המרחב הביוספרי מגידו (יח``צ: גלובס)
הגיע הזמן להיכרות יותר מעמיקה. המרחב הביוספרי מגידו | יח``צ: גלובס
הכול שאלה של מיתוג. יושב לו באמצע המדינה אזור ירוק, המשופע בנקודות חן, באתרי ארכיאולוגיה, היסטוריה ומורשת - אך פרט לטיולי כלניות בעונתן, לרוב מדלגים עליו בדרך צפונה. העובדה שפארק רמת מנשה קיבל זה לא כבר הכרה בינלאומית, כאשר הוכרז ביוני 2011 כ"מרחב ביוספרי רמת מנשה" על-ידי אונסק"ו, ושבימים אלה ממש מתקיים בו לראשונה פסטיבל "דרך הטבע, תיירות במרחב הביוספרי" מזמינה לערוך עמו היכרות מעט יותר מעמיקה.

המרחב הביוספרי, הנמצא בתחומי המועצה האזורית מגידו, כולל 13 יישובים כפריים, מהמושבה יוקנעם ומושב אליקים ועד לקיבוצים משמר העמק, עין השופט וגלעד, והוא כולל שטחי מרעה, שדות ומטעים, מעיינות ופלגים, יערות אלון טבעיים, ומגוון של בעלי חיים וצמחים.

הרעיון של מרחב ביוספרי נולד באונסק"ו כבר ב-1974. בניגוד לפארק לאומי או לשמורת טבע, המעוגנים בחוק כאזורים המוגנים מפני פעילותו ההרסנית של האדם, מרחב ביוספרי הוא אזור שבו חיים אנשים כחלק מהמערכת האקולוגית שסביבם.

המרחב עצמו מורכב מאזורים שונים, שבכל אחד מהם מתקיימת רמה שונה של שימור ושל פיתוח: באזור הליבה רמת השימור דומה לזו שבשמורת טבע; הטבעת המקיפה את הליבה היא אזור חיץ שמתקיים בו תמהיל של שימור ופיתוח בר קיימה, והטבעת החיצונית היא "אזור מעבר", שבו רמת הפיתוח גבוהה יחסית - אך אמורה להיעשות בהתחשבות במרחב.

ימים יגידו אם יש ממש בהכרזה על האזור כמרחב ביוספרי. בינתיים נחל שופט, הזורם בתחומי המרחב, כה עמוס במטיילים בעונה הזאת, שאין מקום להכניס סיכה בסביבתו, ודאי לא למצוא חניה. אז למרות הפריחה והיופי, עשו לעצמכם טובה ואל תגיעו, במיוחד לא בסופי השבוע. הבשורה הטובה היא שהאזור מזמן עוד המון פינות חמד יפות וירוקות, שרק מחכות למטיילים.

מגידו (צילום: גלובס)
המון פינות חמד יפות וירוקות, שרק מחכות למטיילים | צילום: גלובס

מסלולי אופניים לכל המשפחה

נסענו בכביש 6953, המתפתל בין משמר העמק לעין השופט, בין שדות חיטה, רקפות, כלניות ועוד שלל פרחי חורף משמחים. כבר מזמן לא ראיתי ירוק כה עמוק ולא נשמתי כל-כך הרבה חמצן במדינה הצפופה שלנו. יש כאן עשרות קילומטרים של דרכי יער ותחושה של מרחב גדול, פתוח ולא מופרע.

כמאה מטרים אחרי הצומת שבו עולים לג'וערה (בסיס האימונים המיתולוגי של ההגנה, שהוא כיום בסיס גדנ"ע ומוזיאון חביב לתולדות ההגנה), פונים שמאלה ליער הקיבוצים. משם ממשיכים לפי שילוט קק"ל בדרך המתפתלת ביערות עד לאנדרטת הקיבוצים. על אבני דרך ענקיות המובילות אליה חקוקים שמותיהם של למעלה מ-3,000 חללים, בני התנועה הקיבוצית. באפריל 1948 התחולל פה הקרב על משמר העמק מול כוחותיו של פאוזי קאוקג'י, מהגדולים בקרבות מלחמת השחרור. כיום פרות מעלות כאן גרה בשלווה.

אם ממשיכים בדרך הפארק מערבה לכיוון רמת השופט, ופונים דרומה לדרך 672, מגיעים למצפור אוכברג, אתר חדש ומרגש לזכרו של יצחק אוכברג, יהודי אוקראיני שעשה חיל בעסקים בדרום אפריקה, ולאחר מלחמת העולם הראשונה קיבץ ואסף 187 יתומים יהודים מאוקראינה, העביר אותם לדרום אפריקה, ודאג לכל מחסורם עד הגיעם לבגרות. הוא נחשב לאחד מגדולי התורמים לקק"ל.

בשנת 2011, עם ציון 80 שנים למפעל הצלת הילדים מאוקראינה, הקימו קק"ל, עמותת צאצאי אוכברג והמועצה האזורית מגידו את האתר לזכרו. על אבני דרך לאורך השביל המוביל אל המצפור פוזרו 187 לוחיות מתכת הנושאות את שמותיהם של הילדים שאותם הציל, ועל-גבי סלע ענק הפו נה לנוף נחרטו תצלומים והסברים. יש מכאן תצפית נהדרת על פארק רמת מנשה ועל הכרמל, והאתר מהווה נקודת מוצא לשביל הליכה היקפי בלב שדות ירוקים. בזמן הפסטיבל יוצבו כאן שירותי הסעדה והשכרת אופניים לרכיבה במסלול לכל המשפחה.

טיול לסופ"ש מגידו (צילום: גלובס)
בזמן הפסטיבל יוצבו במקום שירותי השכרת אופניים | צילום: גלובס

הנוף האנושי כאן מזמן המון עסקים קטנים ומלבבים, כמו בית הספר לבישול מורגן שביוקנעם (90 שקלים לסדנה בת שעתיים; בתיאום מראש 054-4769863, www.morgan.co.il) או ענבל דר, שמכינה סלסילות פיקניק לזוגות ולמשפחות (250 שקלים לזוג; טל' 050-4490893). אפשר גם לשכור קרווילה, מעין אוטו-בית (600 שקלים ללילה, מתאים למשפחה בת ארבע נפשות; טל' 054-4881897), ואפילו בית יוצר לגלגלי תפילה טיבטיים (וגם יהודיים) בשם גלגמאני (טל' 050-6557941, www.galgamaniartproject.com).

פסטיבל "בדרך הטבע" מתקיים בארבעת סופי השבוע שבין 23.2 ל-16.3; www.megido.org.il

שבוע הטבע

רשות הטבע והגנים מזמינה את הציבור לשבוע שמירת טבע ומורשת, שיעמוד השנה בסימן המלך הורדוס, ובמהלכו יתקיימו סיורים מודרכים, פעילויות לילדים, הרצאות מומחים, הפנינג באתרים רבים ברחבי הארץ ועוד. בין האירועים: "חיים שכאלה" למלך הורדוס בגן הלאומי קיסריה ובגן הלאומי הרודיון, "מרד במערות" בגן הלאומי ארבל, מסע בזמן לציפורי העתיקה ועוד.

22.2-2.3, *3639

>>