mako
פרסומת

"החיים שלי נהרסו": הצטלם עם דגל ישראל במהלך ביקור בארץ - ונעצר כשחזר לטורקיה

ביקורו של צעיר טורקי בישראל לפני כשנה הסתיים בפיטורים ממקום עבודתו בנמל התעופה באיסטנבול, מעצר ואיומים ברצח. "הקשר שלי עם ישראל התחיל בעיסוק בהיסטוריה בתואר. נאלצתי להשאיר מאחור את הקריירה שבניתי ואת המשפחה שלי, אבל אני לא מתחרט על כך וגאה שהלכתי עם האמת"

אסף וקנין
פורסם:
התמונה של אומוט עם דגל ישראל
הקישור הועתק

אומוט אטסבן, בן 30 מטורקיה, הגיע לפני כשנה וחצי לביקור בארץ לאחר שנים שבהן חקר וכתב על ההיסטוריה של ישראל. במהלך הביקור הוא הצטלם עם דגל ישראל ושיתף את התמונה בסטטוס האישי שלו בוואטסאפ. התמונה הופצה ברשתות החברתיות, ולאחר שחזר לטורקיה פוטר מעבודתו בנמל התעופה באיסטנבול ונעצר על ידי המשטרה. בהמשך, בעקבות איומים ברצח שקיבל והחשש לחייו, הוא עזב את טורקיה וביקש מקלט בקרואטיה.

"הקשר שלי עם ישראל התחיל דרך העיסוק בהיסטוריה", הוא מספר בשיחה עם mako. "במהלך התואר שלי באוניברסיטה בטורקיה פרסמתי רומן המתרחש במצרים העתיקה, ובהמשך התמקדתי בהיסטוריה ובארכאולוגיה של ישראל הקדומה וגם פרסמתי מאמר אקדמי בנושא. הקשר שלי לישראל נובע מהתשוקה האקדמית ארוכת השנים הזאת ומכבוד עמוק להיסטוריה העשירה של האזור. אחרי שפרצה מלחמת 7 באוקטובר הפסקתי לכתוב לאתר מקומי מאמרים בנושא בשל האנטישמיות הגוברת בטורקיה".

אומוט תכנן את הביקור הראשון שלו בישראל ל־10 באוקטובר 2023, אך בשל פרוץ המלחמה נאלץ לדחות אותו. בהמשך, כשהקונסוליה הישראלית בטורקיה נסגרה, הוא נסע למוסקבה כדי לקבל אשרה חדשה שתאפשר לו להיכנס לישראל. בחודש אפריל בשנה שעברה הוא עשה את דרכו ארצה במטרה להכיר מקרוב את המקומות שאותם חקר ושעליהם כתב.

"הצטלמתי עם דגל ישראל ושיתפתי את התמונה רק בסטטוס האישי שלי בוואטסאפ, שהיה גלוי רק לאנשי הקשר השמורים שלי", הוא מספר. "מישהו מהם צילם מסך והדליף את התמונה לדפים שונים ברשתות החברתיות".

אומוט בביקור בירושלים

לדבריו, בעקבות הפצת התמונה החל נגדו מסע הכפשות. בין היתר נטען שהוא סוכן מוסד ובעל אזרחות כפולה, ושהגיע לישראל במטרה להשתתף במלחמה בעזה. בהמשך הוא פוטר מעבודתו, לדבריו בנימוק של "חוסר התאמה וחוסר יעילות". ארבע שעות בלבד לאחר שקיבל הודעה על פיטוריו מעבודתו בנמל התעופה, הגיעו שוטרים לביתו ולקחו אותו למעצר.

פרסומת

אומוט נשאל בחקירתו על הביקור בישראל, על התמונה עם הדגל, על מאמריו ועל ציוץ שפרסם ב-7 באוקטובר, שבו גינה את מתקפת חמאס נגד אזרחים. בציוץ כתב: "מי שמעניקים היום לגיטימציה למעשי הטבח של חמאס באזרחים במסווה של הגנה על פלסטין, יעניקו בעתיד לגיטימציה למעשי הטבח שמבצע ה־PKK".

הרשויות הטורקיות פתחו נגדו בהליך משפטי באשמת "הסתת הציבור לשנאה ולעוינות". לאחר מעצרו הוא הובא לבית המשפט, שם שוחרר עם איסור יציאה מטורקיה וחובת התייצבות בתחנת משטרה פעמיים בשבוע.

"ששת החודשים שלאחר ההחלטה היו סיוט מתמשך עבורי", מספר אומוט. "כתובת הבית שלי הודלפה, קיבלתי איומים ברצח ונאלצתי לעזוב את הבית שבו התגוררתי עם אמי, שהיא בעלת נכות מלאה. נאלצתי לחיות במסתור מוחלט באיסטנבול במשך חצי שנה. זה פגע בהמשך הטיפולים הרפואיים החיוניים של אמי, שהייתי מגיע איתה לכל מקום".

בדיון שנערך בעניינו לפני כשנה הסיר בית המשפט את איסור היציאה שלו מהמדינה ודחה את המשך המשפט לחודש מרץ 2026. אז החליט לעזוב את טורקיה. "הבנתי שהחיים שלי עדיין בסכנה מיידית ושאין לי עתיד בטוח במדינה". תחילה ניסה אומוט לעבור לישראל, אך ללא הצלחה. "הגעתי באופן אישי לשגרירות ישראל בבלגרד וקיבלתי תשובה שלילית. אף שהסברתי שחיי בסכנה וסיפרתי על כל מה שעברתי, נאמר לי שלא ניתן להנפיק לי אשרה".

פרסומת
משטרה בטורקיה
אילוסטרציה | צילום: FOTMA, shutterstock

משם הוא המשיך לקרואטיה וביקש מקלט במעבר גבול. לאחר מכן הועבר למרכז קליטה בזאגרב, שבו שהה כחמישה חודשים. "חששתי לחשוף בפני האנשים שם את סיפור החיים שלי מכיוון שמרבית השוהים היו מוסלמים מהמזרח התיכון ומאפריקה. פחדתי שהרקע שלי יסכן את חיי".

לאחר כשלושה חודשים בקרואטיה הוא קיבל היתר עבודה והחל לעבוד. בינתיים, ההליך נגדו בטורקיה נמשך. לדבריו, במשפט שנערך בחודש מרץ נגזרו עליו עשרה חודשי מאסר שביצועם הושהה לחמש שנים. עורכי דינו הגישו ערעור, והוא ממתין כעת להכרעה. עוד מספר אומוט כי הגיש 37 תלונות נגד אנשים שאיימו על חייו ברשתות, וכולן נסגרו ללא העמדה לדין.

פרסומת

כיום הוא עובד בתחום המזון המהיר בזאגרב, ובקשת המקלט שלו עדיין לא הוכרעה. לדבריו, אין לו אישור שהייה במדינות אחרות באירופה, ולכן הוא לא יכול לנצל הזדמנויות עבודה במדינות האלה. "אני חייב למצוא עבודה טובה יותר ולחיות בכבוד, אך המעמד שלי לא מאפשר לי. שכר הדירה גבוה, והעובדה שאני נמצא הרחק ממשפחתי ללא תמיכה מקשה עליי. נאלצתי להשאיר הכל מאחור: את המשפחה, את הקריירה שבניתי במשך שנים של עבודה קשה ואת ההשכלה. והכל בגלל שאמרתי את האמת על ישראל, ואני עדיין אומר זאת בגאווה. אני לא מתחרט על כך שעמדתי לצד האמת".