טיולים בארץ: שביל בין רכסי הרי ירושלים
השמורה ממוקמת סביב אחת הפסגות המערביות בהרי ירושלים
אזור גיאוגרפי: הרי ירושלים
קושי: קל
משך: כשעה
למי מתאים: למשפחות
עונות שנה: כל השנה
התניידות: הולכי רגל, רכב רגיל, תחבורה ציבורית
חניונים, נקודות עצירה: חניון למרגלות השמורה

הטיול בשמורת המסרק הוא מסלול הליכה טבעתי קצר בחורש האופייני להרי ירושלים, עם תצפית לשפלה והתפנקות על סיפורי מורשת קרב תש"ח. השמורה ממוקמת סביב אחת הפסגות המערביות בהרי ירושלים. בפסגה ניצב קבר שייח' מוסלמי (אחמד אל עג'מי), ובזכות קדושתו נשמרה באתר חורשה מרשימה של עצי אורן עתיקים, מהבודדים בארץ שהם עצי בר. בימי קרבות תש"ח על הדרך לירושלים, בלטו עצי חורשה זו כשיני מסרק על רקע הרכסים הטרשיים והחשופים מצמחייה – ולוחמי הפלמ"ח נתנו למקום את כינויו "המסרק" שהפך לימים לשם הרשמי של המקום.

איך מגיעים: יש לנסוע בכביש מס' 1 (תל אביב-ירושלים), ובמחלף שורש לפנות לכיוון מושב בית מאיר ולנסוע כ-4 ק"מ בכביש הררי מתפתל, עד לשלט הכוונה חום המפנה לשמורת המסרק, בצד ימין של הכביש. ניסע לפי השילוט עוד כ-500 מטר בכביש צדדי, עד למגרש החנייה של השמורה. ניתן להשאיר רכב בנקודה זו. בימי חול, ניתן להשאיר רכב גם בתחומי מושב בית מאיר הסמוך.

יוצאים לדרך:

מערות ותעלות: שביל הטיול יוצא מהחנייה ועולה בגרם מדרגות לכיוון מערב. לאחר כמה עשרות מטרים, מתפצל המסלול המעגלי. אנו נמשיך בסעיף הימני של השביל (ונחזור דרך הסעיף השמאלי). השביל נכנס לחורש טבעי של עצי אלון מצוי ואלה ארץ-ישראלית. לצד השביל נמצאות מערות אחדות במחשופי חוואר – תצורה גיאולוגית המכונה תצורת בית מאיר, על שם המושב הסמוך. כמו כן ניתן לראות כאן מספר תעלות קשר אותן חפרו מגיני הכפר הערבי בית מיחסיר, שחלש על הדרך לירושלים בתחילת מלחמת העצמאות. התעלות נחצבו בקרקע החוואר שכן קל לחצוב בה, לעומת סלעי הגיר הקשים מעל ומתחת לשכבה זו.

בית מיחסיר: עם השביל נצא מהחורש ונגיע לנקודת תצפית לכיוון השפלה. למרגלותינו נראה מושב בית מאיר – מושב דתי שהוקם לאחר מלחמת העצמאות על חורבות בית מיחסיר. הכפר בית מיחסיר שימש במלחמת העצמאות כבסיס מרכזי לערבים שתקפו את השיירות שעלו בשער הגיא בדרכן לירושלים. במסגרת מבצע "מכבי", כבשו לוחמי חטיבת הראל את משלטי שלוחת שיירות, ועמם את הכפר בית מיחסיר. מנקודת התצפית הזו אפשר לראות את אזור מודיעין, לוד ורמלה ובימים שבהם הראות טובה ניתן לראות גם את אזור הים התיכון וגוש דן.

חייל וחיילת עם מכשיר קשר (תמונת AVI: עדי רם, חדשות)
לוחמי הפלמ"ח נתנו למקום את כינויו "המסרק" | תמונת AVI: עדי רם, חדשות
קבר השייח': המשך השביל מתעקל ומטפס לכיוון פסגת ההר, דרך אזור יער שרוף. בשטח זה ניצבו האורנים המרשימים של השמורה, שעלו בלהבות בקיץ 2001, ומשמשים כיום כתזכורת אילמת לרשלנות מטיילים (אנא היזהרו באש!) בפסגת ההר נמצאת מעין קרחת יער, שבחלקה הצפוני ממוקם מבנה קבר שייח' אחמד אל-עג'מי. על פי המסורת המוסלמית, אחמד אל-עג'מי היה ממלוויו של הנביא מוחמד ושימש כספר שלו. בשל קדושת המקום, נשמר החורש סביבו. המבנה עצמו נמצא בסכנת התמוטטות, והכניסה אליו אסורה.

השביל ממשיך מזרחה, חולף לצד שני בונקרים ממלחמת העצמאות (גם אליהם הכניסה אסורה) ויורד לכיוון החנייה. בסופו של דבר, נתחבר לשביל בו התחלנו את המסלול.

פינת הגאון בדרכים:

מה בשמורה? לצד האורנים (שיני המסרק) צומח כאן חורש של אלון מצוי ואלה ארץ-ישראלית, אליהם נלווים עצים ושיחים נוספים כמו קטלב מצוי, לוטם מרווני ולוטם שעיר. בשטחים הפתוחים ובין השיחים שבשמורה גדלים בחורף ובאביב מגוון פרחי בר, ביניהם רקפת מצוייה, כלנית מצוייה, נורית אסיה ודם-המכבים האדום, והסחלבים דבורנית גדולה ושנק החורש.

פיסת היסטוריה: כיבוש הכפר בית מיחסיר איפשר בשלב מאוחר יותר את פריצת "דרך בורמה" העוברת למרגלות הכפר, ומוסתרת מכיוון המשלטים הערביים שהיו באזור לטרון-פארק קנדה של ימינו.

מסלולים נוספים בסביבה: נחל כסלון, חורבת סעדים והסטף, מערות סמך