"מעשה גזעני מביש": נשיא אנדלוסיה בספרד צבע את פניו – והצית ויכוח סוער במדינה
הופעתו של נשיא חבל אנדלוסיה חואנמה מורנו עם פניו צבועות בשחור במצעד שלושת המלכים המסורתי בסביליה הציתה סערה פוליטית וציבורית רחבה בספרד. מה שהוצג על ידי לשכתו כמחווה למסורת בת יותר ממאה שנה וכאירוע חגיגי לילדים, הפך בתוך שעות לעימות חריף על גזענות, בלאקפייס וסדרי עדיפויות שלטוניים, עם מתקפה חזיתית מצד מפלגות השמאל, פעילי זכויות אדם וברשתות החברתיות

.jpg)
נשיא ממשלת חבל אנדלוסיה בספרד מעורר גל ביקורת נרחב לאחר שהופיע עם פניו צבועות בשחור במהלך מצעד שלושת המלכים המסורתי בסביליה. מדובר באחד מאירועי חג ההתגלות הבולטים והחשובים ביותר בספרד, שמושך אליו מאות אלפי תיירים.
חואנמה מורנו, יו"ר המפלגה השמרנית של מפלגת העם (PP) ונשיא ממשלת אנדלוסיה (החונטה), צבע את פניו בשחור כדי לגלם את המלך בלתזר במהלך מצעד "קבאלגטה דה רייס מאגוס" שהתקיים אתמול בערב. המצעד, שמתקיים כבר יותר ממאה שנה, כולל שיירת מיצגים העוברת ברחבי העיר, כאשר שלושת המלכים משליכים ממתקים ומתנות לקהל, ובעיקר לילדים.
בפוסט שפרסם ברשת X כתב מורנו כי מדובר ב"כבוד" עבורו להשתתף באירוע: "מי ייתן והפלא, הקסם והתקווה יגיעו לכל בית באנדלוסיה. זהו כבוד גדול. אנחנו שמחים לראות את ההתרגשות ממלאת את רחובות סביליה". בהמשך הוסיף: "מצעד שלושת המלכים בסביליה הוא דבר מיוחד. לראות את פניהם המאושרות של ילדי אנדלוסיה הוא המתנה הגדולה ביותר".
עם זאת, התמונות של נשיא החבל עם פניו צבועות בשחור עוררו במהירות סערה ברשתות החברתיות ובקרב יריביו הפוליטיים, שתיארו את המעשה כגזעני ומיושן. אחד המשתמשים הגיב ברשת: "אתה בבירור לא יודע מה זה בלאקפייס (blackface). מה שעשית הוא מעשה גזעני חמור מאוד. מביש".
חואן אנטוניו דלגאדו, חבר פרלמנט אזורי מטעם מפלגת פודמוס מהשמאל, גינה את המעשה בחריפות: "ב-2026 נשיא חבל שמופיע כך מנרמל מחווה גזענית וקולוניאלית. זה לא הומור ולא מסורת, זה חוסר כבוד ולגיטימציה לגזענות".
ביקורת דומה נשמעה מצד גורמים נוספים בשמאל הספרדי. פבלו אצ'ניקה, לשעבר חבר הפרלמנט האירופי, האשים את מורנו בניסיון להסיט את תשומת הלב הציבורית, ואמר: "הוא החליט להתנהג כמו אידיוט כשהוא מתחפש לבלתזר, עם נופך של גזענות אגב, כדי שידברו על זה וישכחו שהוא הורס את מערכת הבריאות הציבורית באנדלוסיה בזמן שהוא מעביר כספים לעשירים". אספרנסה גומס, חברת מועצת התיאום של מפלגת סומאר וחברת הפרלמנט האנדלוסי, הוסיפה: "מערכת הבריאות קורסת, הטיפול בסיעוד מוזנח, הדיור בלתי אפשרי אבל למורנו יש זמן לתחפושות. אלה סדרי העדיפויות של ממשלה שחיה מתעמולה".
ההיסטוריון הספרדי מנואל מארקס היה בוטה במיוחד וכתב: "חואנמה מורנו, נשיא החונטה של אנדלוסיה, הוא גזען עלוב. לצבוע את עצמך בשחור כדי להפוך למלך בלתזר במצעד שלושת המלכים הוא מעשה גזעני בכל עיר דמוקרטית ומתורבתת. בלאקפייס זה גזענות".
במהלך התהלוכה, שנמשכה כשש שעות וכללה חלוקה של אלפי קילוגרמים של ממתקים, התקבל מורנו בקריאות "בלתזר" ו"נשיא", אך גם נאלץ להתמודד עם קריאות סרקסטיות מהקהל, בהן דרישה כי במקום ממתקים יזרוק "תור לרופא", רמז למשבר המתמשך במערכת הבריאות הציבורית של אנדלוסיה. שלט פרסומת שמומן על ידי המפלגה הלאומנית-שמאלית אדלנטה אנדלוסיה נשא את הכיתוב:"בלתזר, השנה אנחנו מבקשים בריאות ציבורית".
מפלגת העם של אנדלוסיה יצאה להגנתו של מורנו וכינתה את הביקורת "אבסורדית". בציוץ תמיכה נכתב: "הוד מלכותו המלך בלתזר מפיץ שמחה בקרב ילדי סביליה במצעד". התגובה הזו עוררה לעג נוסף ברשת, כאשר משתמש אחד כתב: "ב-2026 לצבוע את פניו של מורנו כדי שייראה שחור יכול להיות רק רעיון של תומכי קורינה מאצ'אדו (פוליטיקאית ואקטיביסטית מוונצואלה, הנחשבת לדמות הבולטת ביותר באופוזיציה נגד מדורו)".
הסערה הציתה מחדש את הוויכוח סביב אופן הצגתו של המלך בלתזר בספרד. באופן מסורתי, ספרדים לבנים נהגו לצבוע את פניהם בשחור כדי לגלם את הדמות המקראית, הנחשבת לבעלת מוצא אפריקאי. בשנים האחרונות הושוותה הפרקטיקה יותר ויותר לבלאקפייס, צורה של קריקטורה גזעית הנתפסת כפוגענית וזוכה לגינוי בין-לאומי.
ארגוני זכויות אדם ופעילים נגד גזענות טוענים זה זמן רב כי המסורת מתעלמת מנוכחותם של אזרחים שחורים בספרד המודרנית. בעקבות זאת, ערים מרכזיות רבות, בהן מדריד, ברצלונה ומלאגה, מעסיקות שחקנים שחורים לגילום דמותו של בלתזר. למרות השינויים בערים אחרות, הנושא נותר רגיש בחלקים מאנדלוסיה היותר מסורתית ושמרנית, שם מסורת, פוליטיקה ודיון עכשווי על ייצוג גזעי ממשיכים להתנגש. מורנו עצמו לא התייחס ישירות למחלוקת.