אזור הכרמל, פסטיבל "אקוספרה": ירוק ועדכני

פתח מערה בהרי הכרמל
טיול ברגל באיזור הכרמל

פסטיבל: אמנותי ואקולוגי.
איפה: בשיפולי הכרמל, ליד עין הוד. הפסטיבל יתקיים במרחב פתוח בין כרמי זיתים עתיקים למרגלות כפר האמנים עין הוד, בנוף קסום של הר ושל ים.
מתי: 14-12 באפריל.
אינטרנט: www.ecosfera.co.il
כמה עולה: מחיר הכניסה לאדם הוא 20 שקלים (מתחת לגיל 3 חינם) אלא אם כן מגיעים ברכבת, כיאה לאירוע בדגש אקולוגי, ואז הכניסה חינם (הסעות מהתחנה במחיר 5 שקלים לאדם).

מה המיוחד: פסטיבל אקוספרה הוא הפסטיבל הירוק הראשון מסוגו בישראל לאמנות ולסביבה. במרכז האירוע תעמוד התערוכה "על המקום" לאמנות עכשווית, שעוסקת ביחסים בין האדם לסביבה הטבעית והאנושית. המארגנים (מועצת הפיס לתרבות ולאמנות בשיתוף הגופים הלאומיים שעוסקים בסביבה בישראל) הצליחו לגייס אמנים בעלי שם, כשהשם המפורסם ביותר הוא יוקו אונו (כן, זו של ג'ון לנון, שהיא אמנית מוערכת בזכות עצמה). העבודות בתערוכה ימוקמו לאורכו ובסביבתו של שביל ישראל, וכך השיטוט ביניהן עתיד ליצור חוויה של טיול בטבע. במסגרת התערוכה יציגו אמנים מהארץ ומחו"ל, שעוסקים בסוגי מדיום מגוונים: ציור, פיסול, וידיאו, מיצב, סאונד ומיצג.
תערוכה ייחודית זו עוסקת באופנים שונים ביחסו של האדם לצמחייה, לעולם החי ולסביבה הטבעית והאנושית, בהתייחס למושג ה"קיימות" (sustainability). המונח הזה מציין את יכולתו של הדור הנוכחי לספק את צרכיו מתוך התחשבות בדורות הבאים. בנוסף לאמנות יוצגו בשטח הפסטיבל מתחמי תוכן סביב נושאי קיימות ושמירה על הסביבה.

עם ילדים: למען הילדים ייערכו שפע הפעלות, סדנאות יצירה והצגות תיאטרון. יוקרנו סרטים קצרים בנושאים ירוקים, וייערכו מפגשים עם אנשי סביבה, טיולים מודרכים בטבע ועוד. המתעניינים יוכלו להשתתף בסדנאות צמחי מרפא, אמנות אקולוגית ואריגה בחומרים ממחוזרים. בעין הוד יופעלו דוכני מעצבים ואמנים, שיציגו מוצרים ממוחזרים כמו תיקים, תכשיטים ועוד.

מה עוד בסביבה: אם רוצים לא רק לדבר על הטבע אלא גם לחוות אותו ברגליים, בסמוך למתחם הפסטיבל ישנו מסלול נפלא המעפיל אל מרומי רכס אצבע המשקיף מערבה אל הים. ניתן ללכת בשביל ולחזור בו, ואפשר גם להמשיך איתו עד לחניון נחל אורן. אפשר גם לבקר בכפר האמנים עין הוד, על שלל הגלריות שלו, סדנאות האמנים, המסעדות ובתי הקפה.
שוחרי הרכיבה על סוסים, אופניים וטרקטורונים יכולים לבקר ב"חוויית הרוכבים", בכניסה לקיבוץ בית אורן, המציעה מגוון גדול של מסלולי רכיבה על סוסים, מסלולי נהיגה בטומקר - רכב שטח, טיולים רגליים וסנפלינג. רוב המסלולים אורכם כשעה, אך אפשר גם ארוכים יותר. כל הפעילויות מלוות במדריכים מקומיים, המשלבים תוך כדי הטיול הסברים על האזור. החווה פתוחה שבעה ימים בשבוע בין השעות 9:00-17:00. מומלץ להזמין מראש פעילויות בטל' 04-8248474.

מפה: מפת סימון שבילים מס' 4 "הכרמל".

איך מגיעים: ממרכז הארץ נוסעים צפונה בכביש החוף עד מחלף זכרון יעקב. פונים מזרחה לעבר פורדיס. בצומת פורדיס פונים שמאלה ונוסעים בכביש 4. ממנו ישנן הסתעפויות ימינה אל חוף דור נחשולים, שמאלה לעין הוד, ובצומת בית אורן שמאלה לחניון נחל אורן ולעבר קיבוץ בית אורן, שבכניסה אליו נמצאת "חוויית הרוכבים".

טיולים בדרום: נוף ים המלח (צילום: istockphoto)
נוף ים המלח | צילום: istockphoto

אזור ים המלח: פסטיבל אהבה, מוזיקה, היסטוריה, היסטריה

איפה: צפון ים המלח.
מתי: פסטיבל המוזיקה - 13-14 באפריל, טיולים במהלך כל חול המועד.
פסטיבל: מוזיקלי ואקולוגי.

