מרחקי הנסיעה מנקודה לנקודה באזור שפלת יהודה קטנים ממש וההגעה אליו דרך כביש 6 קלה. הוא משופע במסלולי טיול, אטרקציות, מסעדות ובתקופה זו של השנה ההצבע ירוק שולט בו ללא עוררין. ולמרות כל זאת, האזור עדיין אינו מוכר מספיק. 

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש 

תוכלו למצוא כאן חוות ההיבסקוס שמייצרת שיכר מפרח ההיבסקוס, את הסיפור של תום ותומר, שדות ארטישוק ומסעדה שכל המנות בה, על טהרת הארטישוקים ועוד. ואם כל זה לא מספיק, בחודש מרץ מתקיים בשפלת יהודה פסטיבל "ירוק ולא רחוק" וגם האביב העומד בפתח, מספקים ההזדמנות להגיע ולטייל בשפע המסלולים הפורחים, לבקר במקומות מיוחדים ולטעום טעמים חדשים. בואו נצא לדרך.

גבעת תום ותומר - סיפור עצוב עם מסר חשוב

תום ותומר גדלו יחד. הלכו לצבא יחד ולרוע המזל נהרגו יחד באסון המסוקים. אבא של תומר, איש אדמה וחובב הארץ, החליט להנציח את זכר הבנים בדרך מיוחדת. גבעה על שמם, בה מסלול הליכה, העובר בינות לצמחי ועצי ארץ ישראל, מוזיקה מנגנת, פינות ישיבה, שירותים והמון מסרים ופתגמים, על מקומנו בארץ הזו. טיול מומלץ המעורר המון רגשות. משך ההליכה כשעה. הגבעה של תום ותומר, צפונית לקיבוץ נגבה. מתאים לכל המשפחה.

שילוט גבעת תום ותומר (צילום: לימור הולץ)
שילוט גבעת תום ותומר | צילום: לימור הולץ

בגבעת תום ותומר (צילום: לימור הולץ)
סיפורים ופתגמים לאורך הדרך | צילום: לימור הולץ

טיפ חשוב ובקשה: הכניסה לאתר אינה מאוישת. במקום קופה והמבקרים מתבקשים, ע"י שילוט קטן, להשאיר בקופה 10 שקלים, על מנת שיוכלו להמשיך ולטפח את המקום. אילו אינם דמי כניסה. זו סוג של בחירה, לתת על מנת להמשיך לזכות במקום בו הרוח הישראלית מפעמת והאהבה מנצחת את השכול.

תל צפית ויער חרובית

תל צפית או בשמו הערבי תל א-צאפי, הוא תל ארכיאולוגי ובו מערות וגם נקודת התצפית הגבוהה ביותר במישור החוף הדרומי. למרגלות התל, שדות זרועים בבצל ירוק וחוות כוח הפועלת על גז. מצפון לתל, יער חרובית ובו שולחנות פיקניק, מתקני נופש ומסלולי הליכה בדרגות קושי שונות. בנוסף, ביער ישנם ממצאים ארכיאולגיים כדוגמת חורבת שימרה וחורבת דמדומית. הכניסה ללא תשלום בכל שעות היום.

תל צפית שילוט (צילום: לימור הולץ)
תל צפית | צילום: לימור הולץ

המערות של תל צפית (צילום: לימור הולץ)
המערות של תל תצפית | צילום: לימור הולץ

טיפ מקומי: בקצה הצפון מערבי של היער, סמוך לפניה לכביש 383, נמצא פארק הלוחם, פארק חדש ובו מסלולי הליכה וטיול מונגשים. הפארק משתרע על שטח של כ-300 דונם. הכניסה ללא תשלום.

שלולית החורף בשפיר - מחזיקה עד אוגוסט!

