בסוף השבוע האחרון הודיעה חברת הטיסה הלאומית של טורקיה, טורקיש איירליינס, על כך שלא תחזור לפעול בישראל עד ה-26.10, ובכך, למעשה, הצהירה שנכון לעכשיו וגם בעתיד הקרוב בטורקיה לא ממש רוצים את התיירים הישראלים. ההחלטה הזו מגיעה לאחר שהחל מה-7.10 היחסים בין המדינות נמצא בשפל בעקבות המלחמה בעזה. עד המלחמה טורקיה בכלל, ואיסטנבול בפרט, היו היעדים הכי מבוקשים של הישראלים. 

> במקום איסטנבול: אלה היעדים לטוס אליהם אחרי המלחמה

> הרשימה השחורה: אלה כל המדינות שנגדנו עכשיו

לצד השנאה כלפי הישראלים ברחובות ובהנהגה, נראה שלא כולם במדינה שמחים מההחלטה המונעת את הגעת התיירים הישראלים לטורקיה. כך למשל, ח', בעל חנות שטיחים באיסטנבול מספר שהוא מתגעגע לתיירים הישראלים. הוא עובד 12 שעות ביום אבל ההכנסות שלו בימים אלה נמוכות מאוד.

 

"מאז המלחמה בישראל ההכנסות שלנו ירדו מאוד. נכון שמגיעים מידי שנה לטורקיה עשרות מיליוני תיירים מכל העולם אבל הישראלים נחשבים לבזבזנים ביחס לאחרים, הם אוהבים קניות ובזול. קונים כל דבר. רובם מגיעים ל'בזאר המצרי' שיש בו מוצרים לבית: שטיחים, כריות בעבודת יד, בגדים ונעליים באיכות גבוהה של מותגים בינלאומיים מוכרים", הסביר ח'. "הישראלים היו משאירים הרבה כסף במדינה שלנו ואז באה המלחמה והרסה הכול. לעם בטורקיה אין משהו אישי נגד הישראלים, פשוט הנשיא ארדואן לא אוהב את הממשלה שלכם. כלפי אזרחי ישראל אין בו שום שנאה. אתם רצויים בטורקיה".

איסטנבול (צילום: אילן ארנון)
שוק באיסטנבול | צילום: אילן ארנון

לדבריו, כיום מגיעים תיירים בודדים מישראל שמסתובבים זמן קצר ברחבי העיר ובמרבית שעות היום מסתגרים במלונות. "אני לא מאמין שיפגעו בך אם אתה תייר מישראל. ההפגנות ברחבי טורקיה נגד ישראל וכל מיני מחאות שהיו הם נגד הממשלה בישראל הם לא נגד האזרחים".

גם מ', שותף במסעדה מצליחה באיסטנבול, שנמלט כפליט מהמלחמה בסוריה, מודה שהתייר הישראלי הוא הכי טוב שאפשר לבקש. "עד חודש אוקטובר בשנה שעבר, ימים לפני שפרצה אצלכם המלחמה, התיירים הישראלים עוד מילאו את המסעדות והמועדונים והשאירו טיפים גבוהים מאוד יחסית לתיירים האירופאים", הסביר מ'. "אני יכול להבין למה אתם לא באים לפה , בגלל כל ההפגנות וההצהרות של ארדואן בעד החמאס ונגד ממשלת ישראל. מידי פעם מגיעים אליי תיירים בודדים מישראל שהגיעו לטיפולים רפואיים או לקניות והם מרגישים בטוח באיסטנבול. מקווה שלמרות הכל הישראלים יחזרו אלינו בקרוב".

שלושה וחצי חודשים עברו מאז החלה מלחמת 'חרבות ברזל' ומספר הישראלים הטסים לחופשות בטורקיה, בדגש על אנטליה ואיסטנבול, נע סביב כמה עשרות נוסעים בודדים בחודש, שמרביתם מגיעים לתיירות מרפא (השתלות שיער, טיפולי בוטוקס, טיפולי שיניים) ומעזים לקחת סיכון.

מסעדות ערב איסטנבול טורקיה (צילום: paul prescott, shutterstock)
צילום: paul prescott, shutterstock

כאמור, לפני המלחמה המוני ישראלים טסו לטורקיה לשופינג זול באיסטנבול ולחופשות בטן גב באנטליה. "להערכתי אחרי שהמלחמה תגמר חלק לא מבוטל מהתיירים הישראלים יוותרו על טורקיה כפי שוויתרו על סיני לטובת יעדים אחרים שאין בהם סכנה לביטחונם", הסביר מדריך תיירים ישראלי. "הטורקים ממש ירו לעצמם ברגל".