ב-20 באוגוסט עומר פרי טס עם שלושה חברים לחופשה בבוקרשט, רומניה. עומר, מחוסן בשתי זריקות, מציין שהחופשה עברה בצורה מעולה עד הרגע שבו נאלץ לעשות את בדיקת הקורונה 72 שעות לפני החזרה לארץ - אז הוא גילה שהוא חיובי לקורונה והכל התהפך.

בשיחה עם mako עומר מספר ששלושת חבריו יצאו שליליים וכך הוא מצא את עצמו לבד בדירת אייר בי אנד בי בבוקרשט, כשהנהלים במדינה מחייבים להישאר בבידוד של 14 ימים. בכל הימים האלה עומר מציין שהוא הרגיש מצוין פיזית, אבל מבחינה נפשית החוויה הייתה מאוד קשה, בעיקר בגלל חוסר הוודאות. משרד הבריאות הרומני לא ידע להגיד לו בדיוק מה לעשות, בשגרירות לא הכירו את הנהלים והוא נאלץ למעשה להבין בעצמו, דרך אנשים שונים, מה ההנחיות שעליו להתנהל על פי הן.

>> הגבלות תעופה בזמן קורונה - לאן אפשר לטוס עכשיו

בפוסט שכתב בפייסבוק עומר שיתף בתסכול שלו מחוסר העזרה שקיבל מצד הגורמים הרשמיים ובכמה תובנות שהבין בעצמו בתקופת הבידוד שלו ברומניה. אחד הדברים הכי חשובים שעומר משתף בהם נוגע ליציאה מהבידוד והחזרה לארץ. לדבריו, ברומניה, על מנת לצאת מבידוד צריכים כאמור לעבור 14 יום. "אנשים שאמרו לי לעשות בדיקת PCR כדי להשתחרר מהבידוד ברומניה ולקבל אישור לטוס לארץ זו תשובה מטעה ושגויה", הוא כתב.

הטופס שלא כולם מכירים: לחזור לארץ בלי בדיקת קורונה

למעשה, מה שהרבה אנשים לא יודעים, זה שבמקרים חריגים משרד החוץ מאפשר למי שהחלימו בשלושת החודשים האחרונים לטוס לארץ מבלי לעשות את הבדיקה 72 שעות לפני, היות ומי שהחלים לאחרונה יכול עדיין לצאת חיובי בבדיקה למרות שהחלים והוא אינו מדבק. "אם עשיתי בדיקה (למשל ב-20.8) שיצאה חיובית ואז עוד בדיקה ב-27.8 שהיא גם חיובית (למרות שבפועל החלמתם), כל ימי הבידוד מתאפסים וצריך להתחיל לספור 14 ימי בידוד מ-27.8, ככה שתוכלו להיתקע סתם ברומניה וחבל. אני מכיר אנשים שעשו בדיקה כדי לצאת מבידוד ברומניה, אבל לא חייבים לקחת את הסיכון".

את האישור מקבלים בטופס שממלאים באתר משרד החוץ. בטופס נכתב בין השאר: "הוועדה תשקול כל בקשה של אדם אשר טרם חלפו 3 חודשים מאז הוגדר כמחלים מקורונה בישראל (וצירף טופס אישור שניתן כדין והכולל ציון מועד הגדרת הנוסע כמחלים), אך בבדיקת PCR שביצע כאמור לעיל התגלה ממצא חיובי".

כך נראה האישור:
טופס אישור לא לעשות בדיקל קורונה (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

עומר מסביר איך זה עובד בפועל:

  1. "יש לשלוח את הטופס לאחר שביצעתם 10 יום בידוד ברומניה (אני שלחתי ביום העשירי של הבידוד ברומניה, אך עדיין השלמתי את ה-14 יום שהייתי צריך)".
  2. "בשביל הטופס צריך גם לשלוח אישור שהייתם אצל רופא שבדק את מצבכם הרפואי כדי לקבל אישור החלמה - כמו מעין סטטוס מצב שבודקים שאין לכם סימפטומים ואתם מרגישים טוב בכדי לעלות על מטוס לישראל. זה יכול להיות רופא מקומי ברומניה, או שיחת וידאו עם רופא בארץ (אני באופן אישי ביצעתי את זה עם כללית - כמו שיש שירות של שיחת וידאו בארץ כשאתה לא מרגיש טוב).
  3. "צריך לשלוח בקישור בטופס את תוצאת הבדיקה החיובית, כרטיס הטיסה שאליו אתם מתכוונים לעלות (אחרי כרטוס), צילום דרכון, תעודת חיסון (אם יש), יש אופציה להוסיף כמה מילים חופשיות. האישור ניתן בין 48-24 שעות מרגע השליחה. לי הגיע אחרי 36 שעות בערך".
בשיחה עם mako אמר עמר שחברת התעופה איתה חזר לארץ כיבדה את האישור ללא בעיה. זאת לאחר שלאורך כל הדרך אף אחד לא ציין בפניו שקיימת האפשרות הזו. "אנשים שאמרתי להם על כך, כולל גורמים רשמיים, בניסיון להבין האם זה טופס שעליי להגיש, אמרו לי שלא יכול להיות שזה אמיתי. אז זה אמיתי ועובד אפילו לא רע. מוזר שהייתי צריך לגלות על כך בדרכים לא רשמיות, בדלת האחורית".

ומה קורה כשנוחתים בארץ?

עומר מספר: "הטופס לא פותר אותך מבדיקת קורונה בנחיתה בנתב"ג, הוא רק מאפשר לך לעלות על הטיסה לישראל ללא הצגת בדיקת PCR שלילית. בשדה ברומניה, כשבאתי לעלות על הטיסה, הדייל אמר לי שאני חייב להראות ששילמתי על ה-Test&Go בשביל לעלות וזה בעצם סוג של תנאי עלייה לטיסה (לא הפריע לי, כי עם המסקנות של הבדיקה בארץ אני כבר אדע לטפל יותר טוב, העיקר להגיע).

"כשנחתתי בארץ, היה המון אי-ודאות ותשובות סותרות ממשרד הבריאות לגבי הבידוד שאני אמור לבצע. תחילה, נאמר לי שאם קופת חולים מאשרת להגדיר אותי כמחלים אני מבצע בידוד של 24 שעות מרגע הנחיתה (בנוסף, יצאתי שלילי בבדיקת PCR בנתב"ג). לאחר מכן, כאשר קופת החולים שלי הגדירה אותי כמחלים, פתאום אמרו לי שזה לא תופס ואני צריך לבצע בידוד של שבוע עם 2 בדיקות שליליות, להציג בדיקה סרולוגית כדי 'להוכיח' שאני אכן החלמתי מקורונה כי לא חליתי במסגרת שהותי בארץ. בסופו של דבר, ביצעתי בידוד של שבוע - שלדעתי היה מאוד מיותר, אם כבר ביצעתי בידוד של 14 יום במדינה אחרת. חבל שלא התייחסו לזה כל כך בארץ, למרות שהצגתי את הבדיקה החיובית מהתאריך שנתקבלה".

 
שימו לב! עומר מתאר אירועים שעברו עליו בעת חופשה ברומניה. יש לברר בכל מדינה אם על מנת לצאת מבידוד יש לעשות בדיקת קורונה, בלי קשר לאישור הניתן על ידי משרד החוץ בנוגע לחזרה לארץ ללא בדיקה.