סיציליה תמיד הייתה יעד שחלמתי לבקר בו. זה התחיל עוד בילדות כשצפיתי ב"הסנדק", התפתח ביחד עם האהבה שלי ליין והגיע לשיא מהנופים והתמונות בסדרה "הלוטוס הלבן". החלטנו להגשים חלום ותכננו טיול של שבוע באי המדהים הזה. אנסה לשתף אתכם ואתכן בכמה דברים שחובה לעשות, חלקם מתוירים ונמצאים בכל המסלולים, אך חלקם מיוחדים ושמורים רק למקומיים. 

נתי נעים הוא מנהל קבוצת יין יקבים ומה שביניהם ובעל חברת היין MyYain
פרטים נוספים בעמוד
 הפייסבוק והאינסטגרם

ביקור ביקבים

יקב La Gelsomina אטנה סיציליה  (צילום: נתי נעים)
אי שמלא ביין כבר אלפי שנים | צילום: נתי נעים

כאיש יין אני חייב להתחיל מהסיבה הזו. סיציליה היא אימפריה של יין, שמיוצר בה כבר 4,000 שנה. עם זאת, ב-30 שנה האחרונות היא עוברת תהליך של שיפור האיכות גם על חשבון הכמות. באי ניתן למצוא מגוון ענבי יין מקומיים שאין בשום מקום בעולם: נרו דאבולה, נרלו מסקלזה, קטאראטו, לצד ענבים מוכרים מצרפת כמו קברנה סוביניון, סירה, שרדונה ועוד. קיים פה מגוון של אזורי יין וכל אזור מבטא סגנון אחר. גם האירוח ביקבים בסיציליה מאוד חם ומפנק, אך חשוב מאוד לתאם מראש מול היקב.

יקב La Gelsomina אטנה סיציליה  (צילום: נתי נעים)
משפרים את האיכות של הענבים כל הזמן | צילום: נתי נעים

מספר יקבים מומלצים: פלנטה (planeta כן ההוא מהלוטוס הלבן), דונה פוגאטה (DonnaFugata), גאמבינו ויני (Gambino Vini), טנוטה (Tenuta Palmeri). למתקדמים יש גם יקבים שמציעים לינה בכרמים, אנחנו ישנו ביקב La Gelsomina – Etna, עם נוף מדהים, ארוחת בוקר מיוחדת והרבה יין.

הבירה פלרמו

פלרמו סיציליה איטליה (צילום: marcociannarel, shutterstock)
פלרמו סיציליה איטליה | צילום: marcociannarel, shutterstock

פלרמו היא הבירה של סיציליה, אך לצערי רבים מהישראלים שמגיעים לסיציליה כלל לא מגיעים אליה מכיוון שהטיסות הישירות מהארץ נוחתות בקטניה, ולכן מי שלא שוכר רכב (נסיעה של 3 שעות) כנראה יפספס את אחת הערים היפות באי. ברחוב הראשי יש מגוון מסעדות, חנויות, שווקים וכנסיות. זאת העיר עם הכי הרבה כנסיות שכל אחת מרשימה יותר מהשנייה. בנוסף בעיר נמצאת קתדרלה עתיקה ומפוארת שפתוחה לציבור.

אוכל רחוב

ארנציני - אוכל רחוב סיציליה (צילום: נתי נעים)
ארנציני ייחודי לסיציליה ששווה כל ביס | צילום: נתי נעים

אל תוותרו על אוכל הרחוב בסיציליה, הוא שונה מהאוכל האיטלקי ומושפע ממגוון התרבויות שנמצאות באי. יש בסיציליה מגוון מסעדות, חלקן יוקרתיות ברמת כוכב מישלן, אבל הקסם של האוכל ברחוב לעיתים מנצח: הוא פשוט אך טרי וטעים שזה לא יאמן: מנות עם 3-4 רכיבים שיוצרות עולם שלם של טעמים.

מאכלי החובה בסיציליה: ארנצ'יני, כדורי ריזוטו מטוגנים שמגיעים לרוב בצורת חרוט להזכיר את הר הגעש אטנה (Etna), כאשר המילוי המסורתי יהיה אל ראגו (בולונז וגבינה) אבל ניתן להשיג בהרבה טעמים אחרים. קנולי – צינור בצק מטוגן במילוי גבינת ריקוטה. יש הרבה דוכנים שמגדירים עצמם כבעלי הקנולי הכי טוב בסיציליה, לא הצלחנו באמת למצוא מישהו כזה בפער, הכל היה טעים. דגים ופירות ים –בעיירות יש שווקי דגים בהם ניתן לבחור דג או פירות ים לפי משקל ואז להכין במקום.

הר אטנה

התיאטרון היווני בטאורמינה והר אטנה ברקע  (צילום: IgorZh, shutterstock)
התיאטרון היווני בטאורמינה והר אטנה ברקע | צילום: IgorZh, shutterstock

אם דיברנו על ארנצ'ני שנעשים לכבוד הר אטנה, אז הגיע הזמן לתת כבוד להר הגעש הפעיל ביותר באזור. הוא מתנשא לגובה של 3,330 מטר, ניתן להגיע למספר אתרים מאורגנים בגובה של כ-2,000 מטר ומשם לרכבל ואז טיפוס רגלי. החוויה אחרת, כמו שנלקחה מסרט נחיתה על הירח. גם אם אתם מגיעים בחודשים החמים ביותר, חובה לקחת ביגוד חם למי שרוצה לטפס עד ללוע הפעיל. למי שלא רוצה לעלות על ההר, ניתן לצלם אותו כמעט מכל נקודה בצד המזרחי של האי ולשים לב לעשן שיוצא ממנו. 

