מה שקרה למצפה רמון עם נכס הטבע הענק המשתרע לרגליה לא קרה עוד לירוחם על אף שגם לרגליה פרוס נכס טבע משמעותי ומרשים – המכתש הגדול. זהו המכתש השני בגודלו בישראל אחרי מכתש רמון ומידותיו מרשימות - 12 ק"מ אורך, 5 ק"מ רוחב. הישראלי המצוי פחות מגיע לאזור ירוחם, מקסימום מזדמן הנה בחודש מרץ בחיפוש אחר פרח האירוס שגדל רק כאן. האמת - פספוס. מבחינת זמני נסיעה מדובר ב-20-30 דקות נהיגה מהאזורים המתוירים יותר של רמת נגב כמו אזור שדה בוקר ואפשרויות הטיול מגוונות, מוצלחות וכוללות מסלולי טעימה שאפשר להספיק לעשות בשעות אחר הצהריים כשעומס החום יורד. לפני שנה וחצי נפתח בירוחם גם מלון חדש ונעים, "אירוס המדבר" (המלון הראשון בעיירה!), שמאפשר לינה הכי קרוב למכתש ולמסלולי הטיול בו, אופציה שלא הייתה קיימת לפני כן ומספקת שילוב טוב בין נופש מלונאי ובין טיולים וחוויות מדבריות.

תצפית הר אבנון – דרמה שאין לדלג עליה

אם אתם באזור אין שום סיבה בעולם לוותר על התצפית הפנורמית הזו שמתנשאת מעל המכתש הגדול, דקותיים נסיעה מירוחם. הגישה היא קלה ועם רכב, ההסתעפות היא מכביש 225 היורד למכתש הגדול מירוחם וחותך אותו. יוצאים מירוחם נוסעים 3 דקות ושלט חום להר אבנון יכוון אתכם שמאלה. הפנייה היא אל דרך עפר טובה שעולה מעלה כמה דקות עד לחנייה ממנה צועדים דקה-שתיים עד לשפת המכתש. זו יכולה להיות תצפית שמסכמת טיול במכתש אחרי שכבר גיליתם את צפונותיו וזו יכולה להיות תצפית שהיא סיפתח לקראת ירידה אל המכתש וטיול בו. זו נקודה טובה להתעכב על ייחודיותם של המכתשים – תצורה גיאולוגית הייחודית לישראל במהלכה תהליכי בלייה טבעיים "אכלו" את השטח וחשפו שכבות סלע קדומות. בכל מקרה, אם אתם מזדמנים לאזור ובוחרים מטעמי חום או מטעמים אחרים לא לטייל במכתש כלל – קחו לכם 20 דקות, תנו גז ותנו למכונית לקחת אתכם לתצפית משובחת.

אגם ירוחם (צילום: נגה משל, mako חופש)
אגם ירוחם | צילום: נגה משל, mako חופש

חניון החולות הצבעוניים – ברוכים הבאים לחוף

זו אמנם נקודת העצירה הכי ידועה במכתש עם חניון לצד הכביש, שולחנות פיקניק וגזלן, אך יש לה חן משלה. "הקטע" פה הוא איסוף חול צבעוני לבקבוקונים ויצירת אמנות חול בשכבות בדומה למזכרות המוכרות. הילדים מחבבים במיוחד את העצירה פה ומתרוצצים בין הגבעות ותלוליות החול הצבעוניות עם בקבוקים קטנים (אם ההורים זכרו להביא) או כוסות פלסטיק ובקבוקי שתייה ריקים. מלאכת כריית החול מעסיקה אותם זמן רב ואפשר לתת להם לכבוש את המרחב באופן חופשי וגם לטפס על הגבעות מסביב שאינן תלולות כמו שהן נראות. החניון מרגיש קצת חוף ים כי יש כאן מרחב שטוח גדול של חול רך שמזמן משחקי פריסבי ומטקות (כדאי להביא) באווירה מדברית מיוחדת.

