על פי הערכות של גורמים במשטרה ובמשרד הבריאות לפחות כ-200 איש הפרו את הבידוד וטסו לחו"ל מאז שנפתח נתב"ג באמצעי יוני השנה, כשרובם לא נתפסו בגלל שהדבר נבע מחוסר סנכרון בין מערכות המחשוב של הגופים השונים.

"בהתחלה לא היה סנכרון בין המערכות של משרד הבריאות והמשטרה, אז אנשים ניצלו את הפרצה, הפרו בידוד למרות שהיו חולים בקורונה וטסו לחו"ל", גילה גורם במשטרה. "מי שנתפס שילם קנס ונפתח נגדו הליכים פליליים במיוחד בכל הנוגע לחולי קורונה".

באופן כללי, רוב מפרי הבידוד, למרות שלקחו סיכון של קבלת קנס בגובה של 5,000 שקל, נהנו מההפקר ולא נתפסו על ידי הרשויות כיוון שרובם חזרו לארץ שבועות ארוכים לאחר שעזבו אותה.

נתב"ג (צילום:  יח"צ)
במשטרה מאשרים שקשה לעקוב אחרי היוצאים. למצולמים אין קשר לכתבה | צילום: יח"צ

כך למשל, ערן, בן 25 המתגורר באחד מיישובי השרון, נחשף לפני כמה שבועות במהלך מסיבה לחולה קורונה מאומת ונשלח לבידוד של שבועיים. "במשך תשע ימים אף אחד לא התקשר לברר שאני בבית או מפר בידוד, לא המשטרה לא משרד הבריאות, כלום. דממת אלחוט. הבנתי שאני לא היחיד שוהה בבידוד ולא יצרו איתו שום קשר. שיש לא מעט אנשים במעמד שלי אז החלטתי להמר", הוא חושף. "קניתי כרטיס טיסה ולמחרת טסתי לחודש וחצי בטורקיה. אתה יודע מה אבסורד? שבטיסה שלי היו שלושה חולי קורונה ישראל".

ואתה לא חשבת שעשית מעשה חמור, שיכולת להידבק בקורונה ולהדביק אחרים?
"אם שרים, חברי כנסת, ראש שב"כ, נשיא וראש ממשלה עושים מה שבא להם, לא עומדים לדין ולא נקנסים על הפרת סגר, אז למה אני כאזרח לא אעשה מה שבא לי?!!! טסתי. חודשים הייתי בעבודה מהבית ובסגר. לשמחתי לא התקשרו אליי אז הרווחתי פעמיים גם חופשה וגם לא שילמתי 5,000 שקל על הפרת בידוד".

גם ניצה ודוד מרמת גן החליטו להפר בידוד וטסו לפני כשלושה שבועות לקרואטיה. "כל חבילת הנופש לשבוע עלתה לנו קצת פחות מהקנס על בידוד. למה החלטנו להפר בידוד ולטוס למרות הכול? הרגשנו חנוקים.

איסטנבול  (צילום: Club4traveler | shutterstock)
איסטנבול | צילום: Club4traveler | shutterstock

לאן טסו מפרי בידוד ומאיפה חזרו חולי קורונה?

היעד המועדף על מפרי הבידוד בארץ הוא טורקיה. אחריה נמצאת בולגריה, בדגש על ורנה ובורגס ומעט נוסעים שטסו לסופיה. במקום השלישי ממוקמת יוון, במקום הרביעי קרואטיה ואוקראינה. היו כמה בודדים שגם טסו לכמה שבועות עד חודשים לשארם א-שי'יח בסיני דרך איסטנבול.

 בכיוון ההפוך, מתחילת החודש התגלו 34 חולי קורונה שחזרו מחו"ל לישראל. גם ברשימה זו טורקיה צועדת במקום הראשון עם 13 חולים, בולגריה עם 6, צרפת עם 3, מיוון הגיעו 2, מרומניה 1, מאיטליה 1 וגרמניה 1. גם בחודש שעבר מרבית חולי הקורונה נחתו מטורקיה.

כך, בשבוע שעבר, שוטרי המחוז הצפוני במשטרה תפסו ותיעדו באחד ממחסומי הסגר את תושב אחד הישובים באזור הצפון, כבן 40, חולה קורונה שנחת מטורקיה והיה בדרכו הביתה. "לא ידעתי שאני בכלל חולה קורונה", היתמם הנוסע.

בנוסף, כמה ימים לאחר ראש השנה נחתו בישראל טיסות מבלארוס ומטורקיה בהן חזרו חסידי ברסלב שעשו את ראש השנה באומן או גורשו מבלארוס ולא הורשו להיכנס. כ-17 מהם התגלו כחולי קורונה לאחר שנחתו בארץ.

אחד הנוסעים סיפר ל-mako: "כשראיתי בטלוויזיה שעל הטיסה שלי היו שבעה חולי קורונה לא לקחתי סיכון והכנסתי את עצמי לבידוד. עשיתי בדיקת קורונה ולשמחתי התוצאה הייתה שלילית. ייאמר לזכותם של הצוות בטיסה, שמקפידים כל הזמן שכולם יהיו עם מסיכות במהלך הטיסה והדיילות מחלקות מסיכה בכניסה למטוס".


בתקופה האחרונה היו גם לא מעט קומבינות של צעירים שהפרו בידוד וטסו לחו"ל למרות הסגר ולמרות שהזמינו כרטיסי טיסה לאחר המועד שבו נקבעו התקנות, והצליחו לעבור את כל מערכת האבטחה מבלי שנתפסו. חלקם הדפיסו כרטיסי טיסה מזויפים ושינו בפוטושופ את תאריך הזמנת הטיסה לפני הסגר. אחרים פשוט הראו הודעות אימייל של חברים שהזמינו כרטיסי טיסה לפני הסגר ואת הכרטיסים שהזמינו בפועל הראו רק בצ'ק אין.

"כשהגעתי לנתב"ג לפני כמה ימים הצגתי את הכרטיס שלי שבאמת הוזמן לפני הסגר והחבר שלי הציג למאבטח לכאורה מייל עם כרטיס שנעשה בו פוטושופ והוא עבר בלי בעיות את המאבטח וטס ליוון", גילה ג', תושב תל אביב. "כולם רוצים לברוח מהארץ גם במחיר של הפרת בידוד וזיוף כרטיסי טיסה. המאבטחים בודקים באופן חפיף או לא בודקים בכלל".