ציפור
מסלול בעקבות הנודדים
אגם ירוחם, גן לאומי עבדת וגן לאומי שבטה יוצרים מסלול קל אך מתגמל שייארך יום שלם, ובו נזכה לראות בעלי חיים מקומיים רבים, עיר עתיקה ומבחר נוודים מסוגים שונים, בין אם נודדים בשמיים ובין אם בדואים שחיים בסביבה. כל המשפחה תיהנה מהמסלול המשלב נסיעה ברכב והליכה רגלית.

 יוצאים לדרך:

נתחיל את מסלולנו באגם ירוחם. הבאים מצפון יפנו בצומת גורל, צפונית לבאר שבע. נמשיך ישר עד לצומת נוקדים, שם נפנה שמאלה וניסע כ- 15 ק"מ עד לצומת נגב, נפנה שמאלה וניסע ישר. בדרכנו אנו חוצים את רכס ירוחם, אחד מארבעת רכסי הנגב הצפוני והיחיד שלא מתהדר במכתש מרשים. בצומת נפנה ימינה, ובכיכר המרכזית נפנה שוב ימינה לחורשה הירוקה של אגם ירוחם.

אנו הולכים ברגל:

אגם ירוחם: בקרבת החורשה נמצאת באר ירוחם, שעל פי האגדה היא הבאר שנתגלתה להגר ובמימיה השקתה את ישמעאל. כאן אפשר לעשות פיקניק בצל העצים ולהמשיך בטיול סביב האגם. מומלץ להצטייד במשקפת ומגדיר,לשבת בשקט על שפת האגם, וההנאה מובטחת משלל רב של ציפורים במים באוויר וביבשה.

גן לאומי עבדת: נמשיך דרומה על כביש ירוחם- שדה בוקר, לכיוון תחנתנו הבאה - העיר הנבטית בגן לאומי עבדת. חורבות העיר העתיקה מאפשרות לנו הצצה אל תוך עולם הנדודים והמסחר של התקופה העתיקה. נחזור לכלי הרכב ונמשיך דרומה לכיוון מצפה רמון, ובדרך נראה אוהלי בדואים רבים שהתיישבו במקום בשנים האחרונות לאורך הכביש.

בור חמת: 5 ק"מ לפני מצפה רמון, נפנה ימינה בצומת הרוחות לכיוון בורות לוץ והר חריף. אפשר לעצור בבור חמת, בור מים פתוח מהתקופה הישראלית, שעדיין אוגר מים גם בתקופה זו. באזור פזורים בורות נוספים, אשר נחפרו לאורך תקופות קדומות והמעידים על רצף התיישבות בהר הנגב לאורך ההיסטוריה. בורות המים שימשו את תושבי הקבע ואת הנוודים אשר סבו במדבר על צאנם וגמליהם בעקבות שדות המרעה.

הר חריף: נמשיך לכיוון הר חריף. על פי דרישת הצבא יש להצטייד החל מקטע זה בנשק ומומלץ לנסוע בצמדים. אנו נוסעים בכביש הגבול המערבי עם מצרים בדרכנו צפונה לכיוון ניצנה. אנו נעצור במצפה יאיר שהוקם לזכרו של יאיר פלד, מפקד סיירת צנחנים, שנרצח בשנות ה-50 בנחל סרפד. בעזרת תבליטי הנוף החקוקים באבן נצפה אל עבר קדש ברנע המקראית, המזוהה עם עין קודיראת.

בארותיים: נרד בכביש המפותל לכיוון מעבר ניצנה, נפנה ימינה על פי השילוט המורה על הדרך לבארותיים, שם נוכל לעצור למנוחה קלה בצל עצי האשל התמירים. כמונו יעשו גם העופות בתקופת הנדידה שינצלו את חורשת העצים למנוחה ולינה. חורשה זו ניטעה על ידי אנשי מקווה ישראל בראשית המאה ה-20 וניתן עדיין לראות כאן את שרידי הרכבת הטורקית שהייתה בשלבי בנייה לטובת אחזקת קו הגבול בין שתי המעצמות הגדולות באזור- בריטניה והאימפריה העותומאנית.

גן לאומי שבטה: אחרי הפסקה קלה נמשיך בכביש מזרחה (כ- 25 קילומטרים) אל גן לאומי שבטה, על פי השילוט. שבטה, אחת מערי הנבטים בנגב, נבנתה לפני 2,000 שנה בשלב בו החלו הנבטים, נוודי המדבר, לעבור להתיישבות קבע ולהתקיים מחקלאות. שרידי העיר מרשימים וכוללים כנסיות, אורוות, בריכות אגירה, משקופי בתים מעוטרים ועוד. אתם מוזמנים להלך ברחובות העיר ולדמיין איך שקקו כאן פעם חיים.

פינת הגאון:

סכר אגם ירוחם: נבנה כדי לאגור את מי השיטפונות השוצפים בשלושה נחלי אכזב, נחל ירוחם, נחל שועלים ונחל רביבים. ציפורים רבות למדו לנצל את המקום כתחנת דרכים במסען הארוך. אם יתמזל מזלנו נמצא כאן ברווזים, ענפות, לבניות, טבלנים וביצניות. יש המנקרים בבוץ על גדות האגם ואחרים מוצאים את מזונם בלבו.

הדרך להר חריף: הכביש צר, משובש ומפותל ועובר בין השלוחות המסולעות של הר חורשה. שכבות הסלע הרוכבות זו על גבי זו ובוואדיות ניתן לראות עצי אלה אטלנטית. לאורך הדרך יש מספר נקודות לעצירה ותצפית.

ניצנה-בארותיים: אזור זה שימש כבר בעת הקדומה מפגש לדרכים חשובות. כאן נפגשה דרך שור
(הנזכרת במקורותינו), שעלתה מאזור הדלתא דרך מרכז סיני עם הדרך העולה מראש מפרץ אילת. מכאן התפצלו הדרכים אל עבר עזה ואל באר שבע וירושלים.


כרטיס ביקור:


אזור גיאוגרפי:
נגב
קושי/אורך/משך: יום שלם
למי מתאים: קל למשפחות
התניידות: משולב – נסיעה ברכב בשילוב מסלול רגלי
אתרים נוספים בסביבה: פארק אשכול, נחל חוורים, תל ניצנה ושבטה


המסלול באדיבות רשות הטבע והגנים. למידע נוסף היכנסו לאתר או חייגו ל- 3639*