אמנם השלג שירד הלילה בירושלים מאד ריגש אותנו, אבל אם אתם רוצים לחוות חורף אמיתי, כדאי שתגיעו לצפון הארץ. אחרי המערכת הנוכחית, שצפויה להיחלש בהדרגה, הנחלים זורמים בעוצמה והחרמון לבן מתמיד. לפני שכל היופי הזה ייגמר, אלה המקומות שאסור לכם לפספס.

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש 

זרימות ומפלים

ברשות הטבע והגנים אספו עבורנו שישה נחלים מומלצים באיזור הגולן ועמק החולה, שזורמים עכשיו בצורה מרשימה. שימו לב, שבמידה ומזג האוויר יהיה יפה יותר בסוף השבוע, צפויים במקומות הללו לא מעט מבקרים ומומלץ להתעדכן על מצב העומסים לפני שיוצאים.

מפל הבניאס

מפל הבניאס הוא המפל העוצמתי ביותר בזרימתו בישראל. המפל צונח בעוצמה אדירה ומתנשא לגובה של כ-10 מטרים, לבריכה עוצרת נשימה ביופייה המוקפת בצמחייה פורייה. ניתן גם להשקיף על המפל מרחוק (וגם קצת לחוש את עוצמת המפל מהמים הניתזים) ממרפסת העץ המסודרת משקיפה עליו. המים הזורמים והמראה המלבב של הצמחייה הפורחת באזור המפל הופכים את חוויית הבילוי במפל למלהיבה במיוחד. רשות הטבע והגנים הנגישה חלק מקטע הנחל באמצעות שביל תלוי, שאורכו כ-100 מ', המאפשר לנוע בסמוך למים השוצפים. מכביש 99 מקרית שמונה או ממסעדה, כ-15 דקות. כתבו בוויז: שמורת טבע נחל חרמון (בניאס).

מפל הבניאס (צילום: דורון ניסים, ארכיון רשות הטבע והגנים)
הבניאס בעונת הקיץ | צילום: דורון ניסים, ארכיון רשות הטבע והגנים

הבניאס והשביל התלוי (צילום: ויטלי גרנדר)
הבניאס עכשיו | צילום: ויטלי גרנדר

נחל עיון

נחל עיון הינו קניון יפהפה ובו מפלי מים זורמים שלא היו פעילים עשרות שנים בשל הטיית המים בלבנון. באמצעות פעילות ענפה של רשות הטבע והגנים לחידוש זרימת הנחל בעזרת מים הנשאבים מנחל דן, במטרה לשקם את המערכת האקולוגית הייחודית של נחל עיון, חזר הנחל להיות פעיל וכיום הינו אחד מהנחלים היפים ביותר במדינת ישראל המושך מאות מבקרים בסופי השבוע. מפל עיון, מפל הטחנה, מפלי האשד ומפל התנור זורמים כל ימות השנה, ולאורך הערוץ צומחת צמחיית מים שופעת. שניים מהמפלים נחשבים יפים ומרשימים במיוחד: מפל הטחנה – מפל רחב יחסית, גובהו 21 מ' ולצדו שרידי טחנת קמח, שהייתה בעבר הטחנה היחידה בארץ בבעלות יהודית; ומפל התנור – מפל שגובהו 30 מ', מהגבוהים במפלי האיתן בישראל. למפל התנור: מכביש קריית שמונה מטולה, כקילומטר אחד מדרום למטולה פונים מזרחה. למפל עיון ולנחל: בדרך המתחילה מהקצה הצפון מזרחי של מטולה, ליד גדר הגבול. כתבו בוויז: שמורת טבע נחל עיון (התנור).

תל דן

בשמורת הטבע תל דן נובע נחל דן, הנחל הגדול והחשוב ביותר במקורות הירדן. שפע המים שמקורם משלגי החרמון הם המקור להתפתחותה של אחת הערים הגדולות והעתיקות בישראל, העיר דן, אשר מהווה נקודת ציון חשובה בגבולה הצפוני של ארץ ישראל. במקום מספר מקומות בהם ניתן לחזות בזרימת המערכת הנוכחית: אפיק נחל תל דן, מקור המים של מעיין הדן השופר בעצמה ובזרימה חזקה, מעיינות "גן העדן", פלגי מים בזרימה חלשה בד"כ לאורך יער גדות מוצל כל השנה ועשיר במיני מטפסים, ובריכת השכשוך, בריכה רדודה הנמצאת ליד מסלול הטיול ומאפשרת התרעננות בימים חמים. על כביש 99 (קריית שמונה- מסעדה), כ- 11 ק"מ מזרחית לצומת המצודות, בסמוך לקיבוץ תל דן. כתבו בוויז: שמורת טבע תל דן.

