דמי כניסה: האתרים במסלול הם ללא תשלום (למעט המוזיאון)

אורך המסלול: כ-2.5 ק"מ

כמה זמן: כ-3 שעות

את המסלול סביב המקומות היפים של יפו העתיקה נתחיל בכיכר השעון. הכיכר הייתה בתקופת השלטון העות'מאני הלב הפועם של יפו שיצאה מחוץ לחומות, וסביבה נוצרה סצנת מסחר וגם תחנה מרכזית של עגלות וסוסים שיצאו אל מקומות כמו פתח תקווה ושכם. כשהסולטן עבדול חמיד השני חגג 25 שנים בשלטון הוקמו כמה מגדלי שעון ברחבי האימפריה, אחד מהם גם בכיכר של יפו. ממגדל השעון פונים אל רחוב רוסלאן 7, אל סביל הקיר שאותו בנה מושל עכו שהעביר את האחריות עליו לידיו של מושל יפו מוחמד אגא א שאמי. המושל המיתולוגי היה ידוע גם בכינוי "אבו נבוט" בגלל שהיכה באלה את מי שלא הקשיב לו. במרחק של כמה צעדים משם אפשר לראות את הצריח של מסגד מחמודיה שנבנה באמצע המאה ה-18. זהו המסגד הגדול והחשוב של תושבי יפו.

מגדל השעון ביפו (צילום: עודד קרני)
כיכר השעון ביפו | צילום: עודד קרני

אם השעון הזכיר לכם שהרעב מתקרב תקפצו לטעום מאפה חם או מלבי מתוק ברחוב יפת. מכאן אנחנו ממשיכים במסלול ברחוב טיילת מפרץ שלמה אל האזור הירוק של יפו העתיקה. בדרך תראו אפשר לקפוץ לבקר במוזיאון יפו העתיקה (הכניסה בתשלום). המבנה בו שוכן המוזיאון נבנה כמצודה צלבנית והתגלגל למרכז שלטוני עם בית כלא במרתף. לאחר מכן הוא עבר הסבה למרכז יהודי עם בית כנסת ואחר כך גם בית חרושת לייצור סבונים משמן זית. בהמשך הטיילת גם נקודת תצפית עם תותחי חוף ישנים מהתקופה העות'מאנית. הכביש מתעקל שמאלה ומוביל אל מרכז המבקרים בכיכר קדומים. משמאל תראו שירותים וגרם מדרגות המוביל אל גשר המשאלות. הגשר הוא הגרסה היפואית של מזרקת טרווי ברומא - רק שכאן במקום לזרוק מטבעות למזרקה מאחורי הגב, מביעים משאלה בזמן ששמים את היד על המזל שלכם ומסתכלים במבט רציני על הים.

מהירוק הפסטורלי שמול הים ממשיכים אל הסמטאות של רחובות מזל טלה ומזל דגים לעבר בית הכנסת הלוּבי המתחדש. לפני שנגיע אליו אפשר לקפוץ לסמטת מזל אריה פינת הצורפים, שם נמצא פסל התפוז המרחף של האמן דן מורין. זה הזמן להזכיר שתפוזי יפו (Jaffa) היו מותג עולמי עוד לפני שהישראלים המציאו את וויז.

בית הכנסת הלובי ביפו (צילום: Ori, wikipedia.org)
ח'אן זונאנה | צילום: Ori, wikipedia.org

מכאן נחזור בסמטת מזל אריה עד לבית הכנסת. המבנה שנפתח לאחרונה לאחר שיפוץ מקיף היה האכסניה היהודית הראשונה של יפו שנבנתה בחסות יעקב זונאנה, יהודי עשיר מאיסטנבול, ולכן גם קיבלה את השם ח'אן זונאנה. אחרי שהמבנה ננטש הוא הפך להיות בית חרושת לסבון עד שנרכש מחדש ועבר שיקום.

>> עוד מסלולים לפסח ישראלי

מכאן הכיוון הוא אל נמל יפו וכדאי לעבור דרך סמטת נתיב המזלות, שם המרפסות הבולטות היו גם מקומות בהם אחסנו מזון שהתקרר באמצעות הרוח שהגיעה מהים. הנמל הוא המחזה הראשון שאותו ראו כל מי שהגיע בספינות אל הארץ. בקצה הטיילת יש תצפית על סלע אנדרומדה, הנסיכה המיתולוגית שהביאו כמתנה למפלצת הים כדי להציל את העיר. רגע לפני שהפכה לארוחת הצהריים של המפלצת, הגיע פרסאוס עם הסוס פגסוס והציל אותה. כאן הסתיים הסיור הקצר שלנו אבל תוכלו להמשיך לסיבוב נוסף בין המקומות היפים של יפו ואולי גם לשופינג ונשנושים בשוק הפשפשים.