עכשיו, ממש עכשיו מתחילה העונה של הטיולים הכי מענגים בשנה. אם מדובר ביום שמש (ותכלס למרות החורף הסוער יש לא מעט ימי שמש מלטפים) פשוט נעים להלך בחוץ - מסלול נטול זיעה במדבר או בערבה, גיחות לכלניות שבצפון הנגב וטיולים בשדות פורחים, יערות ונחלים בכל מקום על המפה. אבל אם בכל זאת אתם תוהים לאן לנסוע עכשיו – תכניסו לווייז רמות מנשה, אלוני אבא ותנו גז.

>> לפייסבוק של mako חופש

לטייל ולאכול טוב – זו הרי הנוסחה. ובמרחב העמקים והגליל התחתון (שזה פחות או יותר מיקנעם עד עפולה, צומת המוביל, שיפולי גליל תחתון וגלבוע) מתקיים עכשיו פסטיבל 'טעמים בעמקים', חגיגה שעושה נעים בבטן ושמח בלב כבר 12 שנה בדיוק בעיתוי בו הכול מתחיל ללבלב ולפרוח. גם השנה יש סיבות טובות וטעימות לשלב בין מסלולים, יקבים, מסעדות וזירות נוספות בהן מתקיימות חגיגות של מטעמים ותרבות. אז תפרנו לכם 3 קומבינציות של טיול ועיכול – כולן ניתנות לשינויים וערבובים.

טיול רכוב ברמת מנשה וארוחה חקלאית או סדנת בשר

המטרה: להגיע להתרחשויות קולינריות מעניינות בהיוגב, אבל לעשות את זה דרך חציית פארק רמת מנשה. רווח נקי של טבע קצת לא ישראלי. אתם יודעים מה, אם אתם באזור ולא בקטע של להגיע מהר – סעו מפה בכל מקרה – הדרך היפה שווה את העיקוף.

רמות מנשה (צילום: רותי שושני כהן)
טבע לא ישראלי ברמות מנשה | צילום: רותי שושני כהן

הטיול: נסיעה ברכב בדרכי נוף היא הרבה יותר ממה שאתם חושבים וכן, גם בישראל הקטנה עם יערות הקק"ל שלה יש דרכי נוף מפתיעות ביופיין ובשקט סביבן. ללא ספק, אחת מהן היא דרך הנוף במרחב הביוספרי רמת מנשה, שחותכת את אחד מהאזורים הכי 'לא ישראלים' בנוף שלהם. לא כל כך ברור איפה טמון הקסם שגורם לתחושת הזרות הקלה, אבל נדמה שהאור כאן נשבר אחרת והקסם מורגש אפילו אם רק נוסעים באוטו ולא יורדים בכלל לשוטטות קצרה או למסלול (רגיל/אופניים).

הדרך עבירה לכל רכב, סלולה ברובה ומתפתלת בין שדות זרועים, עצים, נחלים (נחל השופט, נחל גחר, מפלי נחל רז), חניוני קק"ל, תצפיות, אגמים ומאגרי מים נסתרים (מאגר פירחה/גלעד). גם אם יורדים לאחת מדרכי העפר המשניות אין בעיה לנסוע ברכב משפחתי רגיל והמרחבים הירוקים נפתחים עד האופק מנוקדים באיזה עץ בודד שיכתיב פריים פוטוגני למזכרת. כל דרך שתבחרו בפארק תהיה מוצלחת ופורחת, אבל ההמלצה המרכזית היא להאריך את הנסיעה ליעד שלכם בכוונה תחילה כדי לעבור לפחות בחלקים ממנה (אורכה המלא 27 ק"מ).

הסיבוב הכי בסיסי הוא זה: היכנסו לפארק דרך מחלף אליקים (כביש 672), פנו שמאלה לכיוון עין השופט (כביש 6953). מעט לפני הפנייה לג'וערה פנו שמאל לדרך נוף מסומנת ירוק לכיוון נחל גחר. כדי להגיע לכביש 66 ניתן להמשיך בפיצול בדרך הנוף הירוקה או לעבור לזו המסומנת כחול, שתיהן מגיעות לכביש (בין קיבוץ הזורע למשמר העמק). לתשומת לבכם: בשבתות נחל השופט וגבעת הרקפות ליד קיבוץ גלעד עמוסים במטיילים.

אין תמונה
תכירו: חסה סלנובה הידרופונית

האוכל: בהיוגב מחכות כמה הפתעות. אם אתם מגיעים בחמישי או בשישי מומלץ מאוד להתפנק בבראנץ' אצל דורון בר און במסעדת Farm to Table. השף יבשל מול עיניכם ויגיש מנות סופר טריות ופחות שגרתיות. לרגל הפסטיבל מתקיימת במקום סדנת בשרים עם אנשי מסעדת לימוזין - יחד הם יצלו, יבשלו, יעשנו, יטגנו נתחי בשר משובחים המגיעים מהעדר הפרטי בליווי הסברים, טיפים והדגמות (5.2). השכנה של בר און היא כרמל יבולים שמגדלים גידולים ירוקים הידרופוניים כמו חסה סלנובה הקטיפתית ומיני נבטים ועלים. בדוכן המגרה תוכלו לרכוש את כל הירוק הטוב הזה ומטעמים מקומיים נוספים. במסגרת הפסטיבל כל קונה יקבל שקית ירק להתנסות. מצוין גם לפיקניק. 

