חכם: שביל החידות בעמק יזרעאל

למה שימש מגדל הגמל בקיבוץ גניגר? אילו דמויות מפוסלות באנדרטה בשמורת בלפוריה? ואיך קראו למפקד הראשון של משטרת נהלל? מחזיקים מעצמכם חכמים? בואו נראה אתכם! היעד הוא עמק יזרעאל ואתם מוזמנים להצטייד במפה של דרך החידות בתחנת המידע של עמותת התיירות בכפר יהושע. החידון מתאים למשפחות ומבוסס על טיול רכוב בין אתרי העמק שם מסתתרות התשובות (ולא בגוגל). כיוון המשחק הוא ממערב למזרח, אך כל אחד יכול להתחיל בנקודה שמתאימה לו ולהתקדם בקצב שלו (לא סביר לעבור בכל האתרים ביום אחד וכדאי לשמור את המפה לסיבוב משחקי נוסף באזור). במפה מופיעות החידות הקשורות בהתיישבות בעמק, בהיסטוריה, בסיפורים ובאתרים וגם המלצות למקומות פיקניק וסימוני שבילים, תצפיות, שביל יזרעאל, מקומות לאכול, מוזיאונים, חניוני לילה, לינה כפרית ועוד.

עמק יזרעאל משייח אבריק (צילום: אלון לויטה)
עמת יזראל משייח' אבריק | צילום: אלון לויטה

מוזיאון הרכבת בעמק יזרעל (צילום: יחצ)
מוזיאון הרכבת בעמק יזראל | צילום: יחצ

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

רשע: טיול הוא גם עניין של עיתוי נכון

על איזה טיול ממליצים לטיפוס מרושע? שאלה טובה. אז הלכנו על המלצה על טיול מקסים – נחל ברק בלב ערבה - אבל אם תמליצו לעשות אותו בצהריים כשחם נורא זה לא רעיון כל כך טוב ואם הרשעים שלכם סובלים מפחד גבהים מדובר בהמלצה נבזית במיוחד. לאורך המסלול יש לרדת או לעלות במספר סולמות וחבלים ואחד המעברים בגובה של לא פחות מ- 10 מטרים. בימי חג כשצפוי עומס מטיילים גדול צפויים גם פקקים במעברים, מה שיכול להפוך טיול קצר להמתנה מורטת עצבים. מתחילים להבין למה בחרנו אותו לרשעים?

אל הנחל מגיעים בנסיעה בדרך עפר מסומנת כחול (מתאימה לכל רכב) אליה יורדים מכביש 90 כ-10 ק"מ דרומית ליישוב צוקים. אחרי שמחנים את הרכב (יש כמה נקודות עצירה אפשריות) מתחילים לצעוד במסלול הכחול. את המסלול המעגלי של הטיול אפשר לעשות בשני הכיוונים מתוך מחשבה האם רוצים לרדת בסולמות (קצת יותר מאתגר בייחוד עם ילדים) או לעלות  אותם (פחות מפחיד). במילים אחרות זה תלוי כמה אתם רוצים להתנקם ברשעים. גם ההליכה מחוץ לנקיק עוברת על שביל צר על שפת המצוק התלול והיא תגביר דופק בקרב הסובלים מפחד גבהים.

מעוק בנחל ברק (צילום: Shay Golan, ויקיפדיה)
מעוק בנחל ברק | צילום: Shay Golan, ויקיפדיה

אם בחרתם לעלות את המעוק של נחל ברק – היצמדו לשביל הכחול ותעברו 3 מעברי סולמות כשהראשון הוא הגבוה מכולם (10 מטר). אחרי החורף הגבים בתחתית המעוק עשויים להיות מלאים מים ולחייב שחייה אבל נכון לפברואר 2018 הם ריקים –מכשול (כלומר תענוג מופלא) אחד פחות לרשעים. בסיום העלייה במעוק תתחברו לשביל ירוק שיוליך אתכם על שפת המצוק ויירד מטה בירידה תלולה סמוך למקום בו השארתם את הרכב. אורך המסלול כ-3 ק"מ.