שלולית החורף, שוכנת בסמוך לכניסה לקיבוץ עין צורים. בחורף, מתמלאת השלולית ואל המקום מגיעים עופות מים רבים. השלולית ממוקמת במרכזו של פארק ירוק קטן, מוקפת דק עץ, עליו ניתן ללכת ולראות את הציפורים מקרוב. למעוניינים, פינת/מרפסת תצפית, בדומה לסוכות המצויות באגמון החולה, על מנת לתצפת על עופות המים, פינות פיקניק ושביל הליכה המגיע עד למצפור, המאפשר צפייה בבעלי החיים הנמצאים בפארק, בבית הגידול שלהם. הכניסה חופשית, במקום חניון מסודר, פתוח בכל ימות השבוע ומתאים לכולם.

שלולית החורף (צילום: לימור הולץ)
שלולית החורף | צילום: לימור הולץ

ברחוב (צילום: לימור הולץ)
כמו באגמון החולה | צילום: לימור הולץ

 חוות ההיבסקוקס - מי ידע שהפרח הזה כזה מיוחד?

בעבר הזהירו ילדים מפני פרח ההיבסקוס, שגדל בעיקר כגדר חיה סביב הבתים, פרח אדום גדול עם אבקנים צהובים. האבקה הצהובה הזו, במרכזו של הפרח, נחשדה כמזיקה לעיניים. היום כבר יודעים שהוא אינו מסוכן יותר מפרחים אחרים. בחוות ההיבסקוס מצליחים להכליא ולפתח צבעים ותתי זנים רבים של פרח זה-יש שם מעל 400 זנים! ניתן לטעום משיכר ויין ההיבסקוס, מריבת היבסקוס, תה היבסקוס-הנחשב מטהר דם חזק ואף מגלידה המיוצרת מהפרח.

צבע מיוחד להיבסקוס (צילום: לימור הולץ)
ההיביסקוס | צילום: לימור הולץ

במשתלה של ההיבסקוסים (צילום: לימור הולץ)
במשתלה | צילום: לימור הולץ

טיפ מקומי: במסגרת הסיור, לבד או מודרך ע"י יעקב, הבעלים, תגיעו לבריכת דגי הנוי-קויה, וימלצו לכם להניח פרח על פני המים כך שיצוף ולבקש משאלה. אם בתום הביקור, אחד מהדגים נגס בפרח, משאלתכם תתגשם, בהצלחה!

פתוח בכל ימות השבוע ללא תשלום, 09:00-17:00 סיורים מודרכים בסופי שבוע 10:30, 12:00 בהרשמה מראש. לפרטים: 072-3944358.

הארטישוק של נעם - חקלאות ישראלית בטעמים איטלקיים

כבר שנים רבות שנועם מגדל ארטישוקים בניר בנים. השדות, נפרשים מיד בהגעה למושב. ניתן לצאת עם נועם אל השדות, לראות כיצד גדלים הארטישוק, החיטה, השעורה וענבי המאכל, אותם מייבשים במקום לצימוקים ללא תוספת סוכר או חומרי שימור. לפני הסיור, בוחרים מגפים ויוצאים אל השדה, ברגל, דרך המושב. ההליכה קלה ונעימה והסיבוב כולו אורך כשעה וחצי. במרכז המבקרים של נועם ניתן לאוכל ארוחה על טהרת הארטישוק-מרק, לזניה, אנטיפסטי, לחם וכו' כולם מבוססי ארטישוק טרי, ישר מהשדה. הארוחה צמחונית ומנות רבות מתוכה טבעוניות. זו ארוחה בסגנון בופה-אכול כפי רצונך.

שדות הארטישוק של נועם (צילום: לימור הולץ)
שדות הארטישוק | צילום: לימור הולץ

לזניה ארטישוק אצל נעם (צילום: לימור הולץ)
לזניה ארטישוק | צילום: לימור הולץ

סיורים יוצאים בן השעות 10:00-16:00 בסופי שבוע, באמצע שבוע מרכז המבקרים פתוח מ07:00-17:00. עלות הסיור 40 שקל למבוגר. אם לאחר הסיור מעוניינים בארוחה, בשישי כרטיס משולב יעלה 80 ובשבת 100 שקל. לילד 20 לסיור ו-50 לסיור משולב בארוחה. 

