כשנוסעים צפונה, לכנרת, לגליל ולגולן, הרבה פעמים מחפשים מקום נחמד לעצירה בלתי מחייבת באמצע הדרך. הסתובבנו קצת באזור רמות מנשה ועמק יזרעאל ואיתרנו כמה מקומות שיכולים לעשות את העבודה. אתם מוזמנים לבחור את מה שמתאים לכם לאופי העצירה, לסמן לכם תחנות לנסיעה הבאה ואם אתם מצפינים בשבועות או שבוע לפני לבדוק מה מדבר אליכם מבין אירועי הפסטיבל המקומי.

>> לפייסבוק של mako חופש

עין ריחניה

מעיין שהוא בעצם בריכה די גדולה לא רחוק מצומת אליקים ויקנעם בהן בדרך כלל עוברים כשמצפינים. המעיין מתאים לעצירת פיקניק ולטבילה-שחייה. המים עשויים להגיע עד למותניים של אדם מבוגר, כך שמדובר בהרבה יותר משכשוך רגליים. מדובר על מעיין שכבה שנובע בערוץ נחל השופט וסביבו סודרה גישה נוחה עם דק עץ העובר בין השיחים, ובחסות הטבע גם עץ גדול שמעניק צל ומצוין לטיפוס. אפשר להיכנס למים (על אחריותכם( או לטבול רגליים בבריכונת הצלולה סמוך לדק העץ. תוכלו לאתר בה גם ראשונים בגדלים שונים ולשמוע בסביבתה גם קרקור צפרדעים רועם.

עין ריחניה (צילום: נגה משל, mako חופש)
המעיין בעין ריחניה | צילום: נגה משל, mako חופש

עין ריחניה (צילום: נגה משל, mako חופש)
קצת יותר משכשוך רגליים | צילום: נגה משל, mako חופש

איך מגיעים: בצומת אליקים פונים לכיוון רמות השופט לכביש 672. אחרי הפנייה שמאלה לעין העמק (יש במקום מסעדה "פונדק האש") פונים פנייה ראשונה שמאלה לדרך עפר המסומנת בסימון שבילים אדום. הדרך תעבור חלק יותר ב-4X4 (הירידה הראשונה קצת קופצנית ואחרי העיקול ימינה מתמתנת), אבל גם רכב פרטי יכול לצלוח אותה בנסיעה זהירה. אם אתם חוששים אפשר להשאיר את הרכב ברחבה שבתחילת דרך העפר ולרדת ברגל מרחק של כ-700 מטר עד למעיין. בדרך תראו משמאלכם את הבתים של עין העמק וביניכם וביניהם יפרידו שדות ושורת עצים. אחרי שתעברו כרם זיתים תגיעו למעין התפצלות T. כאן עוצרים ונכנסים בשביל הגישה שבין השיחים.

עין ריחניה (צילום: נגה משל, mako חופש)
בריכונת צמודה לדק העץ | צילום: נגה משל, mako חופש

קפה קטן בדרך

לא מסעדה, לא בית קפה ולא רשת. מה כן? עגלות קפה ניידות ומגניבות, שחונות מדי יום בפינה קבועה ומטופחת על גבול הטבע ונראה שהן הדבר החם הבא (על זה עוד ייכתב: 'מעמק יזרעאל יצאה הבשורה'). העגלה הראשונה היא תחנת קפה של בני הלוי, דור שלישי בכפר יהושע שעשה הסבה מחקלאות ומפעיל אותה במסירות יחד עם אשתו וארבעת ילדיו. התחנה ממוקמת תחת עצי אקליפטוס, מול שדה גדול (עכשיו בדיוק נקצר), סמוך למבנים ההיסטוריים של תחנת העמק שבאחד מהם פעיל מוזיאון הרכבת ובאחר, "בית הסודות", נפתח ממש עכשיו מרכז תיירות ומידע של עמותת התיירות בעמקים. מעבר לקפה יש בתחנה כריכים מושקעים, מאפים, עוגיות בריאות, שייקים עם ספירולינה, יוגורט עזים ארטיקים טבעיים ובשבת (כן, פתוח!) ג'חנון.

תחנת קפה (צילום: נגה משל, mako חופש)
תחנת קפה | צילום: נגה משל, mako חופש

עגלה נוספת וחדשה היא העגלה (בת חודש וחצי) הממוקמת ביישוב היפה אלוני אבא ממש על גבול יער האלונים המקומי. את המקום פתחו עומרי אילת ותומר דותן והוא מקסים ואווירתי במיוחד. העגלה פועלת לצד מבנה משוחזר ונאה המשמש כסטודיו לספורט. גם כאן התפריט פשוט אך מוקפד וטרי: כריכים, טוסטים, סלטים, מיצים טבעיים, גלידה טבעונית וגם אפשרות להזמין מראש ארוחות קלות לקבוצות קטנות (סגור בשבת).

גם העגלה וגם תחנת קפה ממוקמות על הציר המרכזי של טיולי האופניים באזור כך שאם אתם רוכבים פשוט מושלם לסיים (או להתחיל) כאן את הטיול. מקום נוסף לעצירה בעלת אופי דומה תמצאו ביקנעם המושבה – אייה על כוס קפה (סגור בשבת ובראשון).