תל דן (צילום: איתן ניסים)
תל דן | צילום: איתן ניסים
תל דן (צילום: איתן ניסים)
צילום: איתן ניסים

תל דן (צילום: איתן ניסים)
צילום: איתן ניסים

נחל עמוד

בשמורת הטבע נחל עמוד ניתן למצוא את השילוב המושלם והמיוחד בין מורשת האדם לטבע מרהיב ביופיו. במקום נחל איתן ובו בריכות בין הסלעים, צמחייה עשירה האופיינית לגדות נחלים, טחנות קמח ומערות מתקופת האדם הקדמון ונוף עוצר נשימה לטיול ברמת קושי קלה עד בינונית. עין עמוד הוא מעיין עונתי, הנובע מתוך סלעי גיר שנוצרו באיאוקן. המים הם מוקד משיכה לחסרי חוליות, כגון שפירית אדומה וכחולה, וכן מקום להתפתחותם של ראשני קרפדות. מעל למעיין נמצא אתר נחל עמוד, שבו נמצאו ממצאים מהתקופה הניאוליתית ועד לתקופה הביזנטית. מכביש 866 בין צומת חנניה לצומת מירון, בין קילומטר 40 לקילומטר 41, שני ק"מ מצפון לכפר שמאי.

פארק החושים בנחל שניר

פארק החודשים בנחל שניר הינו מסלול המשלב חוויה חושית וחיבור לטבע: חוויית המסלול נעשית בצורות שונות כגון מגע במים, בעץ, באבן ובאדמה, כמו גם הצצה לעולמן של חיות הבר. אורך המסלול החדש כ-500 מטרים ובו ארבעה מקטעים. כל מקטע מייצג בעל חיים שחי בשמורה, וכך זוחלים המבקרים במחילת הדורבן או קופצים לביקור בביתו של שפן הסלע. חלק מהמסלול כולל חליצת נעליים במטרה לחוש את סביבתם של בעלי החיים ואת הטבע בכלל בדרך הטובה ביותר. ההליכה נעשית על משטחים שונים, ביניהם בוץ, אבנים והליכה בתוך פלג מים. 5 ק"מ מצומת המצודות בקרית שמונה לכיוון מזרח כביש 99- עד קיבוץ הגושרים ולפי השילוט. כתבו בוויז: שמורת טבע נחל שניר- חצבאני.

גמלא

שמורת הטבע גמלא הינה שילוב נדיר של טבע ונוף עם סיפור אנושי היסטורי מרתק. במקום מצפור הצופה אל מושבת קינון של עופות דורסים, ממנו ניתן להגיע בהליכה אל שרידי העיר העתיקה גמלא, המספרים את סיפור גבורתה הייחודי. המקום נמצא בראש קניוני הנחלים המרשימים וכולל גם את שרידי בית הכנסת הקדום ביותר בעולם. יש לפנות מכביש סובב כינרת (92) בצומת מעלה גמלא לכביש 869 , לחלוף על פני מושב מעלה גמלא ומושב כנף עד לצומת דליות, מנקודה זו יש לפנות שמאלה לכביש 808 ולאחר כשלושה קילומטרים לפנות שמאלה עם השלט "שמורת גמלא". השמורה נמצאת במרחק 15 דקות נסיעה מהכינרת ו 15 דקות נסיעה משמורת יהודיה – משושים. כתבו בויז: שמורת טבע גמלא.

רוצים לראות שלג?

על אף שבעיר הבירה ירדו כמה ס"מ, אם אתם רוצים לבנות איש שלג של ממש, גם במקרה הזה תאלצו להצפין ולטפס על ההר הגבוה במדינה והיישובים הסמוכים לו. בסוף השבוע שעבר, בו החרמון נצבע לבן, התורים לאתר היו ארוכים מאוד וצמתים רבים באיזור נסגרו לתנועת רכבים כבר בשעות הבוקר.

גם בימים הקרובים ההגעה לכאן צפויה להיות עמוסה, אך אם אם אתם נחושים בדעתכם לכבוש את ההר, כדאי להתעדכן מראש באתר החרמון  לגבי שעות הפתיחה וחסימות הצירים. גם ביישובים הסמוכים כמו מג'דל שמס ונווה אטי"ב, צפויה תנועה ערה של מבקרים.

שלג בחרמון (צילום: אתר החרמון)
מבקרים בחרמון בסופ"ש שעבר | צילום: אתר החרמון
שלג בחרמון (צילום: אתר החרמון)
הרכבל בחרמון | צילום: אתר החרמון

הכניסה לאתר, במידה והצלחתם להגיע אליו, תעלה 35 שקלים לילד ו-39 שקלים למבוגר. נסיעה חד פעמית ברכבל תעלה 38 שקלים לילד ו-43 שקלים למבוגר. השכרת מזחלת תעלה 30 שקלים. השכרת ציוד סקי תעלה כ-150 שקלים ליום אחד וכרטיס חופשי לרכבל יעלה 250 שקלים.

מה לעשות בדרך?

אם אתם נוסעים לצפון ומחפשים איפה לעצור בדרך, אתם יכולים להיכנס לאפליקציית איזי ולקבל את כל ההמלצות על מה שיש לעשות באיזור, או פשוט להקליק על המפה: