תפזורת רקפות (צילום: יח"צ, משתלת "צומחים", כפר רות)
בעונה ניתן לראות רקפות במורד הנחל | צילום: יח"צ, משתלת "צומחים", כפר רות
אזור גיאוגרפי: הגליל העליון
משך זמן ההליכה: 4-3 שעות
אורך המסלול: 5-3 ק"מ (תלוי במידת עבירות הרכב(
עונה מומלצת: כל השנה, למעט ימים שלאחר גשמים (הבוץ מקשה על ההליכה(. שימו לב שהחלמונית הגדולה פורחת בנחל בחודש נובמבר, לכן מומלץ לטייל בזמן זה, אם כי כל עונה מזכה אותנו בפריחה משלה

נחל אביב הוא קטע נחל המתאפיין במצוקי סלע גבוהים וחשופים, מערות ומאובנים, שרידי התיישבות עתיקה ופריחה ייחודית בעונתה. ראשיתו של הנחל נמצאת בכפר מארון-א-ראס שבלבנון. לשם, יש להניח, לא באמת תוכלו להגיע. בהמשך מצטרף נחל אביב אל נחל דישון, והם נשפכים יחדיו אל הירדן, ליד יסוד המעלה. הקטע המומלץ לטיול הוא סביב מפגש הנחלים, ובו מצוקי סלע גבוהים וחשופים ותחומי עניין רבים: מערות, עלמות ומאובנים לחובבי הסלע, שרידי התיישבות עתיקה לחובבי הארכיאולוגיה ופריחה ייחודית בעונתה לבוטנאים שבינינו, ולכל מי שאינו נשאר אדיש למראה פרח יפה ונדיר.

איך מגיעים: מ"כביש הצפון" צומת חירם (סאסא)-ברעם (מס' 899). בקילומטר ה-37.2, סמוך לעתיקות ברעם, פונים מזרחה (בכביש מס' 8966 (לכיוון ריחניה. בקילומטר ה-5.7 פונים צפונה (שמאלה) לכיוון הכניסה האחורית ליראון. לאחר כ-600 מטרים נמצאת נקודת סיום מסלול ההליכה (מפגש הכביש עם שביל ישראל). בשלב זה מומלץ להשאיר כלי רכב אחד. אם מדובר ברכב בעל עבירות גבוהה, אפשר להמשיך ולנסוע בו כשני קילומטרים בדרך העפר לאורך נחל דישון. שאר כלי הרכב ממשיכים בכביש אל גשרון בקר, בגדר האחורית של יראון. כאן מחנים את הרכב ומתחילים במסלול ההליכה.

יוצאים לדרך:

תחנה ראשונה – תצפית כללית: כאן, בתחילת המסלול, אפשר לקבל תמונה כללית על האזור: מאחור קיבוץ יראון, מצפון, על הרכס - מושב אביבים, ומאחוריו מציצה לבנון. מכאן נראית התחתרותו העמוקה של נחל אביב בין הסלעים, ואליו מועדות פנינו.

תחנה שנייה – צנירי הסלע: מתחילים בגלישה במורד אל הנחל, ומפעם לפעם מדלגים מעל זרימת מים תמימה למראה, שאינה אלא מי הביוב מרפת הקיבוץ. שביל הנחל הנוח יותר נמצא בצידו הימני של הנחל. במהרה בולטים מנגד צנירי הסלע: צוקי סלע חשופים ומקומרים ועליהם קישוטי חזזיות צבעוניות. עם הגשם מתחזקים צבעי החזזיות ובולטים עוד יותר, עד כי נדמה שמישהו חמד לו לצון וצבע את הסלע במברשת. סמוך לצנירים ניתן להבחין בפריחה מרהיבה בעונתה: יקינתונים, כרכומים, גביעונית הלבנון, עיריוני צהוב, רקפות וסתווניות.

פרח היקינתון בהר קרני חיטין בגליל התחתון
יקינתונים בנחל אביב
תחנה שלישית – עלמות הסלע: למרגלות הצנירים מגיעים אל נחל אביב, וכאן השביל מסומן בצבע כחול. פונים ימינה במורד הנחל, ולאחר מספר דקות של הליכה מתגלים בצידו הימני של הנחל "עלמות הסלע" - עמודי סלע שפוסלו בידי הרוחות והמים, וצורתם כשל גבירות שיצאו לטיול במורד הנחל חבושות כובע ולבושות בשמלה. אפשר לטפס אליהן, וחובבי הגיאולוגיה שבינינו יוכלו למצוא בהן מאובנים קטנים הקרויים "נומוליטים" (דמויי מטבע). זהו שלד של יצורים חד-תאיים שחיו כאן בים האיאוקן.

תחנה רביעית – מערות אביב: חוזרים אל השביל המסומן כחול וממשיכים מזרחה בכיוון זרימת הנחל. בהמשך עוזב השביל את ערוץ הנחל ומתחיל לטפס במעלה הגדה הצפונית (השמאלית). עולים בו עד שמגיעים אל מערות אביב - קבוצת מערות שעיצב הטבע, ובנקודות מסוימות ניתן לראות בהן גם התערבות יד-אדם. חלקן הורחבו והוסדרו למגורים על ידי דייריהן. כדאי לשוטט במערות ולהתרשם מן הממצאים: קיר בנוי, בורות מים חצובים, ומדרגות מעשה-ידי-אדם. לרגלי המצוק אפשר למצוא גת לדריכת ענבים, ומרהיב מכל אלה הוא הנוף הנשקף מטה. במקום נמצאו שרידים המעידים על יישוב, כנראה מהתקופה הביזאנטית ואילך.

תחנה חמישית – מפגש הנחלים: יורדים עם השביל המסומן שמוביל בחזרה אל ערוץ הנחל, ומתקדמים בו לכיוון מפגש הנחלים אביב ודישון. בדרך עוברים על פני סלעי ענק שהתדרדרו משני עברי הערוץ. ממעל ידאו לעתים דורסים, ולפעמים ניתן לגלות גם סימנים של בעלי-חיים שונים כמו שפני הסלע. במפגש הנחלים עומד בית משאבות. פונים ימינה ועולים עם נחל דישון בדרך המסומנת אדום (שביל ישראל). הדרך כאן פתוחה ונוחה, ומתקדמים לאורכה עד למקום חניית הרכב.

פינת הגאון בדרכים

בינינו לבין שכנינו: הבדלי הגוונים בין לבנון לישראל ניכרים היטב, בעיקר על פי ירוק-העצים: בישראל הנוף עטוי עצים, ואילו בלבנון הוא חשוף ועירום. ההבדל אינו נובע מנתונים גיאוגרפיים שונים: סוג הסלע וכמות הגשם דומים משני עברי הגבול, השוני היחיד הוא שמירת הטבע. יש להניח שבצד הלבנוני כריתת העצים אינה מבוקרת, כמו גם הרעייה (יוצא מכלל זה הר אביבים החשוף מעצים)

עוד טיולים ומסלולים בכל הארץ

מסלול זה באדיבות צופית - פורטל הצימרים, הטיולים המסעדות והאטרקציות.