מה מיוחד: השנה מתקיים פסטיבל "אהבה" ה-13 בסימן העלאת המודעות למצבו של ים המלח המתייבש והולך. צפויות הופעות ליליות של אהוד בנאי, רמי פורטיס, החברים של נטאשה (בתקווה שארקדי דוכין ירגיש מספיק טוב כדי להשתתף), ארז לב-ארי, אביב גפן והתעויוט, מוש בן-ארי (שבין היתר יבצע שיר שכתב במיוחד כחלק מההתגייסות להצלת ים המלח) ועוד.
אינטרנט: פרטים על המופעים, הטיולים ואפשרויות הלינה ניתן למצוא באתר: www.dead-sea.org.il או במטה הפסטיבל, טל' 02-9400285.
סיור-תיאטרון:
איפה: בגן הלאומי קומראן.
מתי: 9-11 באפריל, 10:00-14:00. סיור לאור ירח: 9-10 באפריל (הרשמה ותשלום בכוכבית טבע: 3639*).
מה המיוחד: סיור תיאטרלי עם שחקני תיאטרון "היסטריה". השחקנים ישוטטו באתר ויפגשו במבקרים, מתוך כוונה להמחיז את תושביו הקדומים של האזור ולהמחישם: בני כת האיסיים שחיו כאן בעבר, הבדואים שמצאו בסוף המאה ה-19 את המגילות הגנוזות הראשונות; עובד רשות הטבע והגנים מספר על המקום.

עוד בסביבה: בגן הלאומי עין פרת שבנחל פרת ניתן יהיה להשתתף בגלישת צוקים (לפרטים, טל' 057-8936709). סיורים ייערכו בגן הלאומי הרודיון, שבו ניתן יהיה להתרשם מהממצאים החדשים המזוהים עם קבר הורדוס, בנחל משאש מורבעת, חלקו העליון של נחל דרגות, בנחל סלבדורה, בנחל אוג ובאתר הטבילה בקסר אל יהוד ועוד.

טיולים בעין גדי: אגם בעינות צוקים (צילום: איל שפירא)
עינות צוקים | צילום: איל שפירא
שמורת עיינות צוקים: ממש לאחרונה הוכשרו בשמורה כמה שבילים המאפשרים מעבר גם בכיסא גלגלים. השמורה כולה טובלת בסבך ירק, ומי מעיינות מתוקים הבוקעים כאן מציפים בריכות רדודות שבהן דגה עשירה והשתקפויות יפות, ונחפזים הלאה בזרימתם אל המקום הנמוך ביותר בעולם. במהלך הפסטיבל ייערכו בשמורה סיורים מודרכים (מדי יום, 9:00-15:00) שבמהלכם ניתן יהיה להכיר את הנמלה האורגת החיה על עצים (שאינה נמצאת בשום מקום אחר בארץ) ואת ברקנית האשל, חיפושית בעלת גוון ירוק מתכתי בוהק במיוחד (לפרטים, טל' 02-9942355).

חופי ים המלח: שוחרי החופים ישמחו לגלות כי במהלך הפסטיבל הכניסה לחוף קלי"ה תהיה מוזלת, וכי בחוף נווה מדבר יהיו ליצנים והפעלות לילדים. מי שרוצה להימנע מהליכה, אך חובב נוף נפלא ורוח מלטפת, מוזמן להעפיל ברכבו אל מצוקי דרגות, לבקר בקיוסק שבמקום, ולהשקיף על הנוף ממרומי המצוק. במקום ישנם חדרי אירוח צנועים, מסעדה כשרה, אוהל אירועים וגם טיולים מאורגנים (לפרטים, טל' 02-9944777).
מפה: מפת סימון שבילים מס' 8: מדבר יהודה צפון.

איך מגיעים: ממרכז הארץ נוסעים על כביש מס' 1 מזרחה, עד כביש מס' 90 (כביש ים המלח) ובו פונים ימינה. כל האתרים המוזכרים כאן נמצאים בפניות ימינה ושמאלה לאורכו.

אזור הנגב: פסטיבל תפוחי אדמה ודרכי שדות

אין תמונה
שביל הסלט
פסטיבל: משפחתי.
איפה: צפון מערב הנגב.
מתי: 13 באפריל, 10:00-17:00, (מידעפון: 052-9991003). הכניסה לאירוע בתשלום סמלי של 10 שקלים לאדם (כל מבקר יקבל במתנה שקית תפוחי אדמה מסדרת "הדוד משה"). במסגרת הפסטיבל יערכו קיבוצי חבל מעון, מגדלי תפוחי האדמה הגדולים בישראל, תצוגה של זני תפוחי אדמה שעתידים לככב בשנים הבאות במטבח הישראלי.

מה המיוחד: חלק מזני תפוחי האדמה טופחו בקיבוצי האזור, ואחרים הובאו ממדינות שונות בעולם ואוקלמו לתנאי הנגב המערבי. התצוגה תכלול זנים בטעמים שונים שמתאימים להכנת צ'יפס, בישול, מילוי ואפייה. במקביל ייערך שוק איכרים ויתקיימו סיורים מודרכים בשדות.

