גילו בארץ שמדובר בזיוף. גם זעפרן, שנחשב לתבלין יקר ונדיר, נמכר במאות רופי באריזות קטנות, אבל ברוב הפעמים מדובר בזיוף.

זעפרן (תמונת AVI: Sean Gallup, GettyImages IL)
מוכרים זעפרן מזוייף במחירים גבוהים | תמונת AVI: Sean Gallup, GettyImages IL

11. עוקץ נקניקיות

ההודים מנצלים לא מעט את העובדה שמטיילים אוהבים נקניקיה בלחמניה ודורשים כ-600 רופי. כריך נקניק צריך לעלות לא יותר מ-150 רופי.

12. לא להתחבר למתחזים למדריכים

היו מקרים בהם מקומיים התחזו בשמם לסוכני נסיעות מוכרים שעבדו עם ישראלים. משם הסיפור רק נעשה מורכב יותר, כאשר חלק ממהמדריכים הללו התחברו על המטיילים וביקשו הלוואה כספית עקב מצב כלכלי קשה והבטיחו שיחזירו את הכסף. 

13. עוקץ הפרחים

בנהר הגנגס ובאזורים מסוימים בהודו יש תושבים מקומיים שמחלקים פרחים לתיירים ומברכים אותם. לא מדובר בחביבות לשמה אלא בעוקץ. אותם מחלקי פרחים דורשים כסף בתקיפות. עצה טובה: סרבו לקחת את הפרחים.