טיפ מקומי: במקום מתקיימת גם מכירה של ארטישוק טרי. אם הגעתם מחוץ לשעות הפעילות, אל תחמיצו את ההזדמנות לטעום ארטישוק ישראלי טרי, שאינו מגיע בייבוא. קחו לכם ארגז ואת התשלום תשאירו בתיבה התלויה על הקיר-סומכים עליכם, ככה עושים המקומיים כבר שנים ארוכות. לפרטים: 072-3944348.

עיזים רבותי עיזים וגם גבינות טעימות!

במשק שמואלי אין עובדים. ניר ואשתו עושים הכל לבד. מקסימום הילדים וההורים עוזרים להם. ניר מאמין שהוא חייב לטפל בכל עז בעצמו, אחרת החלב שלה יהיה פחות טעים וככה הוא גם מרגיש שקיבלה את הטיפול הטוב ביותר. הוא גם משאיר את הגדיים ליד האם עד שלב מאוחר ואינו נותן להם תחליף חלב ומשתמש בחלב שהאמהות מייצרות לצורכי יצור גבינות. אולי בגלל היחס הזה העיזים נותנות חלב טעים במיוחד, שהופך לגבינות עוד יותר טעימות. ניר, מדריך את הסיור בדיר, מאפשר למבקרים להשתתף בחליבה ומלמד את סודות הכנת הגבינה צ'רקסית במסגרת הסיור.

הדיר של שמואלי (צילום: לימור הולץ)
הדיר של שמואלי | צילום: לימור הולץ

יוגורט אצל שמואלי (צילום: לימור הולץ)
יוגורט של שמואלי | צילום: לימור הולץ

במסגרת הסיור ימתין לכם שולחן טעימות של גבינות, יוגורטים, חלב עיזים ועוד. בחנות ניתן לרכוש ממיטב הגבינות המיוצרות במקום, שיארזו עבורכם בציידנית קטנה ומקוררת. הסיורים מתקיימים בסופי שבוע בשעות 10:00 12:30 עלות הסיור 30 שקל מגיל שנתיים. לטובת הילדים פינות יצירה, בית מעץ ופינות ליטוף. משק שמואלי נמצא בבאר טוביה. לפרטים: 072-3944292

ואיך אפשר בלי קצת בשר וחיוכים אצל מייק ושרון בביסטרו בגל און

מייק ושרון עלו ארצה מדרום אפריקה, אבל דרום אפריקה עלתה איתם במלוא עוזה. כשנכנסים לביסטרו הקטן, שמול הרפת, ברור שהיא זורמת בדמם. הדגלים, האומנות, הצבעים האופיינים הניבטים מכל עבר והעיצוב. גם התפריט והמנות לא מפספסים. המנות הקלאסיות, החל ממנות הרחוב ועד למנות הנחשבות חגיגיות, כולן בתפריט. הן מבוצעות בדייקנות ועל מנת לעמוד בסטנדרטים, הם דואגים להביא את המרכבים מחו"ל. למשל את קמח התירס הלבן, להבדיל מהצהוב שנמכר בארץ. הנקניקיות שמייק מכין בעצמו, טעימות להפליא וכך גם הפויקה, בצלעות ומרק השום. דרום אפריקה זה כאן. פתוח בימים שני עד שבת מ-10 עד 22 ולעיתים יותר. במקום מוגשת גם ארוחת בוקר. מומלץ להזמין מקום מראש.

נקניקיות תוצר הביסטרו של מייק ושרון (צילום: לימור הולץ)
נקנקיות תוצרת הביסטרו | צילום: לימור הולץ
ברחוב (צילום: לימור הולץ)
דרום אמריקה זה כאן | צילום: לימור הולץ

הנוף ליד גל און (צילום: לימור הולץ)
הנוף ליד גל און | צילום: לימור הולץ

טיפ מקומי: תשאלו מי זה מייק, קשה לפספס את הצחוק הרועם של האיש הגדול, ובקשו ממנו לספר לכם בדיחות שהוא ממציא ברגע. מובטח לכם צחוק, כוסית ע"ח הבית והרבה שמחה.

לפרטים: 072-3944362.