נחל געתון: חוזרים למקורות

"רבים מכירים את נחל געתון כזה שזורם לאורך רחובה הראשי של נהריה ולעתים אף עולה על גדותיו ומציף את העיר בימי החורף הגשומים. אך הגעתון הוא נחל שמקורותיו נמצאים לא הרחק מנהריה. חורבת געתון הנמצאת סמוך לקיבוץ געתון נבנתה במאה ה-19 על ידי משפחת סורסוק, משפחת בנקאים נוצרית־סורית, שרכשה את הקרקעות באזור. בסביבת החורבה נמצאו שרידים המעידים על יישוב קדום הרבה יותר מתקופת הממלכה המאוחדת בישראל", אומר יריב המאירי, מנכ"ל אוצרות הגליל.

החורבה נמצאת על גדות נחל הגעתון וניתן לטייל בסביבתה במסלול מעגלי. לאחר ביקור קצר בחורבה, יוצאים ממנה ביציאתה הדרומית וממשיכים בשביל מזרחה לאורך אפיק הנחל.

לאחר הליכה קצרה בשביל מגיעים אל עין מירב, בריכה עגולה וקטנה, המנקזת לתוכה פלג קטן. ממשיכים בשביל ומגיעים לשביל שחור המוביל מערבה, לחורש ים תיכוני יפהפה. מתחת לשביל אפיק נחל הגעתון. לאחר הליכה של כחצי שעה בשביל מגיעים חזרה לחורבת געתון לסיום המסלול.

פעילות: סירות הטורנדו של חברת טרק ים יוצאות להפלגה ומגיעות למהירות של 45 קשר. השיט מתחיל באזור אכזיב, צפונה לעבר איי ראש הנקרה, עד גבול לבנון ותצפית לעבר העיר צור והרי הגליל מזווית לא מוכרת. בשיאו של השיט תוכלו להגיע למרגלותיו של מצוק ראש הנקרה ו"רגל הפיל", ומשם חזרה לאורך רצועת החוף הסלעית של הגליל המערבי. מתאים לילדים מגיל 5.

אוכל: קפה בתנועה. המקום נמצא בלב כפר המחול בקיבוץ געתון, בלובי של אולם המופעים המרכזי. תחילה יועד המקום לשמש קפיטריה לרקדני להקת המחול הקיבוצית וכפר המחול. אך מנהלי המקום, שהגיעו לגעתון מתל אביב, הבינו את הפוטנציאל הגלום בקפיטריה והפכו אותה למסעדה המשרתת את רקדני הלהקה, את הקהל המגיע להופעות, את תושבי הקיבוץ ואת המטיילים בגליל המערבי.

חלל הלובי הוא סלון חם ונעים שאת קירותיו מעטרים צילומים של רקדני להקת המחול. בחצר המקום פינות ישיבה נעימות למי שמעדיף לשבת באוויר הפתוח. המסעדה ובית הקפה הם חלביים צמחוניים ובתפריט ניתן למצוא מגוון סלטים, מנות טבעוניות וארוחות ילדים.

נחל כזיב (צילום: הלל גלוזמן / אוצרות הגליל)
נחל כזיב | צילום: הלל גלוזמן / אוצרות הגליל

עוד ב-mako חופש:

ירושלים של זהב: ביקרנו במלון של הביוקר
צפו: הצלמת שכבשה את שמי אלסקה
לישון נמוך, להרגיש גבוה: 15 מלונות שווים בים המלח

נחל כזיב: שאטלים לנקודות הרחצה

נחל כזיב הוא הגדול והעשיר בנחלי הגליל המערבי, בעיקר הודות למעיין עין זיו, המעיין העיקרי שמזרים מים לנחל. הנחל זורם ברוב ימות השנה, ומהווה את אחד ממסלולי המים האטרקטיביים והיפים ביותר באזור בגליל המערבי.