העגלה (צילום: נגה משל, mako חופש)
העגלה | צילום: נגה משל, mako חופש

שביל יזרעאל

בהמשך למגמה של סימון 'טרקים' - שבילי הליכה ארוכים בישראל (שביל ישראל, שביל הגולן, ג'יזס טרייל) סומן לאחרונה בשיתוף עם קק"ל שביל יזרעאל שאורכו כ-200 ק"מ (100 ק"מ ציר אורך ראשי מפסל זייד ועד אחוזת ברק + שבילי משנה). לשביל סימון ייחודי והוא מנוהל על ידי מחלקת הנוער של המועצה המקומית עמק יזרעאל וסומן מתוך מחשבה של שימור העבר ההתיישבותי לצד טיפוח הוויה חברתית-קהילתית עכשווית. על כל מקטע שביל אחראית קהילה מקומית שהייתה מעורבת בתכנון, בפיתוח וכעת אחראית על התחזוקה, מלאכי שביל ועוד.

אם רוצים לעשות מקטע קצר מהשביל אפשר לבחור במסלול של 2.5 ק"מ המתחיל בתמרת ומסתיים בבית הקברות של נהלל.

תחילת המסלול באבן השבת, בקצה רחוב מורן ביישוב הקהילתי תמרת. המסלול מסומן בסימון שבילים ירוק המלווה בנקודה כתומה המעידה על כך שזהו חלק מ"שביל יזרעאל". פונים שמאלה עם היציאה מהרחוב לכיוון דרום מערב. השביל מוביל לוואדי המכונה "ואדי חצבים" בגלל עמודי התפרחת הלבנים המתנוססים בו בעונה.

מרכז המידע (צילום: נגה משל, mako חופש)
מרכז המידע | צילום: נגה משל, mako חופש

חולפים על פני מספר עצי אלון תבור מרשימים, חרוב ולבנה ופונים שמאלה עם הסימון. חדי העין יבחינו בהמשך מצד שמאל בסלעים גדולים ומסותתים – סרקופגים (שרידי קברים עתיקים), המעידים על ההתיישבות כאן בעת העתיקה.

חולפים על פני המפרכה (מתקן לייצור שמן זית), כשממול מתנשא תל שמרון. מראש התל תצפית על רחבי העמק והרי שומרון. מתחת לתל מגיעים לבית העלמין של נהלל, נקודת הסיום של הטיול.

אופי: מסלול במגמת ירידה שמתאים למשפחות. דרושה הקפצת רכב.
אורך: 2.5 ק"מ
צבע סימון שבילים: ירוק+נקודה כתומה המסמנת את "שביל יזרעאל"
הליכה: קלה
היי לייטס: שרידים היסטוריים, עצים מרשימים ולקראת הסתיו גם חצבים. 

מוזיאון הרכבת (צילום: נגה משל, mako חופש)
מוזיאון הרכבת | צילום: נגה משל, mako חופש

אטרקציות באזור בזמן הקרוב – יוני 2016

שוק רכבת העמק בפסטיבל חלב ודבש – מראה העמק המשובץ בריבועי שדות בירוק-צהוב-חום והדימוי שלו כאסם התבואה של ישראל – עדיין חי חזק בזיכרון הקולקטיבי. לכן, לא פלא שכבר 15 שנה חוגגים כאן בשבועות את פסטיבל חלב ודבש - פסטיבל חקלאי קרוב לאדמה שהשנה מקבל משנה חשיבות נוכח מחאת החקלאים ומכירת תוצרת ישירה ללא תיווך.

את חקלאי העמק ומגידו, את "תחנת קפה", ועוד הרבה יצרנים (יין, גבינות), אמנים ונציגי שני הקרקסים המקומיים (הקרקס החקלאי וקרקס בית יהושע) תוכלו לפגוש בהפנינג-שוק הפתיחה של הפסטיבל – שיתקיים במתחם רכבת העמק ביום שישי הזה, ה-3 ביוני (10:00-15:00, 5 ש"ח כניסה כולל ביקור במוזיאון הרכבת). אם בדרך צפונה ואם בכלל זו תחנה מצוינת בשביל אווירה, מוזיקה והרבה אוכל טוב ותוצרת מקומית שאפשר ליהנות ממנה בפיקניק בהמשך הטיול.

שוק חקלאי נוסף יתקיים ב-10 ביוני במוזיאון העמק ביפעת בניהולו הקולינרי של השף המקומי דורון בר און. לצד השוק יפעל גם יריד אמנים ויוצרים שאוצרת המעצבת וכוהנת הלייף סטייל קרן שביט, לה חנות במקום. יהיו גם סדנאות יצירה והצגה לילדים (10:00-16:00, 15 ש"ח כניסה). בפסטיבל גם מופעי מוזיקה ובמה (יהודה פוליקר, בן ארצי, השלושרות) ופעילויות בניחוח ארצישראלי. טקס הבאת הביכורים המרכזי החותם את הפסטיבל, יתקיים בכפר יהושע ליד המאגר (כניסה חופשית).

פסטיבל חלב ודבש 3-12 ביוני

>> מיציתם את הלובר? עוד 10 דברים לעשות בפריז
>> פטנט מבריק: כך תנווטו בלי מפה או סמארטפון ביד