התמונה המושלמת – המדרגות הלבנות

איזולה בלה  (צילום: נתי נעים)
מקום מושלם להצטלם בו ולצפות בו על השקיעה. המדרגות הלבנות | צילום: נתי נעים

אין ספק כולנו רוצים את התמונה המושלמת מהטיול, ואחת האופציות היא המדרגות הטורקיות או בשמן השני המדרגות הלבנות. זהו אתר מורשת לאומית: צוק מאבן גיר שהיה מחסה לפיראטים טורקים והמדרגות הן למעשה השחיקה הטבעית של הסלע. הירידה לחוף תלולה, אך שווה את המאמץ וניתן לשבת על המדרגות הלבנות ולצפות בשקיעה.

מסלול בעקבות "הסנדק"

הסנדק סיציליה (צילום: Fotokon, shutterstock)
מזכרות מסרט הסנדק נמצאות בכל האי | צילום: Fotokon, shutterstock

הסנדק הוא הסרט שהכי מזוהה עם סיציליה והמאפיה. קטעים רבים מהסרט צולמו באי, בכפרים כמו סבוקה שם צולמה סצנת החתונה בכנסיית סנטה לוצ'יה, שבחזיתה התחתנו מייקל ואפולוניה קורלאונה ואז ירדו לעיר בליווי תזמורת מקומית. כעת ניתן למצוא ברחוב תמונות רבות ומזכרות בנושא הסנדק, סיורים בעקבות הסרט ואזורי צילום נוספים. אולי בהוליווד המאפיה נראית מושכת אך סיציליה סבלה רבות, וכיום רבים מהמקומיים יוצאים בגלוי נגדה, מתביישים בהיסטוריה הזו ואף תולים דגלים: "אין כניסה למאפיה".

החוף המושלם צ'פאלו

צ'פאלו (צילום: נתי נעים)
חוף חולי מושלם מול נוף הבתים וההרים. צ'פאלו | צילום: נתי נעים

כשעה מפאלרמו או שעתיים מקטניה נמצאת העיירה צ'פאלו: חוף ים נעים וחולי (לא ברור מאליו בסיציליה המלאה בחופים סלעים) עם נוף של הרים ובתים על המים. הסמטאות הציוריות משלבות חנויות חדשות אל מול עתיקות. לפני שאתם מתיישבים בחוף שאורכו כקילומטר אחד, מומלץ לבקר בקתדרלה העתיקה והמכבסה בעיר.

איזולה בלה

איזולה בלה  (צילום: נתי נעים)
הסדרה "הלוטוס הלבן" הפכה אותו למוקד עלייה לרגל. האי איזולה בלה | צילום: נתי נעים

כבר הרבה זמן לא הזכרנו את הלוטוס הלבן נכון? אז מה שסצנת הסיום עשתה לחוף הזה לא מובן בכלל.
מדובר באי קטנטן שמגיעים עליו מהרכבל דרך העיר טאורמינה. למרות שהמקום מוגדר כאי, ישנה רצועת סלעים קטנה שמחברת אותו לחוף. גם הסיפור של המקום מעניין, כשהאי נרכש והחליף בעלים מספר פעמים עד שממשלת סיצליה רכשה אותו בשנת 1990 ומאז הוא מוגדר כשמורת טבע. המקום גן עדן לצלמים ומלא בפינות חמד. מומלץ לטייל בחוף ולראות את האי מכל הצדדים ולא לפספס את הגן הבוטני.

גרניטה בלחם בריוש

גרניטה בלחם בריוש (צילום: נתי נעים)
אל תשפטו לפני שתנסו. גרניטה עם לחם בריוש | צילום: נתי נעים

אם יש מחזה שלקח לי זמן להתרגל אליו הוא הדרך שבה המקומיים אוכלים את הגרניטה והגלידה שלהם. ראשית, אגיד שהגרניטה מקורה בסיציליה ולכן פה היא מהטובות שיש, מרקם של ברד עדין שלא ניתן להשוות למה שאנחנו טועמים בארץ. הטעמים הנפוצים הם לימון, שקדים, תותים, קפה ושוקולד. הגרניטה מוגשת כקינוח אבל לצידו של לחם בריוש, כשהמנהג המקומי הוא לטבול את הגרניטה בלחם ולאכול ביחד. אני מודה שהדבר נראה מוזר, אך ברגע שטועמים מבינים את השילוב.

אנחנו נסענו בעקבות פרק של "שולחן השף" (נטפליקס) לעיירה בשם נוטו ל"קפה סיציליה", שם הובטח לנו שנמצא את הגרניטה הטובה בעולם, ואכן כזו היא הייתה. הזמנו את כל הקינוחים בתפריט והם היו מעולים. קיבלתי אומץ וטבלתי את לחם הבריוש בגרניטת השקדים וזה היה שילוב מעולם אחר. למי שהצליח להתגבר על השילוב הזה מצפה עוד שילוב והוא הגלידה המקומית – ג'ילטו בתוך לחם בריוש. אך אל דאגה, ניתן לקחת את הגלידה בגביע, בוואפל או בתוך לחם.

נתי נעים הוא מנהל קבוצת יין יקבים ומה שביניהם ובעל חברת היין MyYain
פרטים נוספים בעמוד
 הפייסבוק והאינסטגרם