"המסלול המתחיל בעין זיו חביב במיוחד על מטיילים, מכיוון שהוא מתחיל בתוך ערוץ הנחל, והמרחק מנקודת ההתחלה עד בריכות עין טמיר הוא פחות משעה הליכה. המסלול כולו מישורי כמעט לחלוטין, וניתן ללכת בשביל כורכר נוח או בערוץ הנחל. הבריכות של עין טמיר מאפשרות טבילה מרעננת ובצדן נמצאת ניקבה המהווה את מקור נביעת המעיין", אומר יריב המאירי, מנכ"ל אוצרות הגליל.

בחול המועד ינגיש מיזם אוצרות הגליל בשיתוף רשות הטבע והגנים את המעבר לנחל כזיב למשפחות מצד מעלות תרשיחא, וייצאו שאטלים ללא תשלום לאורך היום לנחל. השאטלים ייצאו מהיכל התרבות שבעיר ויורידו את המבקרים בסמוך לנקודות הרחצה בנחל.

פעילות: אופן בטבע. דוד טאוב ממושב בן עמי מציע למטיילים עשרות זוגות אופניים חדישים שהוא משכיר למשפחות, ליחידים או לקבוצות, במטרה ליהנות מיום טיול במגוון מסלולים. טאוב מצייד את הרוכבים במפה, מסביר באמצעות תצלומים איך להתקדם ובסופו של הטיול דואג להחזיר את האופניים מנקודת האיסוף.

הפסטיבל הבינלאומי לפיסול באבן. פסטיבל אבן בגליל, מתקיים זו השנה ה–25 במעלות־תרשיחא, ב–6–8 באפריל במתחם אגם מונפורט, ומציע תערוכת פיסול של אמנים מהארץ ומחו"ל, הצגות לילדים, מתחמי פעילויות ילדים, מופעי לוליינות, סדנאות, ירידי אמנים ואמנות ועוד מגוון פעילויות לכל המשפחה ללא תשלום במהלך כל היום.

אוכל: ביף בהר. זוהי מסעדה ביתית ספונת עץ ביישוב יערה, היושבת בנקודת תצפית מרהיבה על רכס הרי הלבנון, כשמערת קשת נשקפת מבעד לחלונות המרפסת הרחבה שלה. המסעדה נמצאת בקומה התחתונה של בית הבעלים, משפחת ביטון, כך שהאווירה במקום משפחתית והמסעדה מזכירה בסגנונה מסעדות כפריות ביתיות, שנתקלים בהן בדרך כלל באזורים כפריים בעולם. הארוחה מתחילה עם פלטת סלטים שכוללת סלטים מרוקאיים טריים. תפריט המסעדה כולל בשרים, דגים, מנות לצמחוניים ומנות מיוחדות לילדים.

יער יתיר: סיור וארוחה במערה

"יער יתיר הוא היער הנטוע הגדול בישראל. החורף התברכנו בכמות משקעים יפה והטבע מגיב בפריחה נפלאה, שהמדבר לא זכה לה כבר 15 שנה. גם יער יתיר התנער ממעטפת אבק המדבר, וכעת מכסה אותו שמיכה ירוקה ורעננה של עשב ופריחה צבעונית. למתעניינים בפוליטיקה וביטחון מובטחת תצפית טובה על גדר ההפרדה בדרום הר חברון", אומרת קרן סמואל־דבח, עורכת ראשית באתר מפה.

פעילות: הפנינג בהר עמשא. האירוע, 
ב–5–6 באפריל, מתקיים זאת הפעם הראשונה, ומספק הזדמנות להכיר את היישוב הקהילתי ואת חבל הארץ הפחות מוכר הזה, שנמצא כעת בעונתו היפה. מארגני האירוע מזמינים אתכם להביא אוהל וליהנות מיומיים של טבע, סדנאות ופעילויות לכל המשפחה. אם אין לכם אוהל, תוכלו לקבל אחד במקום.

