טיולים בארץ: הסטף, פתח בחומת אבן
מסיימים את הטיול בסטף

אזור גיאוגרפי: מרכז הארץ, הרי ירושלים
קושי: מאמץ בינוני.
אורך: בין שעה לשש, לפי בחירת המטיילים.
למי מתאים: תלוי בבחירת המסלול
ציוד : במידה ומעוניינים להיכנס לניקבות עין חנדק: בגד-ים ופנס
עונות שנה: כל השנה
התניידות: רכב, הולכי רגל, תחבורה ציבורית
חניונים, נקודות עצירה: חנייה מוסדרת ותצפית.

המסלול הידידותי הזה הוא ממש אירופה בישראל: עצים עתיקים, מעיינות רבים ויערות – במרחק דקות נסיעה מירושלים. הטיול יכול לקחת בין שעה ל-6 שעות, בהתאם למקומות בהם אתם מעוניינים לבקר. המסלול הוא קווי, אולם קיימת גם אופציה מעגלית למסלול, ללא ביקור בעין חנדק ובסביבתו.

איך מגיעים: יש להגיע לצומת אורה, הנמצא בדרום-מערב ירושלים. נקודת הסיום במסלול המתואר היא בחניה התחתונה של אתר סטף, על כביש מס' 386 – 2.5 ק"מ מערבית לצומת כרם. בצומת אורה נפנה לפי השילוט לכביש מספר 3877, המוביל למושבים אורה ועמינדב, וליד קנדי.

יוצאים לדרך:

יד קנדי: בפסגה המערבית של הר עמינדב, הוקם אתר הנצחה לזכר ג'ון קנדי, נשיא ארה"ב שחייו נגדעו באיבם. האתר בנוי בצורת גדם עץ ענק ומרשים, המורכב מעשרות עמודים המייצגים את מדינות ארה"ב.

חורבת סעדים: נחזור לצומת, ונפנה לפי השילוט לחורבת סעדים. הכביש יורד במספר פיתולים, ולאחר כ-700 מטר מהצומת, מגיעים לחניון (מפגש עם שביל מסומן ירוק). נמשיך עוד 50 מטרים ונגיע לחנייה מוסדרת בכניסה לשמורת חורבת סעדים. מומלץ לא להשאיר את הרכב באתר זה ללא השגחה.

שביל הליכה קצר (לא מסומן) מוביל לאתרי שמורת חורבת סעדים. זוהי שמורה קטנה בעלת שני חלקים – חורבת סעדים ועין סעדים. בחורבת סעדים נשמרו עצים עתיקים ומרשימים של אלון מצוי וחרוב מצוי, סביב אתר עתיקות קטן הכולל את קבר שייח' אחמד ושרידי כנסייה ביזנטית.

אנדרטת קדושי קהיר: אם נלך בשביל, נגיע למפגש דרך מסומנת אדום וסוף הכביש המסומן שחור – בקרבתו, נוכל לראות גת גדולה ומרשימה. מכאן נמשיך עם הסימון השחור/אדום קצת שמאלה לצומת דרכים. במקום ניצבת אנדרטה לזכר קדושי קהיר – המרגלים הישראליים שהוצאו להורג במצרים בשנות ה- 50. נפנה עם הסימון השחור ימינה, ונלך בו כ-300 מטר עד לשביל קצר ולא מסומן לעין סעדים.

עין סעדים: הבריכות בעין סעדים יבשות כיום, אולם בקרבתן נותרו עצי בוסתן, ובקרבת מקום שרד בית חווה עתיק. סביב המעיין פורח במרץ סחלב הגליל. כמו כל הסחלבים בארץ, פרח יפה זה מוגן גם מחוץ לשמורות הטבע.

שביל המעיינות: מעין סעדים מוביל שביל לא מסומן חזרה אל חורבת סעדים (חוצה את הדרך המסומנת אדום. יש לפנות שמאלה, ואחרי 20 מ' להתחבר להמשך שביל ההליכה). נשוב לכניסה לשמורה. מכאן, נפנה בדרך המסומנת ירוק שמאלה (צפונה). בנקודת המפגש נטועה חלקת עצי ארז. הדרך המסומנת מתעקלת, ובעיקול הדרך ניצב שילוט על שביל המעיינות. מכאן נמשיך בשביל רגלי דרוך היטב (מסומן ירוק), היורד בשוליים הצפוניים של הר עמינדב, דרך יערות אורנים. שביל זה יפגיש אותנו עם חלק ממעיינות הניקבה של הרי ירושלים. לקראת סופו, יש ירידה תלולה אל מעיין עין חנדק.

