אחד המחזות המרהיבים ביותר בחורף, אחרי השלג שעוטף את אתר החרמון, הוא השיטפונות במדבר. מדובר על תופעת טבע מרשימה שסוחפת אחריה, חוץ מאת מה שנקרה בדרכה, לא מעט ציידי שיטפונות שממהרים אל הדרום כדי לצפות מקרוב בזרמי המים האדירים. 

אסור לשכוח שלשיטפונות במדבר גם צדדים גם פחות יפים - הרס תשתיות ונוף ובעיקר סכנת חיים ממשית לאלו שנתקלים בהם מקרוב, בין אם הגיעו לאזור במקרה ובין אם הגיע באופן מתוכנן ולא הקפידו על כללי הבטיחות. כדי להבטיח עד כמה שניתן שחווית הצפייה בשיטפונות תישאר חוויה חיובית חשוב להקפיד על מספר כללים חשובים: 

חל איסור מוחלט להיכנס לכל המסלולים באפיקי נחלים ובאגני הניקוז בהם קיים חשש לשיטפון. הדבר מהווה סכנת חיים ממשית וכבר נתקלנו בלא מעט מקרים בהם שיטפונות פתאומיים או צפויים שגרמו לטביעה ומוות של מטיילים. בתוך כך אסורה כניסה וחציית של אפיקי הנחלים ברגל וברכב עד לירידה מוחלטת של מפלס המים.

אחד האזורים בו רבים באים לצפות בשיטפונות הוא בנחלים החוצים את כביש 90 באזור מדבר יהודה והערבה ושם מומלץ לעצור ולצאת מהרכב רק במקום מרוחק ובטוח משפת הכביש. אסור להתקרב באופן גורף בזמן השיטפון לשפת הנחל מחשש להתמוטטות הגדות, מאחר ולזרם כוח עצום והמים יכולים לסחוף את הגדה במהירות וללא כל סימנים מוקדמים לכך. 

סכר בית זית (צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים)
סכר בית זית באזור ירושלים | צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים

עוד לפני היציאה לאזור השיטפונות ובמהלך הנסיעה להיות בהאזנה שוטפת לדיווחי תחנות הרדיו, לתחזיות מזג האוויר של השירות המטאורולוגי ולדיווחים המופיעים בין היתר באינטרנט. העמודים הרשמיים של משטרת ישראל ורשות הטבע והגנים הם שתי דוגמאות טובות לכך כך תוכלו להתעדכן באזורים המועדים לפורענות והחסימות בכבישים שאליהם לא מומלץ להגיע, וגם לקבל מידע על המקומות הבטוחים יחסית לצפייה בשיטפונות. בעניין זה ניתן גם לפנות למוקד המידע של רשות הטבע והגנים בטלפון 3639*.

להצטייד במיכל דלק מלא, ביגוד חם, תאורה ניידת, מטען סמארטפון, מי שתייה ומזון. זאת למקרה שתיאלצו באופן לא מתוכנן להמתין זמן ממושך עד לפתיחת כביש חסום בנתיב נסיעתכם.

לפעול בשיקול דעת, לא לקחת סיכונים מיותרים ולא לגרום לאחרים להסתכן. כוחות ההצלה והפקחים בשטח יהיו עמוסים גם ככה ואין צורך להעמיס עליהם עוד עבודה.

להישמע באופן מלא להנחיות התנועה והבטיחות של הצוותים בשטח. כוחות המשטרה, כיבוי אש וכמובן פקחי רשות הטבע והגנים הפרוסים בשמורות הטבע והנחלים באזור מכירים היטב את השטח וגם את סכנותיו, אז תקשיבו להם. 

בישראל יש יותר מ־10,000 קילומטרים של שבילי טיולים. לצד הנוף והיופי שבטבע, עלינו להיות מודעים גם לסכנות כגון: הכרה חלקית של מסלול הטיול והאתגרים שהוא מזמן, שימוש בנעליים שאינן מתאימות להליכה בשטח או הצטיידות לא מחושבת במים לשתייה. בעקבות הטרגדיה הנוראית שקרתה בנחל צאלים בסוף השבוע האחרון, הנה רענון גם לכללי בטיחות בקרב מטיילים:

יש לתכנן מראש ולהיות בקיאים בפרטי המסלול: אורך, משך ההליכה, דרגת קושי. חשוב לעקוב מראש אחר התחזית. במזג אוויר מעונן, גשום ובהתראת שיטפונות אין להיכנס לאפיקי נחלים או לחצותם.

יש להצטייד במים ולהקפיד לשתות גם אם אין מרגישים תחושת צימאון. לפחות 3 ליטרים לאדם לכל יום טיול.

על מוביל הטיול להצטייד במפת סימון שבילים מעודכנת ובאמצעי איתות כמו פנס, נרות וגפרורים ובמכשיר טלפון סלולרי.

סכר בית זית באזור ירושלים (צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים)
סכר בית זית | צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים



בשמורות הטבע ובגנים הלאומיים מטיילים בשעות היום בלבד. השהייה בשעות החשכה מותרת בחניוני הלילה המאושרים לכך בלבד.

יש לטייל בנעלי הליכה סגורות ונוחות (גם במסלולי מים), לחבוש כובע, ללבוש ביגוד אוורירי - רצוי עם שרוולים - ולמרוח קרם הגנה מפני השמש.

ידעו את הקרובים לכם על הטיול מסלולו ומשכו המשוער. מומלץ מאוד להשאיר על גבי חלון הרכב בחניון פתק ובו פרטי המטיילים והמסלול.

אין לרדת משבילים מסומנים! הם תוכננו בקפידה, בטוחים להליכה ואינם פוגעים בטבע. בכניסה למסלול קראו את הוראות הבטיחות והישמעו לשילוט ולהנחיות פקחי רשות הטבע והגנים. אם איבדתם את דרככם והלילה קרב, הישארו בקרבת הציר המקורי וצרו קשר טלפוני לסיוע.

נקלעתם למצוקה בעת הטיול? חייגו 100 מהטלפון שברשותכם ומשטרת ישראל תפנה אליכם את גורם הסיוע המתאים.

הכללים באדיבות רשות הטבע והגנים