הסנפיר הקטן, ירוחם (צילום: נגה משל, mako חופש)
החולות הצבעוניים בסנפיר הקטן | צילום: נגה משל, mako חופש
הסנפיר הקטן, ירוחם (צילום: נגה משל, mako חופש)
נראה אתגרי, אבל זה באמת כלום. בסנפיר הקטן | צילום: נגה משל, mako חופש

הסנפיר הקטן – מסלול טעימות מושלם במכתש הגדול

הסנפיר הקטן (יש גם גדול) הוא בדיוק המסלול הזה במכתש שרוב האנשים מחפשים. קצר (1.5 ק"מ), לא קשה, עם קצת אתגר (ירידה בעזרת יתדות בסלע), נוף מכתש מפתיע וחול צבעוני. ממש מסלול טעימות מושלם עבור כל מי שרוצה ביס מהמכתש בלי להתאמץ יותר מדי. תחילת המסלול כמה מאות מטרים אחרי חניון החולות הצבעוניים (אם מגיעים מכיוון ירוחם) מצד ימין של הכביש (יש שילוט). אפשר להקפיץ רכב אחד לחניון החולות שם מסתיים המסלול, אבל בהחלט אפשר לחנות בחניון וללכת כ-500 מטר ברגל עד תחילת המסלול מעבר לכביש. תחילתו של המסלול הוא בעלייה (סימון שבילים ירוק), היא לא רצינית ולא צריך להתרגש ממנה יותר מדי, אבל היא בהחלט לא רומזת על הנוף המחכה למעלה שמגיע די בהפתעה. בסוף תמצאו עצמכם בתצפית מרשימה על מרחבי המכתש הגדול ובהליכה בצמוד למצלעותיו. בקירות האלה חבויים הרבה מאובנים ואפשר לתת לילדים משימת חיפוש. בהסתעפות השבילים קחו את הסימון השחור שיוביל אתכם לעבר המכתש ורדו אתו לתוככי המסלע הצבעוני. תחילת הירידה היא במעבר סלע צר בו נעזרים ביתדות ברזל הקבועות בסלע. השביל ממשיך בירידה מתונה ואז הופך מישורי כשמימין ומשמאל מקיפים אתכם גבעות של אבן חול צבעונית ותצורות סלע. מקום טוב לעצירה תמצאו לקראת סוף המסלול כשמימין לשביל תגלו מקבץ צבעוני של סלעים בצהוב-חרדל ואדום. מכאן הדרך לחניון החולות היא ממש קצרה.

מלון אירוס המדבר  (צילום: אסף פינצ'וק)
מלון אירוס המדבר | צילום: אסף פינצ'וק
מלון אירוס המדבר (צילום: אור אלכסנברג)
הבריכה. חצי אולימפית | צילום: אור אלכסנברג

איפה ישנים? מלון אירוס המדבר מיזם לינה ציוני-חברתי

לפני כשנה וחצי נפתח בירוחם מלון ייחודי, מלון חברתי המבוסס על העיקרון שרווחיו חוזרים לחינוך בקהילה. המשקיעים במיזם הלינה הם קרן ירוחם החדשה ושורה של תורמים ולפי דבריו של מנהל המלון, דניאל עמיחי, הרווחים הראשונים צפויים לחזור לעיר ב-2017. המלון עצמו ממוקם במרכז ירוחם והוא מציע 47 חדרים מרווחים ונוחים, למעשה סוויטות של סלון גדול וחדר שינה הבנויות זו לצד זו בסגנון חדרים צמודי קרקע (אין כאן קומות ומסדרונות). נוח מאוד להתארח כאן עם ילדים מבחינת המרחב וגם בזוג כיף שיש ספייס. בריכת השחייה החצי אולימפית במלון (לא שכשוך או טבילה כמו שמציעים רבים מהחאנים והצימרים בנגב) היא יתרון משמעותי ובחורף היא מחוממת. לכל חדר יש גם מרחב חיצוני עם כסאות ושולחן, אבל רוב המרפסות האלה יושבות על השדרה המרכזית של המלון ולכן אינן מספקות פרטיות. יש מספר חדרים שהמרפסת היא אחורית ומבודדת יותר (כדאי להתעניין במעמד ההזמנה) ויש גם מספר חדרים החולקים סלון משותף ומתאימים לחבורות.
המלון מאוד ישראלי בעיצובו, מדבר בגובה העיניים ומשדר בעזרת הצוות: משפחתיות, פונקציונליות והיגיון מקומי. דווקא הצניעות המדודה והיעדר הפומפוזיות המתבטאים בלוגו פשוט ובעיצוב בסיסי הופכים את "אירוס המדבר" למלון שמתאים ונכון יותר לסביבה הלא פשוטה בה הוא קם. משמח שהוא מספק מקומות עבודה עבור תושבי ירוחם (מעל 90% מ-40 עובדיו בני המקום), שבמסעדת המלון החביבה רוכשים חומרי גלם מקומיים מהמאפייה ומהירקן שבעיר, ושגם התחזוקה השוטפת נעשית על ידי בעלי מקצוע ירוחמניקים. יש כאן גם אופניים להשכרה לטיול שטח (עצמאי או מאורגן על ידי המלון) וגם מכולה המשמשת כסדנת תיקונים. המרחק הקצר למכתש הגדול הוא פלוס רציני ורשמו לפניכם: זה כמעט פשע להתאכסן כאן ולא לעלות לתצפית הר אבנון.