ביום הראשון הילדים יכולים לשחק באומגה שבין העצים, לטפס על קיר הטיפוס או לשבת בשעת סיפור או בג'ימבורי. בבוקר היום השני אפשר יהיה להשתתף בסדנאות אמנות, מלאכת יד ויצירה, ובהן סדנת קרמיקה, סדנת מגזרות נייר וסדנת ליבוד.

אוכל ופעילות: מרכז תיירות דריג'את המערה שבהר. זהו סיפורם של אנשים שמחברים בין שורשים למנהגים לבין קידמה ובניית העתיד. סיורים מודרכים נערכים פעמיים ביום, בבוקר ואחרי הצהריים, וכוללים כיבוד קל.

ג'אבר אבו־חמאד, בן הכפר הפלאחי דריג'את הנמצא למרגלות הר עמשא, פותח את ביתו בפני מבקרים ומזמינם לסיור בכפר - מהמערות ועד לחדר האירוח במורד הכפר. בסיור מציג ג'אבר בחן ובהומור את ההיסטוריה של הכפר ומצבו כיום. מאחר שהאזור דל באפשרויות קולינריות, זהו גם מקום מצוין לאכול בו, אך נדרש תיאום מראש. הארוחות כשרות, ויכולות לכלול עד 10 אנשים. האירוח חווייתי ומתקיים בתוך המערה.

יער יתיר, ארכיון (צילום: איתי גלייטמן)
יער יתיר | צילום: איתי גלייטמן

יער בית קשת: מופע פולקלור וגבינות צ'רקסיות

"משום מה, יער בית קשת הוא יער פחות מטויל, ולכן יש סיכוי סביר שתוכלו למצוא בו פינות נעימות לפיקניק משפחתי. כדאי להיכנס לדרך הנוף מכביש 77 ולנסוע ממערב למזרח, כך תיהנו מהנוף היפה אל בקעת נטופה. במסלול תהנו מעמדות תצפית דוגמת מצפור טורעאן, תל המיוחס לתקופה המקראית, ומרקע העמקים והרכסים הירוקים של הגליל התחתון ועמק יזרעאל", אומרת קרן סמואל־דבח, עורכת ראשית באתר מפה.

פעילות: המוזיאון הצ'רקסי בכפר כמא. לבני העם הצ'רקסי יש היסטוריה מפוארת שכדאי להכיר. במוזיאון הצנוע הזה מעבירים מדריכים בני המקום סיור מרתק, עשיר ויוצא דופן. הביקור במוזיאון כולל הדרכה בת כחצי שעה לפחות, שלא כדאי לוותר עליה, שכן היא נותנת למוצגים במוזיאון משמעות וגם ערך מוסף לביקור בכפר.

בין המייצגים במוזיאון ניתן למצוא כלי נגינה, כלי לחימה, תלבושות מסורתיות, בדים עם אריגה מקומית, קישוטי חרוזים לסוסים ועוד. בתיאום מראש אפשר לשלב בביקור מופע פולקלור עממי עם ריקודי עם צ'רקסים, לצאת לסיור בכפר על סוס או על אופניים משפחתיים.

אוכל: מחלבת אלברוס. חנות משפחתית קטנה שמציעה גבינות צ'רקסיות מסורתיות ותבלינים במחירים נמוכים. אם לא רוצים גבינות והרעב מציק, נסו את מסעדת אנטוליה, שם מגישים מאכלים ממיטב המטבח הצ'רקסי והטורקי, רובם עם בשר - אם בתוך כיסונים מטוגנים או מבושלים כקציצות קבב (המסעדה לא כשרה).

כפר כמא (צילום: קרן סמואל־דבח)
מופע פולקלור בכפר כמא | צילום: קרן סמואל־דבח

הר הרוח ושביל נוף יתלה: ביקור בחווה אקולוגית

כדאי לצאת למסלול של ק"מ וחצי בנופו של נחל יתלה שיפה כל השנה. עוד לפני, במסלול תיראו יער זיכרון ליהדות פולין בחלק הצפון מערבי של מורדות הר הרוח שבאזור ירושלים, שנחנך ב–1995, במלאת 50 שנה לסיום מלחמת העולם השנייה. כ–50 מטר לאחר תחילת השביל, שעל יד חניון קק"ל, תגיעו למרפסת תצפית שממנה אפשר לראות את כל הסביבה. מתחתיה נמצא נחל יתלה.