שאינו יודע לשאול: שביל הזהב-שביל העצמאות החדש בתל אביב

מי שאינו יודע לשאול כדאי להניח לפניו את התשובות ולשלוח אותו לשביל העצמאות החדש שסומן עתה בפס זהב במדרכות תל אביב ומואר בלילה. האפליקציה המלווה את המסלול ומתאימה מאוד למי שאינם יודעים לשאול כלל - תיחנך רשמית ביום העצמאות, אבל כבר עכשיו הסימון ושלטי ההסבר בשטח. עבור מי שלא שואל - כדאי שיתחיל להפנים כבר מעכשיו את ההיסטוריה העירונית וביום העצמאות יגיע להשלמת הסבב.

שביל העצמאות (צילום: ריקי רחמן)
שביל העצמאות בתל אביב | צילום: ריקי רחמן
שביל העצמאות (צילום: ריקי רחמן)
מקשר בין 10 אתרי מורשת מתולדות תל אביב וישראל. שביל העצמאות | צילום: ריקי רחמן

אורך שביל ההליכה החווייתי 1 ק"מ והוא מקשר בין 10 אתרי מורשת מתולדות תל אביב וישראל בסימן "מעיר עברית למדינה עברית" וסומן לרגל יום העצמאות ה-70 של ישראל. השביל מתחיל בקיוסק הראשון של תל אביב בפינת הרחובות רוטשילד והרצל ועובר דרך 10 אבני דרך היסטוריות וביניהן: גימנסיה הרצליה, בית הכנסת הגדול, בית ההגנה, האנדרטה למייסדי תל אביב, הפסל של ראש העירייה הראשון מאיר דיזנגוף, "בית העצמאות" – ביתו של דיזנגוף, שהפך למוזיאון תל אביב לאמנות ושבו התקיים ביום ה' באייר תש"ח הטקס ההיסטורי במהלכו הקריא דוד בן גוריון את מגילת העצמאות. בחודשים האחרונים התבצעו עבודות תשתית בין נקודות השביל, העשוי פס פליז מוזהב ונוצר בהשראת "שביל המורשת" בבוסטון. הסיור בשביל יהיה באמצעות מדריכים, מפות ב-8 שפות, ובאמצעות טכנולוגיות ייחודיות שיוטמעו על השביל ויאפשרו סיור עצמי המשלב תיעוד היסטורי ואמצעי המחשה מתקדמים. בנוסף, במהלך שנת ה-70 למדינה יעמוד בקצה שדרות רוטשילד "שער הדמוקרטיה הישראלית" – מפגן אורקולי אודות מגילת העצמאות וערכי הדמוקרטיה השזורים בהיסטוריה של ישראל – שיתוף פעולה של המכון הישראלי לדמוקרטיה ועיריית תל אביב-יפו.

תם: חוף דור-היכן שאם נישאר תמימים לא יישאר חוף  

אחת מרצועות החוף היפות בישראל באזור חוף הכרמל העומדת בפני סכנה אמיתית נוכח הרצון להציב לחופה אסדות לטיפול בגז. טיול ברצועה היפה הזו שיש בה עתיקות, מפרצונים ולגונות, בעלי חיים, צמחייה וחופים בתוליים תגרום לכם לאבד את התמימות ולתמוך במאבק של "שומרי הבית", שמצוי בימים אלה בשיאו ופועל להרחקת האסדות מהחוף. האסדות צפויות לפלוט חומרים רעילים ומסרטנים שיזהמו את המים, האוויר והחופים ויפגעו בטבע ובאדם. המסלול (כ-4 ק"מ) מתחיל בחוף דור ממנו צועדים צפונה ועולים לאתר העתיקות תל דור, הולכים לצד שרידי עיר הנמל העתיקה ולא מפסיקים להתלהב מהתצפיות לים שחושפות  מי טורקיז ומפרצונים טבעיים. ממשיכים עם השביל לצד החוף בין פרחי אביב אחרונים, חופי צדפים ומפרצים מבודדים עד לחוף הבונים בו ניתן לראות את המערה הכחולה, הספינה הטבועה ועוד. לצורך המסלול דרושה הקפצת רכבים (אלא אם כן חוזרים לחוף דור). הכניסה לחנייה בגן לאומי חוף הבונים – בתשלום.

חוף דור (צילום: נגה משל)
חוף דור | צילום: נגה משל

חוף דור (צילום: נגה משל)
חוף דור | צילום: נגה משל