עינות עמינדב: זוהי קבוצת המעיינות הראשונה ויש בה גם מספר בריכות אגירה, ואילו המעיינות עצמם נובעים מעל לשביל. שפיעת המעיינות דלה. אחרי הליכה נוספת ביער נפגוש מספר מערות חצובות ואף ניקבה יבשה של מעיין חרב. מעט לאחר מכן, נגיע לבריכה נאה למרגלותיה צומחים עצי ערבה. כאן נמצא מקבץ המעיינות הבא בשביל – עינות עוזי (אבו-ע'אזי). כאן נובעים שני מעיינות (המעיין השני נמצא כ- 50 מטר קדימה), ובהם יש בדרך כלל יותר מים מאשר בעינות עמינדב.

עין תמר: בעינות עוזי פונה השביל המסומן שמאלה ויורד בתלילות לעבר עין חנדק. לפני שנרד, מומלץ להמשיך קדימה, בשביל לא מסומן אולם ברור, הנמשך כ-300 מטר ומגיע למעיין נוסף – עין תמר. בשביל זה ניתן לצפות במערכת מרשימה של מדרגות חקלאיות בגדות הערוץ. בעין תמר נפגוש בבריכת אגירה עתיקה (בחלקה ניתן לראות טיח קדום מהתקופה הביזנטית), ובמקום הוסדרה פינת מנוחה למטיילים.

עין חנדק: נחזור לשביל המסומן ונרד בזהירות עד כביש הגישה למושב אבן-ספיר. בכביש נפנה ימינה, ולאחר כ-100 מטר נפנה שמאלה, בירידה לעבר עין חנדק. השביל חולף בגבול שטח פרטי, ויש לשמור על פרטיות בעלי הקרקע. נחצה כביש ישן, ונרד לאפיקו של ואדי אבו-יוסף. במפגש האפיק, נגיע לצומת עם שביל מסומן כחול המוביל לעין כרם. אנו נמשיך בשביל הירוק, ולאחר כ-100 מטר נגיע למתחם עין חנדק. במקום יש שתי נביעות בניקבות חצובות, שאורכן מגיע ל- 65 מטר. המים כאן עמוקים וצוננים, והכניסה מתאימה ליודעי שחייה בלבד. לצערנו, אתר עין חנדק אינו מוסדר כיום וסובל מהשלכת אשפה. מעין חנדק ממשיך השביל צפונה בין בוסתני שקדים, ויורד ליער אורנים. לצד השביל אפשר לזהות אמת מים שהובילה בעבר מים מהמעיין לשטחים החקלאיים.

סוף המסלול: מכאן ממשיך השביל באפיק ולצידו, דרך שטחי חורש טבעי, עד למעבר תת-קרקעי מתחת לכביש מס' 386. כ-100 מ' לאחר המעבר, נגיע לצומת שבילים ירוק-שחור. השביל השחור חוצה את נחל שורק, מטפס במתינות ועולה למעיינות סטף. השביל הירוק מתפתל לאורך הגדה הדרומית של נחל שורק, למרגלות כביש 386, ומגיע לחניון למרגלות אתר הסטף.

פינת הגאון בדרכים:

חורבת סעדים: בעבר היה ניתן לראות באתר משקוף אבן ועליו כתובת ביוונית "זהו מוסדו של הכומר מריאנוס" (המשקוף נשדד מהאתר במהלך הזמן). בין העצים שרד אחו פתוח בו אפשר לראות במרץ את פריחתה של נורית ירושלים הצהובה, ותחת העצים פורחים מרבדי רקפות. כמו כן בולטת כאן אבן חצובה גדולה, ששימשה כחלק ממכבש בבית בד קדום.

טיולים נוספים בסביבה: נחל דולב, נחל כסלון, אבו גוש

המסלול באדיבות רשות הטבע והגנים. למידע נוסף היכנסו לאתר או חייגו ל- 3639*