פעילות: מיני ישראל. במקום מתוכנן הפנינג של קלאסיקה ישראלית לילדים "פסח מההצגות", שכולל הצגות ילדים, מתחמי הפעלה, וסיור בפארק המיניאטורות.

חוות העזים הר הרוח. הוקמה לפני כ–15 שנה במטרה לייצר חקלאות אקולוגית בהרי ירושלים, כשאת הרעיון הם שאבו משי זלצר, שהקים לפני שנים חוות עזים בסמוך לסטף. בחווה מגדלים עזים ברעיה טבעית, כשמונה שעות מדי יום. העזים בדיר עוברות חליבה ומהחלב מייצרים במקום יוגורט וגבינות. הילדים יוכלו ליהנות מצפייה בעזים בדיר ובשעת החליבה, ובצדו האחורי של הדיר תוכלו למצוא בתקופת ההמלטות גם גדיים צעירים.

אוכל: אפשרות ראשונה היא להיכנס לאחת מהמסעדות השונות באבו גוש, אך מי שמעוניין במשהו אחר יכול לסעוד במסעדת קלמנטינה שנמצאת בקרית ענבים, בכניסה לאבו גוש. במקום מגישים מנות ילדים, ארוחות בוקר ופירות ים.

הר הרוח (צילום: יוחאי כורם)
הר הרוח | צילום: יוחאי כורם

שמורת פורה ותל נג'ילה: לחזור 4,400 שנה לאחור

השמורה משתרעת על פני 12 דונם באפיק נחל פורה. ייחודה של השמורה בהיותה מהמקומות הבודדים במישור חוף הנגב המכוסים בסלעים, ולא באדמת לס כסביבתה. מעבר לכך תוכלו ליהנות בטיול גם מפרחים וצמחייה בהתאם לעונה. משם ממשיכים לעבר גשר הרכבת הטורקית, שנמצא מעל אפיק נחל פורה, ולאחר מכן מגיעים לתל נג'ילה, שריד לעיר גדולה מלפני כ–4,400 שנה. על התל ניצב עץ אשל ענק, שגילו מוערך ב–400 שנה והאגדה מספרת כי סמוך לעץ קבור אוצר זהב שהסתירו הטורקים בעת בניית מסילת הרכבת.

פעילות: חוות פיליפ. החווה נוסדה ב–1950, והיא בין החוות החקלאיות הפרטיות הראשונות בישראל. בחווה מגדלים ומייצרים שמן זית, יין, דבש וקונפיטורות, והיא גם מהווה בית מקלט ושיקום לכלבים וחמורים. בכניסה לחווה ניתן לקנות פיתות, שנעשות על הטאבון. יש אפשרות לצאת לנסיעה על כרכרות הרתומות לחמורים בנהיגה עצמית. הכרכרות מקורות בסוכך מיוחד ובכל כרכרה שניים־שלושה משתתפים. מי שרוצה יכול לשחק פיינטבול במגרש לחימה בשטח 10 דונמים בכרם הזיתים של החווה תמורת 80 שקל ל–60 כדורים, עם מינימום קבוצה של שמונה אנשים למשחק.

אוכל: מסעדת כרמים ביישוב סגולה. מסעדה המאופיינת בלקוחות של משפחות עם ילדים המבקרים במקום בעיקר בסופי שבוע וחגים. המסעדה מציעה גם מנות לילדים.

שמורת פורה (צילום: יוחאי כורם)
שמורת פורה | צילום: יוחאי כורם

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

>> לא חייבים להגיע לנתב"ג: דיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון השיק אתר מחירים
>> התיירות בישראל סופגת מכה נוספת