בספר האלמותי "התפסן בשדה השיפון", מתחבט הגיבור בסוגיה מה עושים הברווזים כאשר האגם קופא. מאחר שאצלנו שום דבר לא קופא, החלטנו לבדוק מה עושים הקרנפים והאריות כאשר יורדת החשיכה.
ספארי רמת גן (או בשמו הרשמי: "המרכז הזואולוגי תל אביב-רמת גן") עורך סיורי לילה מודרכים בעקבות דיירי המקום. הסיורים עוסקים בכל מה שבאמת מעניין בממלכת החי: אהבה, מלחמה, חיזור ושאר שעשועי חיות. כך, בעזרת רכבת כביש בת שלושה קרונות פתוחים ושני זרקורים, יצאנו לשוטט בין קרנפים, היפופוטמים, יענים, אריות, זברות ושאר חברים.

טיול לילי בספארי ברמת גן (צילום: Tom Brakefield, GettyImages IL)
ספארי בלילה. רק אל תעצבנו את הפילים | צילום: Tom Brakefield, GettyImages IL
כאן, על שטח פראי למחצה של כאלף דונמים, מתגוררים יותר מ-1,500 בעלי חיים, בהם 68 מיני יונקים, 130 מיני עופות וכמה עשרות מיני זוחלים. הלילה לא היה ממש ברור מי היה יותר מופתע: אנחנו או החיות, אבל מה שבטוח - כמעט כולם התרגשו.
דקות ספורות לאחר שיצאנו לדרך נתקלנו בזוג יענים. מעבר לרכילות הפיקנטית, לפיה נקבת היען נוהגת לעתים לאכול במהלך מעשה האהבה, מתברר שהנטל המשפחתי נחלק שווה בשווה בכל הקשור לדגירה. פמיניזם מן הטבע. בעוד אנו מקשיבים לסיפורי יענים, נגלה לעינינו מראה הזוי למדי: קרנפים שלווים העוסקים בעניינם, על רקע התנועה הסואנת של כביש גהה. רק במדינה זעירה כשלנו תוכלו לקבל מראה כה ניגודי בין טבע לציוויליזציה.

בכל מקרה, שלא כמו ההיפופוטמים הנרגנים, מתברר שמדובר בחיה סימפטית למדי. הבעיה החמורה ביותר של הקרנף בטבע היא הציידים החומדים את הקרן שלו לצורכי הפקת תרופות עממיות לטיפול במגוון תחלואים ובעיות: ממלריה ועד שיפור כוח הגברא. הקרן, כך סופר לנו, עשויה משערות צפופות. הילדים שבקבוצה לא ממש האמינו.
המדריכה מבקשת מהנהג לפנות ימינה, אך הוא מסרב וממשיך בעקשנות להוביל אותנו לעבר מתחם האריות. לאחר כמה שניות של דרמה מבוימת היטב וצווחות של ילדים, הובהר שאין חשש: בשעות אלה נמצאים האריות בתאי לילה סגורים. האריות, לצד המסדרון הארוך, הביטו בפליאה בקבוצה שהפריעה את מנוחתם (למעט אחד, שבמשך הביקור כולו שכב באדישות על גבו ומשך את כל תשומת הלב). הוסבר לנו שהלינה בתאי הלילה נועדה למעקב אחר אוכלוסיית האריות המקומית. חיות כאלו לא משאירים בלילה לבד, אפילו לא בספארי.

לאחר כמה גרגורים, נהמות ואנקדוטות מחיי האריות, חזרנו לרכבת והמשכנו אל הזברות, האנפות, האנטילופות והצבאים. אפילו גילינו לצד הדרך עופר שנולד רק לפני מספר שעות. שוכב לבדו וממתין לאמו שהלכה לחפש מזון. כל כך צעיר עד שאינו יודע כי הוא אמור לפחד מאור הזרקורים.
תחנת עצירה נוספת היא בחדר הפוחלצים של הספארי. מדובר בבעלי חיים שהתגוררו כאן והלכו לעולמם בשיבה טובה. מפינות החדר יביטו אליכם נמרים, עופות דורסים ואפילו קנגורו.
אחרי הפסקת הפוחלצים ונשנוש מהיר בחסות קיוסק מקומי, עולים שוב על הרכבת ומגיעים אל האגם הגדול, שם אנו שומעים על סיפור האהבה המוזר וההרואי בין גרטה הקרנפית ויענקל'ה ההיפופוטם. יופי של סיפור, אגב.

פרטים נוספים: סיורי הלילה מתקיימים בחודשים אפריל - אוקטובר, בשעות 19:30- 22:00, והם מתאימים גם לילדים (מגיל חמש ומעלה).
לפרטים והזמנות: 03-6313531. כדאי לזכור כי בשעות הלילה סגור גן החיות למבקרים, כך שפילים, דובים או קופים לא תפגשו כאן, אך לסיורי הלילה יתרונות אחרים, ובראשם מתן תשובה לשאלה: מה באמת עושות חיות הספארי כשיורדת החשיכה?

זוהי גרסת טיול מקוצרת מתוך הספר "טיולי לילה", מאת איל שפירא, צילומים: איציק מרום.
הוצאת "מיל"