סיבוב מרתק בקיבוץ הרדוף וטיול לטחנת הנזירים

המטרה: להכיר את קיבוץ הרדוף והעשייה המיוחדת ומעוררת ההשראה שלו בתחום החקלאי-אורגני, החברתי והאנתרופוסופי. להמשיך לטיול בשביל חדש ויפה.

טחנת הנזירים (צילום: הדס ניצן)
טחנת הנזירים | צילום: הדס ניצן

הסיור והאוכל: בשישי הקרוב (ואם לא מסתדר אז פשוט תאמו סיור ביום אחר) כדאי מאוד להשתתף בסיור מודרך מורחב בקיבוץ הרדוף המסתיים בטעימה נעימה של מרק ומאפינס במסעדה המיוחדת של יוטקה במקום. הסיור מתחיל עם שתייה חמה ברפת האורגנית, שאין בה זבל אלא קומפוסט ולכן נודפים ממנה ריחות נעימים מפתיעים. פה לא מסריח! הפרות ניזונות רק מחלב ומזון אורגני, מצמחות קרניים ואינן מסומנות במספרי גב. לאחר מכן מבקרים בגלריה של חירם (קרמיקה, צורפות, טקסטיל, קליעה), הוסטל לצעירים המתמודדים עם משברים נפשיים, ומשוחחים עם אחד מהחברים על השהות במקום ועל העשייה (בהרדוף גם מסגרת לאנשים עם צרכים מיוחדים המשתלבים בקהילה הכפרית המפעילים בית קפה). מסעדת הרדוף בה מסיימים היא מסעדה צמחונית-טבעונית-אורגנית, ובסיורי הפסטיבל יוטקה תהיה שם לספר על המסעדה ועל הגישה המיוחדת שלה לאוכל ולבישול.

אין תמונה
מסעדת הרדוף

הטיול: מכאן ניתן לנסוע כרבע שעה למסלול קצר ויפה בשביל טחנת הנזירים בנחל ציפורי. המסלול נחנך שנה שעברה יחד עם רשות ניקוז נחלים ובשיתוף עם יישובי הסביבה היהודים והערביים. השביל הקצר מתחיל ליד בית הספר בראס עלי (הליכה של 800 מטר לעבר טחנת הנזירים היפה) ועובר לצד נחל ציפורי ומעליו, דרך שטחים מעובדים, ממצאים ארכיאולוגים ופסטורליה ממכרת. זה הרגע בו תהיו מבסוטים אם הצטיידתם בדברים לפיקניק בשוק האורגני בהרדוף.

(סיורים בהרדוף, 4.2, 9:30, 12:00. אורך כל סיור כשעתיים. ניתן לתאם איסוף מתחנת הרכבת בתוספת תשלום. תיאום סיור: 052-7250000. ב-11.2 יתקיים במסעדת הרדוף ערב מיוחד עם מוזיקה, טעימות וסיפורים).

אלוני אבא (צילום: ליאור כרמון)
יפה באלוני אבא | צילום: ליאור כרמון

טיול פריחה באלוני אבא והפנינג של שכנות טובה

המטרה: להתחכך בכלניות וברקפות בשלל גוונים ולסיים בהפנינג ערבי-יהודי בזרזיר או במתחם השוק החדש בעפולה.

הטיול: יער אלוני אבא הוא יעד בטוח לרקפות וכלניות בהמוניהן. בצומת אלונים פונים לכביש 7513 עד השמורה, כ-200 מטר לפני הכניסה ליישוב אלוני אבא. בשמורה שביל מעגלי מוסדר באורך 1.5 ק"מ העובר בין עצי אלון תבור עתיקים והפרחים. ביער פורחות כלניות בשלושה צבעים: אדום, לבן וסגול והתפאורה של העצים והצמחייה עונה בדיוק על הצורך בטיול פריחה ממצה ומפעים.

אין תמונה
מתחם השוק בעפולה

האוכל: את הסיבוב מומלץ לשלב עם יוזמה חדשה של הפסטיבל השנה – הפנינג ערבי-יהודי בבית זרזיר הכולל מופעים, תהלוכה ודוכני מזון של מסעדות זרזיר ובשלנים מקומיים (4.2, 10:00-15:00). אופציה חדשה נוספת (בימי שישי וחול) היא מתחם השוק החדש בעפולה המציע תוצרת מקומית ישירות מהחקלאים, מטעמים מיוחדים של מטבחי האזור, מסעדות, חנויות אוכל ותבלינים ואווירת שוק תוססת מודרנית. במקום יתקיים אירוע הנעילה של הפסטיבל ב 15.2 עם מופעים, דוכני אמנים ושוק איכרים. ביום זה מיטב מסעדות האזור ימכרו במתחם מנות ב-25 ש"ח (ניתן לקנות פנקס שוברים ל-5 מנות ב-110 ש"ח). כניסה: 25 ש"ח כולל שתייה/גלידה.

עוד על הפסטיבל: במסגרת הפסטיבל יוגשו במסעדות האזור ארוחות כולל יין במחיר 79-109 ש"ח (א'-ה', ו' עד 16:00, שבת מ-18:00) וכדאי להציץ ולסמן לכם אירועים מעניינים נוספים.

לפרטים על כל הפעילויות