מה שלא תעשו בטיול שלכם בעמק יזרעאל – מאוד מאוד חשוב שתסיימו אותו בעין יזרעאל. זהו מעיין מקסים – בוודאי אחד היפים בארץ, ולמעשה יש פה הכל בשביל הטיול המושלם: גם בריכה צוננת לשחייה, מעוטרת אקליפטוסים לרוב; גם מערה כיפית להשתעשע בה עם פנסים וחושך; גם צל, מרחב מכובד, שדות מבחוץ ועוד מלא מסלולים מסביב. בקיצור – להגיע ולהקים פה בית ולאום. מכאן אפשר גם לצאת לטיולים באזור – ברגל או עם רכב – ולעלות לחקור את רצועת ההרים שמולכם – הרי הגלבוע.

טיולים בצפון: תצפית על עמק יזרעאל
יופיו אינו ידוע. עמק יזרעאל

למי שמעדיף ללכת כמה שפחות

רוב אזור עמק יזרעאל והגלבוע מכוסה במסלולים שמתאימים בעיקר למשפחות ולצועדים הנינוחים. מסלול חביב ומעגלי מתחיל דרום-מזרחה לעין יזרעאל, על הר שאול. אין פשוט מזה: כבורגניים אמיתיים, מגיעים עם האוטו עד לחניה שבכתף שאול (סעו על כביש 71, פנו דרומה לכביש 675 בצומת נבות, ושמאלה בפניה הראשונה – לכביש 667). וצועדים במסלול המסומן בירוק, שכל-כולו קילומטר, אך במרכזו תצפית מרהיבה אל הגליל ועמק חרוד. אם הגעתם לכאן בעונת פריחה, שיחקתם אותה. ההר מלא בפרחים בכל הצבעים, וכך גם כל הנוף.

למי שמוכן ללכת קצת יותר

מי שרוצה להמשיך לטייל, לא יחזור לאוטו בהר שאול, אלא ימשיך לגבעת יהונתן (הו, איזו סימבוליות תנ"כית) עם הסימון השחור שיוצא מנקודת התצפית. יורדים מההר עם השביל עד לגבעת יהונתן ומקיפים אותה עם המסלול. כעבור כשלושה קילומטרים, לאחר שתחצו את הגן הלאומי מעין חרוד, המסלול השחור יחצה את הכביש ויהפוך לכחול – איתו אתם ממשיכים ישר עד המעיין, שיתגלה לכם בהפתעה מאחורי העצים. ההליכה לא קשה, לאורך כל הדרך, והטיול כולו יארך בסביבות שלוש שעות או קצת יותר, עם הפסקות.
כשתגיעו למעין עין יזרעאל – הוא ההיילייט של הטיול, מומלץ להשאיר לכמה דקות את החפצים מתחת לאחד העצים (ויש גם מקום חנייה), להצטייד בפנסים ולצאת למסע בניקבה שנמצאת שם, לפני שאתם טובלים במים. ההליכה בניקבה אורכה לא יותר מעשר דקות – לא כולל משחקי מחבואים ומסלולי מכשולים שאפשר לארגן פה בקלות. במרכז המעיין יש מבנה משאבה ישן, והמים בהם אתם שוחים מגיעים, בסופו של דבר, אל נחל נבות וממנו אל נחל חרוד.
לפי המסורת, על יד המעין הזה בדיוק חנה הצבא של שאול (זוכרים? ההוא עם ההר ממקודם שפעם מזמן חיפש אתונות) לפני הקרב עם הפלישתים. שנים אחר כך, אנשי "ההגנה" התחבאו בדיוק כאן.
לא כל כך כיף לקשר מקומות יפים עם מלחמות – אך משום מה מרבית המידע התרבותי המופיע על חלקות גיאוגרפית בארץ כולל אירועים היסטוריים שאין להם הרבה עם פציפיזם וחיבוקי עצים.
אבל בואו נישאר אופטימיים - בטוח יש גם המון סיפורי אהבה שהתחילו במעיין הזה, והרבה יותר רומנטיקה ממלחמות.

טיולים לצפון: מבנה אבן על בריכת מים בעין יזרעאל
מתאים למשפחות וצועדים נינוחים
למי שרק רוצה לצעוד

המסלול להלן הוא לא קשה במיוחד. האתגר כאן מתבטא בעיקר בירידה מהר ברקן, ועוד יותר בשם הסקסי שהוא זכה לו: "העמק הנעלם". מתחילים מנקודת התצפית של הר ברקן, שם יורדים מהרכב (שיצטרך לאסוף אתכם מלמטה) ומתחילים ללכת במסלול האדום. לאחר שמקיפים את הפסגה מתחיל המסלול לרדת ועובר בעמק הנעלם – גיא החבוי בהר כך שאי אפשר לראותו מהכביש. יורדים מההר על המסלול (שעלול להיות חלקלק לפעמים), בזהירות, וממשיכים ללכת על הסימון האדום לתוך בריכות הדגים. מקומות כאלה תמיד מזמינים ציפורים ותצפיתנים מרותקים – ואתם יכולים גם כן להצטרף אליהם. זמן טוב לשלוף משקפת אם יש לכם. לאחר טיול בין הבריכות, ניתן להגיע לצומת השיטה, ושם אפשר לחכות למישהו שמוכן לאסוף אתכם. או לתפוס אוטובוס. המסלול כולו יארך כארבע שעות, כולל הפסקה בבריכות.

פתוחים: הטבע פתוח, רק צריך לבוא.
משלמים: רק אם מתחשק לכם לזרוק מטבעות לעין יזרעאל ולבקש משאלה, אבל לא חייבים.
מגיעים: ברכב או באוטובוס – אם ברכב, צריך לנסוע על כביש 71 מעפולה ולרדת בצומת נבות ימינה, אל עין יזרעאל. אוטובוסים מהתחנה המרכזית בעפולה ועד לצומת נבות יש כל הזמן – כך שאם לא בא לכם על ההתנהלות המיותרת עם המכונית, אוטובוס הוא בהחלט אפשרות יעילה במקרה זה.
מצטיידים: כמו תמיד – מים, נעליים נוחות להליכה וציוד לטבילה במעין – מגבת ובגדים להחלפה אם לא מתחשק לכם להישאר רטובים. מומלץ לקחת פנסים כדי ליהנות מהניקבה, ואם אתם מהמהדרין – אפשר להביא ציוד קמפינג ולהעביר לילה במעין המקסים.

לכל הטיולים של שבת