אירוס המדבר. אמצע שבוע: 600-800 ש"ח לזוג כולל ארוחת בוקר. סופ"ש: 800-1200 ש"ח לזוג.

תצפית למכתש הגדול מהסנפיר הקטן (צילום: נגה משל, mako חופש)
תצפית למכתש הגדול מהסנפיר הקטן | צילום: נגה משל, mako חופש

איפה אוכלים בירוחם?

לא נכחיש, אין כאן שפע מקומות לאכול, בטח לא בסופ"ש, ולכן כדאי לתכנן מראש. אפשר לבחור באחד מהמאהלים הבדואים המארחים קבוצות לארוחות של סלטים, עוף מדפונה ותה/קפה (למשל פיוז'ן במדבר בקרבת מקום) או להתארח אצל המבשלות של ירוחם – עוד מיזם חברתי מיסודו של "עתיד במדבר" בו מתארחים בבית מקומי (מ-4-80 איש) וסועדים בו ארוחת מלכים בהתאם למומחיות הבישול של המארחים ובתוספת הסברים על המקום והסיפור שלו. כדאי מאוד לדעת שגם אם אינכם מתארחים ב"אירוס המדבר" אפשר להתארח במקום לארוחת צהריים או ערב בשרית עשירה בסגנון בופה או לתאם הפסקת קפה ועוגה. בהיעדר בתי קפה באזור זו יכולה להיות אופציה מצוינת לעצירה ממוזגת ומתוקה אחרי טיול.
פיוז'ן במדבר - אירוח בדואי אצל נורה (100 ש"ח למבוגר, 50 ש"ח לילד). בתיאום מראש 054-5753191. בתיאום מראש.
ארוחה בשרית במלון "אירוס המדבר" ללא לינה - מבוגר: 120 ש"ח, ילד: 60 ש"ח. בתיאום מראש
המבשלות של ירוחם – כ-110 ש"ח למבוגר. בתיאום מראש: 050-5914174

מה עוד אפשר לעשות בירוחם?

פארק ירוחם הוא אתר טבע עם עצים ושולחנות פיקניק וגם אגם בו ניתן לדוג (אך לא לשחות). ניתן לתאם במקום פעילות אקסטרים בפארק אתגרי של ויטמין שיא. בנוסף לטיולי שטח, אופניים ואפילו גלישת חולות שניתן לתאם באזור, פועלים בירוחם כמה מעצבים, חלקם הגיעו הנה במסגרת הטרמינל לעיצוב במדבר ונשארו כמו למשל קרן ודניאל סינגר ל-Suit Case workshop. בסטודיו הם מייצרים מוצרים לעיצוב הבית בתהליך של מיחדוש (מחזור + חידוש) וניתן להשתתף אצלם בסדנת עיצוב ומיחדוש בתיאום מראש (מיועדת למבוגרים או למבוגר + ילד) וליצור, למשל, אדנית מעץ ממוחזר או לרכוש ערכה לבניית משאית מעץ ממוחזר. תודו שלא חשבתם שאפשר לחזור מירוחם עם פריט עיצוב שכזה.

>> צפו: 24 שעות בנמל התעופה בן גוריון
>> בלגן ברודוס: היינו בקרוז ועפנו על החיים