עם ילדים: הקטנים יוכלו ללמוד כאן כיצד נראה שיח תפוחי אדמה וכיצד עוקרים אותו מהקרקע. לצד הסיור בשדות ייערכו תחרויות היתוליות (כמו תצוגת אופנה של בגדים שעשויים משקי תפוחי אדמה), חידונים, פיסול בפירה, הכנת חותמות מתפוחי אדמה ועוד. יהיו גם ג'יפים מיוחדים המיועדים לנהיגה עצמית לילדים.

עוד בסביבה: ב"שביל הסלט" שבחבל הבשור (טל' 052-8535442) תוכלו לבקר בחממות האזור בלוויית אגרונום. הביקור כולל סיור בחממת עגבניות שרי והיכרות עם דבורי הענק שמבצעות את ההאבקה, חממת תות ביולוגי, חממות עגבניות, פרדס תפוזונים סיניים, ביקור במשק תבלינים ועוד. גם כאן ישולבו במהלך הסיור טעימות קונפיטורות, תחרויות עקירת תפוחי אדמה, מפגש עם נאקות ותחרות יוני דואר.

"דרך השדות": מי שמדרים עוד קצת יוכל לבקר ב"דרך השדות" - נתיב עביר לכל כלי הרכב, הנמשך לאורך עשרים קילומטר. כאן ניתן לסייר גם ללא הדרכה, הגם שהיא מומלצת. לאורך הדרך ניתן ללמוד לא מעט על הגידולים החקלאיים השונים: חסה בשלל צבעים, שדות נרחבים של בוטנים, צנוניות, גזרים גמדיים ועוד (לפרטים נוספים לתיאום הדרכה, פעילויות חווייתיות וטעימות: תיירות צאלים, טל' 052-3575271; מצפה גבולות, טל' 054-7919043).

מצפה גבולות: אפשר להתרשם מהחצר המשוחזרת של אחד משלושת המצפים הראשונים בנגב שהוקמו בשנת 1943. הסיור לעצמאים נערך בלוויית דפי הסבר מפורטים, שמתוכם ניתן ללמוד גם על מלטשת היהלומים שפעלה במקום. לחלקנו, ובפרט לילדים, צפויה חוויה מיוחדת בסדנה הפתוחה להכנת לבני בוץ. בקצה הדרומי של דרך נוף הבשור מתוח גשר תלוי מעל אפיקו של נחל הבשור. הגשר המתנדנד גבוה מעל הערוץ מהווה אטרקציה מיוחדת לילדים ולמבוגרים, ונשקפים ממנו מראות נאים. לא רחוק מקיבוץ נירים הוחזרה לאתר רצפת בית הכנסת העתיק של מעון. זוהי רצפת פסיפס מופלאה, שנעדרה ממקומה שנים רבות לצורכי שימור, ושהוחזרה ממש לאחרונה (חנוכת האתר הייתה בשבוע שעבר). לצד סמלים יהודיים מובהקים, כגון מנורה ושופר, מופיעים בה לא מעט סמלים המוכרים מכנסיות בנות אותו זמן - מדליונים עשויים ענפי גפן ובעלי חיים רבים - מעופות ועד פילים. באותה תקופה לא התקיים האיסור החמור על הצגת דמויות באמנות, מכיוון שלא התייחסו אליהן כאל צלם אלא כעיטור בלבד (פתוח בשבתות, 10:00-16:00, בימות השבוע רצוי לתאם מראש, טל' 08-9983195 או 054-7919043).

מפה: מפת סימון שבילים מס' 13 "מישור חוף הנגב, הנגב המערבי".

איך מגיעים: ממרכז הארץ נוסעים דרומה בכביש 4 עד צומת יד מרדכי. בצומת יד מרדכי נפנה שמאלה בכביש 34. בצומת גבים ימינה לעבר מפלסים וסעד. נוסעים עד צומת סעד, מעין צומת T כפול, שבו פונים שמאלה ומיד ימינה (כביש 232 דרום). כעבור חמישה קילומטרים, ימינה לבארי. מימין לשער הקיבוץ יוצאת דרך עפר מסומנת סימון שבילים אדום, המובילה אל בארי הישנה. מבארי ניתן להמשיך דרומה בכביש מס' 232. חולפים על-פני צומת גמה ומגיעים לצומת מעון, שבו פונים שמאלה, וכעבור כארבעה קילומטרים מגיעים אל בית הכנסת העתיק. כשממשיכים ישר דרומה (מס' הכביש משתנה ל-222) מגיעים, כעבור 12 קילומטר, לפנייה משולטת ימינה, לעבר גבולות, אל דרך השדות. המשך הכביש מוביל אל צאלים ואל הקצה הדרומי של דרך נוף הבשור, שבו נמצא הגשר התלוי.

עוד אירועים ובילויים בחול המועד

יוצאים אל הטבע - בחינם

המדריך השלם של לחג הפסח: מתכונים, מסלולים וטיפים